PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 25 | 2 |

Tytuł artykułu

Badanie zawartosci pierwiastkow szkodliwych dla zdrowia w wybranych warzywach i owocach uprawianych na terenie ogrodkow dzialkowych i w ogrodnictwie w Inowroclawiu

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Metodami spektroskopowymi oznaczono ołów, kadm i fluor w warzywach zebranych w 1989 roku z ogródków działkowych położonych w zasięgu emisji ołowiu i fluoru przez Hutę Szkła Gospodarczego (HSG) „Irena" w Inowrocławiu oraz z terenu kontrolnego. Otrzymane wyniki oznaczenia ołowiu porównano z analogicznymi badaniami warzyw będących w zasięgu hut szkła ,.Krosno" w Krośnie i,,Sudety" w Szczytnej.
EN
Measurements of lead and cadmium content by AAS, and fluorine content by spectrophotometry based on complexing with alizarin, were carried out in vegetables and fruits harvested in 1989 in Inowrocław region. The highest lead concentration (on an average from 0.553 to 1.003 mg/kg of fresh product) was noted in overground of vegetables. Lead concentration in subterranean shoots did not exceed the tolerance limit of 0.3 mg/kg of fresh product, recommended by the Polish Standard. Maximum contamination with cadmium (on an average 0.052 mg/kg fresh product) was found in vegetables harvested in city gardens (the control area) whereas that in allotments varied from 0.023 to 0.052 mg/kg. Plants contamination with fluorine was not large and concerned only overground parts of marjoran, parsley leaves, onion leaves, and celery.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

25

Numer

2

Opis fizyczny

s.185-191,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Studium Farmaceutyczne CMKP,Bydgoszcz
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c03c33eb-2eed-4a01-99d9-49c328ddfd10
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.