EN
The content and composition of fatty acids and sterols in the seed oil of two cultivated evening primrose species (Oenothera paradoxa Hudziok, 0. glazioviana Micheli in Mart.) and two willow herb species (Epilobium tetragonum L., E. hirsutum L.) were compared. A GC analysis of the evening primrose seed oil resulted in identifying five fatty acids (palmitic, stearic, oleic, linoleic, and y-linolenic acids), with linoleic and y-linolenic acids as dominant compounds. In the willow herb seed oil six fatty acids were identified (palmitic, stearic, oleic, linoleic, y-linolenic and a-linolenic acids) with palmitic and linoleic acids as dominant compounds. An HPLC analysis indicated the presence of four free sterols in the evening primrose seed oil and five in the willow herb seed oil. ß-sitosterol and brassicast- erol appeared to be the main sterols in seed oils of the investigated species.
PL
Porównywano zawartość i skład chemiczny steroli i kwasów tłuszczowych w oleju z nasion dwóch uprawnych gatunków wiesiołka (Oenothera paradoxa, 0. glazioviana) i dwóch gatunków wierzbownicy (Epilobium tetragonum, E. hirsutum). W oleju z nasion wiesiołka zidentyfikowano pięć kwasów tłuszczowych (palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy i y-linolenowy), wśród których dominowały linolowy i y-linolenowy. W oleju z nasion wierzbownicy zidentyfikowano natomiast sześć kwasów tłuszczowych (palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, y-linolenowy i a-linolenowy), wśród których dominowały linolowy i palmitynowy. Analiza HPLC wykazała obecność w oleju wiesiołkowym czterech, a w oleju z nasion wierzbownicy pięciu wolnych steroli, wśród których w obu przypadkach dominowały ß-sitosterol i brasikasterol.