PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Prosta metoda wykrywania i oznaczania cykorii w kawie mielonej

Warianty tytułu

EN
Simple qualitative and quantitative determination of chicory rood in 1 ground coffee blends

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono tanią i prostą metodę oznaczania cykorii w kawie mielonej z zastosowaniem mikroskopu optycznego. W mikroskopowej analizie ilościowej badania oparto na wyznaczeniu średniej sumy fragmentów drewna cykorii w zależności od stężenia procentowego (wag.) cykorii w kawie. Dla zależności tej uzyskano wysoki współczynnik korelacji liniowej (r=0,99). Korzystając z opracowanej krzywej wzorcowej wyznaczono zawartość cykorii w kawie mielonej z rynku.
EN
In this work a light microscope quantitative detection of some elements chicory root in ground coffee is proposed. Experimental data of dependence on the number of obtained tissues elements of chicory rood and their percentage concentration in coffee blends were elaborated statistically, at a significance level of p≤0,05. The results of statistical analysis showed that the best straight linear correlation between variables was found (r=0,99). On base stsndard curve the quantitative analyze chicory rood in coffee blends from market was presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.557-560,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Morska, Gdynia

Bibliografia

  • 1. Boe F.: Coffee, 2001, Cassel & Co, London.
  • 2. Clarke R. J., Macrae R.: Coffee,Vol.V, 1985, Elseviere Applied Science Publishers London.
  • 3. Cieślik E., Prostak A., Pisulewski P., M.: Funkcjonalne właściwości fruktanów. Żywność, Nauka, Technologia Jakość, 2001, 1 (26), 5.
  • 4. Hirayama M., Nishizawa K., HidakaH.: Production and characteristics of fructo-oligosaccharides. [w:] Inulin and inulin containing crops, 1993, Elsevier Science Publishers B. V. 347.
  • 5. Kwiatkowska-Sienkiewicz K.: Dynamika zmian jakości i wykrywanie surogatów w mieszankach kawy mielonej. 2005, Wyd. Akademi Morskiej, Gdynia.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c30796de-90a8-4480-ba5e-6f399d2df521
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.