PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 22 | 3 |

Tytuł artykułu

Dietary carbohydrate intake in Poland

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Average consumption and individual intakes of carbohydrate sources and carbohydrates was examined. Declining importance of total carbohydrates as an energy source over a long-term post-war period was documented together with the shifts towards saccharose at the expense of starch. This shift stopped in the last few years due to a reduction in consumer demand for more expensive food groups substituted for basic staples. The impact of the socioeconomic factors on the level and composition of carbohydrate consumption was presented. Regional differences with respect to importance of carbohydrates in the diets were shown also. The effect of the sex and age on individual carbohydrate intake was analysed as well.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

3

Opis fizyczny

p.238-252,fig.

Twórcy

autor
  • National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Budżety gospodarstw domowych w 1993 r. Materiały i opracowania statystyczne. Warszawa GUS 1994.
  • 2. Charzewska J., Chwojnowska Z.: Zalety i wady wybranych metod oceny spożycia ze szczególnym uwzględnieniem metody wywiadu. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 1, 65.
  • 3. Food and Health Data. Their Use in Nutrition Policy- Making. Ed: W. Becker. WHO Regional Publications, European Series No. 34, 1991.
  • 4. Food Balance Sheets 1984-86 Average. FAO 1991.
  • 5. Healthy Nutrition. WHO Regional Publications, European Series No. 24, 1988 .
  • 6. ILSI Europe Seminar on Carbohydrates and Human Health. Warsaw, 26 April, 1995.
  • 7. Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Pr. zbiór, por red. M. Łoś-Kuczery. Warszawa Prace IŻŻ 1990.
  • 8. Rocznik Statystyczny 1993. Warszawa GUS, 1994.
  • 9. Sekuła W., Niedziałek Z.: Wpływ urynkowienia na wydatki na żywność i jej spożycie w gospodarstwach domowych. Wiad. Statyst., 1991- 6, 1,
  • 10. Sekuła W.: The Effect of the „Marketization" of Food Economy on Changes in the Expenditure and Consumption. Żyw. Człow. Metab., 1991, 18, 4, 243.
  • 11. Sekuła W., Niedziałek Z. i in.: Spożycie żywności w ujęciu przestrzennym. Wiad. Statyst., 1993.- 6, 17,
  • 12. Sekuła W., Niedziałek Z., et al: Food Consumption in Poland Converted into Energy and Nutrients, 1950-1993. Warsaw National Food and Nutrition institute, 1994.
  • 13. Sekuła W., Niedziałek Z.: Food Consumption Trends in Poland. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 1994 - 3/44, 2, 3,
  • 14. Szponar L., Mieleszko T.: żywienie całodzienne kobiet pracujących fizycznie w dużych zakładach pracy. Roczn. PZH, L987, 38, 6, 471.
  • 15. Szponar L., Mieleszko T.: Żywienie kobiet ciężarnych zatrudnionych w dużych zakładach pracy. Roczn. PZH, 1989, 15, 3, 188.
  • 16. Szponar L., Rychlik E.: Żywienie kobiet ciężarnych pracujących umysłowo w dużych zakładach pracy. Część I. Żyw. Człow. Metab. 1995, 22, 2.
  • 17. Szponar L., Jarosz B. i in.: Żywienie kobiet ciężarnych pracujących fizycznie w dużych zakładach pracy. Część I. Zdr. Publ. 1994, 105. 5, 145.
  • 18. Szponar L., Rychlik E.: Jakość żywienia w domach pomocy społecznej. Część II. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia mężczyzn i kobiet - /w druku/.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c1c19438-7d7a-4609-a46d-9361bc365b9b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.