PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

Stabilizacja i zastosowanie barwnika antocyjanowego aronii do barwienia napoi

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Stabilization and application of anthocyanin chokeberry dye to colouring of beverages

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono sposób otrzymywania i stabilizacji barwników z wytłoków aroniowych. W tym celu w produkcji soku dodano do miazgi aroniowej korzeń z tarczycy bajkalskiej w ilości 20, 30 i 40 g-kg-1. Dodatek ten umożliwił uzyskanie barwnika o 1,3-1,5 krotnie wyższej zawartości antocyjanów. Optymalna dawka korzenia tarczycy bajkalskiej dla miazgi aroniowej wyniosła 20 g kg-1. Flawony tarczycy bajkalskiej wpłynęły na poprawę barwy napojów podczas przechowywania.
EN
This work presents method of production and stabilization of chokeberry dye. During juice production skullcap roots 20, 30 and 40 g∙kg-1 were added to chokeberry pulps. This supplementation has made possible to obtain dye with 1,3-1,5 times higher anthocyanin content. The optimum of skullcap roots dose was 20 g to 1 kg of chokeberry pulp. Skullcap flavones affected better beverage colour protection during sample storage.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

s.37-45,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Norwida 25, 50-375 Wroclaw

Bibliografia

  • Baranc J.M., Petranowić N.A., Dimitrić-Markowić J.M., 1996. Spectrophotometric study of anthocyan copigmentation reactions. J. Agric. Food Chem., 44, 1333-1336.
  • Bobbio F.O., Bobbio P.A., Stringheta P.C., 1992. Stability of copigmented Anthocyanins from Panicum melinis toward light and oxygen at diferent pH. Proc. XVI Int. Conf. Lisbona, Portugal, 241-244.
  • Dangles O., Wigand M.C., Brouillard R., 1992. Polyphenols in plant pigmentation: the copigmentation case. J. Agric. Food Chem., 41, 209-216.
  • Figueiredo P., Elhabiri M., Toki K., Saito N., Dangles O., Brouillard R., 1996. New aspects of anthocyanin complexation. Intramolekular copigmentation as a means for colour loss? Phytochemistry, 41, 301-308.
  • Figueiredo P., George F., Tatsuzawa F., Toki K., Saito N., Brouillard R., 1999. New features of intramolecular copigmentation by acylated anthocyanins. Phytochemistry, 51, 125-132.
  • Gabrielska J., Oszmiański J., Zylka R., Komorowska M., 1997. Antioxidant activity of flavones from Scutellaria baicalensis in lecithin liposomes. Biosciences, 52, 817-823.
  • Gao D., Tsawa R., Masaki H., Okano Y., Sakarai H., Gao DaYuan, Gao DY., 1998. Protective effects of baicalein against cell damage by reactive oxygen species. Chem. Pharm. Bull., 46, 1383-1387.
  • Grochowski B., 1996. Tarczyca bajkalska - wartościowa roślina lecznicza. Wiad. Ziel., 5, 7.
  • Horubała A., 1996. Zmiany barwy soków owocowych w procesach technologicznych, ich otrzymania i przechowywania Przem. Ferm. Owoc.-Warzywny, 8, 31-34.
  • Kalisz B., Kalisz S., Oszmiański J., 2001. Stabilizowanie antocyjanów i barwy soków z owoców jagodowych. Żywn. Technol. Jakość. Suplement 8, 2 (27), 94-103.
  • Kalisz S., 1999. Wykorzystanie związków fenolowych z tarczycy bajkalskiej {Scutellaria baicalensis) w stabilizacji win aroniowych. Żywn. Technol. Jakość. Suplement 3, 118-128.
  • Kai K., Kai K.W., 1997. Lack of anticholinergic activity by baicalin in isolated trachea of guinea pig. Planta Medica, 63, 464-465.
  • Kucharska A., Oszmiański J., Kopacz M., Lamer-Zarawska E. 1998. Zastosowanie flawonoidów do stabilizacji antocyjanów. Mat. II Konf. „Flawonoidy i ich zastosowanie”, 193-202.
  • Markakis P., 1982. Anthocyanins as food additive In Anthocyanins as Food Colours. Red. P. Markakis, Academic Press, New York, 245-253.
  • Mas T., Susperregui J., Berke B., Cheze C., Moreau S., Nuhrich A., Vercauteren J., 2000. DNA tripleks stabilization property of natural anthocyanins. Phytochemistry, 53, 679-687.
  • Mazza G., Miniati E., 1993. Anthocyanins in fruits, vegetables and grain. CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida.
  • Niedworok J., 2000. Tarczyca bajkalska - cenna roślina lecznicza. Wiad. Ziel. 7/8, 10-11.
  • Oszmiański J., Kucharska A., Lamer-Zarawska E., 1998. Sposób stabilizacji antocyjanów i produktów zawierających antocyjany. Zgłoszenie patentowe P-324677, Biuletyn Urzędu Patentowego, 16.
  • Oszmiański J., Kalisz B., Kalisz S., 2001. Influence of skullcap flavones on colour, anthocyanin stability and antioxidant activity of some berry juices. Fruit Proces. 12, 496-500.
  • Shahidi F., Naczk M., 1995. Food phenolics: sources, chemistry, effects, applications. A Tech- nomic Publishing Comp.
  • Sweeny J.G., Wilkinson M.M., Iacobucci G.A., 1981. Effect of flavonoid sulfonates on the photobleaching of anthocyanins in acid solution. J. Agric. Food Chem., 29, 563-567.
  • Tang W., Eisenbrandt G., 1992. Chinese drugs of plant origin. Chemistry, pharmacology and use in traditional and modern medicine. Springer-Verlag Berlin, 919-929.
  • Wilska-Jeszka J., 1994. Inne naturalne składniki żywności. W: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. Praca zbiorowa pod red. E. Sikorskiego. WNT Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bfbcf0c4-f7cb-407d-8fff-7723362729da
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.