PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2003 | 49 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Phenolic constituents of agrimony [Agrimonia eupatoria L.] herb

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
W zielu rzepiku pozyskanym ze stanowisk naturalnych we wschodniej Polsce oznaczono ogólną zawartość garbników (10,08%), flawonoidów (0,33%) i fenolokwasów (2,26%). Przy użyciu chromatografii gazowej zidentyfikowano 12 kwasów fenolowych, wśród których dominował kwas p-hydroksybenzoesowy, obecny głównie w formie związanej. Głównymi składnikami frakcji wolnych kwasów fenolowych okazały się kwasy: protokatechowy i wa- nilinowy. Wyizolowano i określono - przy użyciu metod chemicznych i spektroskopowych (UV, 'H NMR, 13C NMR) - strukturę 5 związków flawonoidowych, nie znalezionych dotąd w zielu rzepiku pospolitego, to jest: 7-O-soforozydu luteoliny, 7-0-6"-acetyloglukozydu luteoliny, 7-O-glukozydu akacetyny, 7-O-glukozydu luteoliny i 7-O-glukozydu apigeniny.
PL
The total content of tannins (10.08%), flavonoids (0.33%) and phenolic acids (2.26%) in agrimony herb collected from natural sites in eastern Poland were determined. On the basis of GC, twelve phenolic acids were identified, with p-hydroxybenzoic acid as a dom­inant compound, present mainly in a bounded form. Protocatechuic and vanillic acids were the main components of the fraction of free phenolic acids. Five flavonoid com­pounds, not reported in the herb of A. eupatorio before, i.e. luteolin 7-O-sophoroside, lu- teolin 7-0 (6"- acetylglucoside), acacetin 7-O-glucoside, luteolin 7-O-glucoside and apigenin 7-O-glucoside were isolated and their structure elucidated by chemical and spectral methods (UV, 'H NMR, ,3C NMR).

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

49

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.24-28,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • National Research Centre, El-Dokki 1231, Cairo, Egypt
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. KOHLMÜNZER S.: Farmakognozja. PZWL, Warszawa 1998.
  • 2. OŻAROWSKI A., JARON1EWSKI W.: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. IWZZ, Warszawa 1987.
  • 3. GRAY A.M., FLÅTT P.R.: Br. J. Nutr. 1998, 80, 109.
  • 4. BILIA A.R. et al.: Fitoterapia 1993, 64, 549.
  • 5. STRZELECKA H. et al.: Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczniczych. PZWL, Warszawa 1982.
  • 6. POLSKA Norma: PN-91/R-87019.
  • 7. FARMAKOPEA Polska V. Suplement 1. PTF, Warszawa 1995.
  • 8. MARKHAM K., CHARI M.: In: The Flavonoids: Advances In Research (Ed.: J. Harborne, T. Mabry). Champan and Hall, London 1982.
  • 9. AGRAWAL K.: Carbon-13NMR of Flavonoids. Elsevier, Amsterdam 1989.
  • 10. MARKHAM K.R.: Techniques of flavonoid identification, Academic Press, London 1982.
  • 11. MABRY T.J., MARKHAM K.R., THOMAS M.B.: The systematic identification of flavonoids, Sprin­ger, New York 1970.
  • 12. KRZACZEK T.: Farm. Pol. 1984, 40, 475.
  • 13. CARNATa., LAMAISONJ.L., PETITJEAN-FREYTET C.: Plant. Med. et Phytother. 1991, 25, 202.
  • 14. BILIA A.R. et al.: Phytochem. 1993, 32, 1078.
  • 15. O KU DA T. et al.: Chem. Pharm. Bull. 1984, 32, 2165.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bee5e092-fafc-4e83-96d4-e90dba6ccd46
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.