PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 46 | 5 |

Tytuł artykułu

Wartosc pokarmowa poekstrakcyjnej sruty rzepakowej w zywieniu przezuwaczy

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The paper aimed to review the current knowledge on nutritive value of rapeseed meal for ruminants. Main limitations of its use, including glucosinolate and phenolic compound contents as well as a high degradability of protein in the rumen, are discussed. Although the heat treatment (dry or wet) can significantly decrease protein degradability in the rumen, the effect of such treatments on milk yield and composition is not so clear. The availability of limiting amino acids in the intestines should be considered. It seems that low-glucosinolate rapeseed meal (below 20 μmol/g non-fat dry matter) can be safely used in diets for dairy cows up to 2,5 kg/day. The very low content of glucosinolate hydrolysis products in milk would not be harmful for human. Low-glucosinolate rapeseed meal can also be the main protein feed in beef cattle diets. It may also replace the soybean meal in the „starter" diets for calves. However, the use of rapeseed meal in finishing diets for lambs needs some further studies.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

5

Opis fizyczny

s.85-102,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow

Bibliografia

  • [1] Aronen I., Toivonen V., Ketoja E., Ofversten J. 1992. Beef production as influenced by stage of maturity of grass for silage and level and type of supplementary concentrates. Agric. Sci. Finl. 1: 441-460.
  • [2] Bachmann M., Theus R., Lüthy J., Schlatter C. 1985. Vorkommen von goitrogenen Stoffen in Milch. 1. Mittelung: Übergang von Goitrin in die Milch von Kühen bei Verflitterung von Rapsextraktionsschrot. Zeitschr. Lebens. Unters. Forsch. 181: 375-378.
  • [3] Bell J.M. 1984. Nutrients and toxicants in rapeseed meal: a review. J. Anim. Sci. 58: 996-1010.
  • [4] Bell J.M. 1993. Factors affecting the nutritional value of canola meal: A review. Can. J. Anim. Sci. 73: 679-697.
  • [5] Bertilsson J., Gonda H.L., Lindberg J.E. 1994. Effects of level and degradability of rapeseed meal in rations for dairy cows. 1. Animal performance. Acta Agric. Scand., Section A, Anim. Sci. 44: 222-229.
  • [6] Bilik K., Osięgłowski S., Lipiarska E. 1998. Wpływ zróżnicowanego poziomu wypajania i udziału białka trawionego w jelicie (BTJ) w mieszankach treściwych dla cieląt na efektywność systemu INRA. W: Efektywność nowych systemów żywienia przeżuwaczy, ze szczególnym uwzględnieniem systemu INRA (red. Strzetelski J., Kowalski Z.M., Stasiniewicz T.), Instytut Zootechniki, Kraków-Balice: 103-116.
  • [7] Boila R.J., Ingalls J.R. 1992. In situ rumen digestion and escape of dry matter, nitrogen and amino acids in canola meal. Can. J. Anim. Sci. 72: 891-901
  • [8] Ciuruś J., Kowalski Z.M. 1992. Próby wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz nasion rzepaku 00 w dokarmianiu jagniąt na pastwisku. Zeszyty Problemowe Rośliny Oleiste XIV(2): 397-405.
  • [9] Dakowski P., Weisbjerg M.R., Hvelplund T. 1996. The effect of temperature during processing of rape seed meal on amino acid degradation in the rumen and digestion in the intestine. Anim. Feed Sci. Technol. 58: 213-226.
  • [10] Dedenon N. 1985. Appetibilite du tourteau de colza. Proc. Tourteau de Colza l'enjeu, Paris: 76-95.
  • [11] Duncan A.J., Milne J.A. 1990. The effect of ruminal metabolites of brassica-derived glucosinolates and S-methyl cysteine sulphoxide (SMCO) on the voluntary intake and metabolism of sheep. Anim. Prod 50: 554.
  • [12] Emanuelson M., Ahlin K.-A., Wiktorsson H. 1993. Long-term feeding of rapeseed meal and full-fat rapeseed of double low cultivars to dairy cows. Livest. Prod Sci. 33: 199-214.
  • [13] Emanuelson M. 1994. Problems associated with feeding rapeseed meal to dairy cows. In: Recent Advances in Animal Nutrition (eds. Garnsworthy P.C., Cole D.J.A.), Nottingham University Press: 189-214.
  • [14] Fenwick G.R., Heaney R.K. 1983. Glucosinolates and their breakdown products in cruciferous crops, foods and feedingstuffs. Food Chem. 11: 249-271.
