Spektrofotometryczne i polarograficzne badania indygokarminu oraz jego oznaczenie w mieszaninie barwnikow zawartych w galaretkach spozywczych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Hanging mercury drop differential pulse polarography was used to examine the reduction of indigo carmine in various basic electrolytes and the effect of indigo carmine concentration on its absorption spectra. Linear regression equations were determined and statistical analysis of the results was performed. The results obtained made it possible to develop the method and conditions for the quantitative determination of this colour in food products. The content of indigo carmine and other food colours were determined in samples of dessert jellies.
PL
Metodą pulsowej polarografii różnicowej na wiszącej kropli rtęci (fsdpp) zbadano proces redukcji indygokarminu w różnych elektrolitach podstawowych a także wpływ zmian stężenia tego barwnika na jego widma absorbcyjne. Wyznaczono równania regresji liniowej i dokonano analizy statycznej wyników. Otrzymane wyniki badań pozwoliły na opracowanie sposobu i warunków ilościowego oznaczenia tego barwnika w środkach spożywczych. Wykorzystano je do zbadania zawartości indygokarminu i innych barwików spożywczych w próbkach galaretek deserowych.