PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 59 | 08 |

Tytuł artykułu

Problemy bezpieczenstwa dodatkow do zywnosci

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Safety problems of food additives

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono rozważania dotyczące bezpieczeństwa substancji dodawanych do żywności. Poza ogólnymi problemami bezpieczeństwa dokonano przeglądu specyficznych zagrożeń, które mogą występować w przypadku dodatków o różnym pochodzeniu. Omówiono tę problematykę w przypadku dodatków pochodzenia naturalnego, naturalnych frakcjonowanych oraz modyfikowanych fizycznie, enzymatycznie i chemicznie, pochodzenia mikrobiologicznego, ze źródeł genetycznie modyfikowanych oraz syntetycznych, w tym identycznych z naturalnymi.
EN
Safety problems of application of food additives are reviewed. Beyond general consideration safety problems connected with different origin of food additives are also described. Such problems are discussed in respect to natural additives, fractionated natural additives, natural additives modified physically, enzymatically or chemically, additives of microbiological origin, additives produced by genetically modified organisms, and synthetic additives including those identical with natural ones.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

08

Opis fizyczny

s.42-46,68,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bf691fe0-969e-4fd5-ae38-95e9ec7fb7b2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.