  • [15] Grala W., Pastuszewska B., Chibowska M. 1993. Czynniki technologiczne wpływające na wartość pokarmową produktów rzepakowych w żywieniu zwierząt monogastrycznych. W: Rzepak. Stan obecny i perspektywy. Materiały z konferencji naukowej, Radzików, 3-4 czerwca 1993. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN Jabłonna k. Warszawy: 70-79.
  • [16] Hill R. 1991. Rapeseed meal in the diets of ruminants. Nutrition Abstracts and Reviews (series B) 61 (1): 139-155.
  • [17] Huhtanen P., Näsi M., Khalili H. 1989. By-products from integrated starch-ethanol production from barley in the diets of growing cattle. J. Agric. Sci Finl. 61: 451-462.
  • [18] Huhtanen P. 1991. The response to replacement of barley with wheat bran and treatment of rapeseed meal in the diets of dairy cows given grass silage ad libitum. Acta Agric. Scand. 41: 415-426.
  • [19] INRA. 1988. Alimentation des Bovins, Ovins & Caprins. Paris, INRA.
  • [20] Iwarsson K. 1973. Rapeseed meal as a protein supplement for dairy cows. 1. The influence on certain blood and milk parameters. Acta Vet. Scand. 14: 570-594.
  • [21] Kendall E.M., Ingalls J.R., Boila R.J. 1991. Variability in the rumen degradability and postruminal digestion of the dry matter, nitrogen and amino acids of canola meal. Can. J. Anim. Sci. 71: 739-754.
  • [22] Kossaibati M.A., Bryant M.J. 1994. Effects of rapeseed-meal and fish-meal supplementation of maize silage-based diets upon voluntary intake, live-weight gain and wool growth of store lambs. Anim. Prod 58: 49-56.
  • [23] Kozłowska H. 1993. Wpływ procesów pozyskiwania i technologii przerobu nasion na zawartość substancji przeciwżywieniowych. W: Rzepak. Stan obecny i perspektywy. Materiały z konferencji naukowej, Radzików, 3-4 czerwca 1993. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN Jabłonna k. Warszawy: 64-69.
  • [24] Krzymański J. 1993. Badania genetyczne i hodowlane nad rzepakiem – osiągnięcia i nowe perspektywy. W: Rzepak. Stan obecny i perspektywy. Materiały z konferencji naukowej, Radzików, 3-4 czerwca 1993. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN Jabłonna k. Warszawy: 5-11.
  • [25] Laarveld B., Brockman R.P., Christensen D.A. 1981. The effects of Tower and Midas rapeseed meals on milk production and concentrations of goitrogens and iodide in milk. Can. J. Anim. Sci. 61: 131-139.
  • [26] Lindberg J.E., Soliman H.S., Sanne S. 1982. A study of the rumen degradability of untreated and heat-treated rape seed meal and of whole rape seed, including a comparison between two nylon bag techniques. Swedish J. Agric. Res. 12: 83-88.
  • [27] McKinnon J.J., Olubobokun J.A., Christensen D.A., Cohen R.D.H. 1991. The influence of heat and chemical treatment on ruminal disappearance of canola meal. Can. J. Anim. Sci. 71: 773-780.
  • [28] McKinnon J.J., Olubobokun J.A., Mustafa A., Cohen R.D.H., Christensen D.A. 1995. Influence of dry heat treatment of canola meal on site and extent of nutrient disappearance in ruminants. Anim. Feed Sci. Technol. 56: 243-252.
  • [29] Michalet-Doreau B., Evrard J. 1991. Influence du mode de trituration des tourteaux sur leur valeur azotee pour les ruminants. In: 8e Congrés International sur le Colza, Saskatoon, Canada.
  • [30] Michalski K. 1993. Doskonalenie metod oznaczania glukozynolanów w materiałach hodowlanych rzepaku. W: Rzepak. Stan obecny i perspektywy. Materiały z konferencji naukowej, Radzików, 3-4 czerwca 1993. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN Jabłonna k. Warszawy: 29-30.
  • [31] Mir Z., MacLeod G.K., Buchanan-Smith J.G., Grieve D.G., Grovum W.L. 1984. Methods for protecting soybean and canola protein from degradation in the rumen. Can. J. Anim. Sci. 64: 853-865.
  • [32] Moshtaghi Nia S.A., Ingalls J.R. 1992. Effect of heating on canola meal protein degradation in the rumen and digestion in the lower gastrointestinal tract of steers. Can. J. Anim. Sci. 72: 83-88.
  • [33] Normy żywienia bydła, owiec i kóz 1993. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy. Praca zbiorowa. Instytut Zootechniki Kraków i Omnitech Press Warszawa.
  • [34] Olsson J. 1978. Rapeseed meal as a protein supplement for growing bulls. Proc. 5 th Intern. Rape Seed Congres, Malmo, 2: 230-234.
  • [35] Pająk J., Żebrowska T., Słowak M., Długołęcka Z., Dakowski P. 1990. Zastosowanie poekstrakcyjnej śruty z rzepaku podwójnie ulepszonego w tuczu jagniąt. Zeszyty Problemowe Rośliny Oleiste, Wyniki badań za rok 1989, t. 1: 129-136.
  • [36] Papas A., Ingalls J.R., Campbell L.D. 1979. Studies on the effect of rapeseed meal on thyroid status of cattle, glucosinolate and iodine content of milk and other parameters. J. Nutr. 109: 1129-1139.
  • [37] Rauramaa A. 1983. Content of L-5-vinyl-2-tio-oxazolidone in milk. (Kemia-kemi) 10(11): 964.
  • [38] Rulquin H., Pisulewski P.M., Verité R., Guinard J. 1993. Milk production and composition as a function of postruminal lysine and methionine supply: a nutrient-response approach. Livest. Prod. Sci. 37: 69-90.
  • [39] Rutkowski A., Dąbrowski K.J. 1984. Żywienie śrutą rzepakową a jakość mleka, jaj i mięsa. Post. Nauk Roln. 3: 9-21.
  • [40] Schnug E., Haneklaus S. 1988. Theoretical principles for the indirect determination of the total glucosinolate content in rapeseed meal quantifying the sulphur concentration via X-ray fluorescence (X-RF method). J. Sci. Food Agric. 45: 243-254.
  • [41] Seoane J.R., Amyot A., Christen A-M., Petit H. V. 1993. Performance of growing steers fed either hay or silage supplemented with canola or fish meal. Can. J. Anim. Sci. 73: 57-65.
  • [42] Slominski B.A., Campbell L.D., Stanger N.E. 1988. Extent of hydrolysis in the intestinal tract and potential absorption of intact glucosinolates in laying hens. J. Sci. Food Agric. 42: 305-314.
  • [43] Stedman J.A., Hill R. 1987. Voluntary food intake in a limited time of lambs and calves given diets containing rapeseed meal from different type and varietes of rape, and rapeseed meal treated to reduce glucosinolate concentration. Anim. Prod. 44: 75-82.
  • [44] Strzetelski J., Ryś R., Nowak E. 1985. Zastosowanie poekstrakcyjnej śruty rzepakowej o niskiej zawartości glukozynolanów w żywieniu cieląt odchowywanych na ograniczonych dawkach mleka. Rocz. Nauk Zoot. 12 (1): 229-242.
  • [45] Subuh A.M.H., Rowan T.G., Lawrence T.L.J. 1996. Effect of heat or formaldehyde treatment on the rumen degradabiliy and intestinal tract apparent digestibility of protein in soya-bean meal and in rapeseed meals of different glucosinolate content. Anim. Feed Sci.Technol. 57: 257-265.
  • [46] Syrjälä-Quist L. 1993. Wykorzystanie rzepaku w żywieniu przeżuwaczy. W: Rzepak. Stan obecny i perspektywy. Materiały z konferencji naukowej, Radzików, 3-4 czerwca 1993. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN Jabłonna k. Warszawy: 121-125.
  • [47] Tuori M. 1992. Rapeseed meal as a supplementary protein for dairy cows on grass silage-based diet, with the emphasis on the Nordic AAT-PBV feed protein evaluation system. Agric. Sci. Finl. 1: 367-439.
  • [48] Vanhatalo A., Aronen I., Varvikko T. 1995. intestinal nitrogen digestibility of heat-moisture treated rapeseed meals as assessed by the mobile-bag method in cows. Anim. Feed Sci. Technol. 55: 139-152.
  • [49] Vincent I.C., Williams H.L., Hill R. 1988. Feeding British rapeseed meals to pregnant and lactating ewes. Anim. Prod. 47: 283-289.
  • [50] Vincent I.C., Thompson J., Hill R. 1990. The voluntary feed intake and weight gain of lambs given concentrate feeds containing rapeseed meal with a range of glucosinolate contents. Anim. Prod. 50: 587.
  • [51] Virtanen A.I. 1963. An introduction to studies on factors in food- and fodder-plants which disturb the function of the thyroid gland, the transfer of these factors to milk by the cow, and the alleged goitrogenic properties of milk. In: Final report on investigations on the alleged goitrogeruc properties of milk (ed. Virtanen A.I.). Biochem. Inst., Helsinki, 1-26.
  • [52] Żebrowska T., Długołęcka Z., Pająk J., Korczyński W. 1997. Rumen degradability of concentrate protein, amino acids and starch, and their digestibility in the small intestine of cows. J. Anim. Feed Sci. 6: 451-470.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bf676de3-fb39-4c5d-8c2c-60da2ffe234b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.