PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 1 |

Tytuł artykułu

Zawartosc glutenu w bezglutenowych srodkach spozywczych specjalnego zywieniowego przeznaczenia i innych produktach spozywczych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Gluten content in special dietary use gluten-free products and other food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zbadano metodą ELISA zawartość glutenu w 22 produktach bezglutenowych specjalnego żywieniowego przeznaczenia oraz 19 produktach ogólnego spożycia naturalnie nie zwierających glutenu. Zawartość glutenu w żywności dietetycznej bezglutenowej wynosiła od 5,19 do 57,16 mg/kg. W żywności ogólnego spożycia - nie stwierdzono obecności glutenu w badanych próbkach ryżu i kaszy gryczanej. Natomiast zawartość glutenu w płatkach ryżowych i kaszy jaglanej wynosiła od, 7,05 mg/kg do 27,51 mg/kg. Szczególnie duże zanieczyszczenie glutenem (>100 mg/kg) stwierdzono w produktach owsianych, co ogranicza ich stosowanie w diecie bezglutenowej.
EN
Gluten content of 22 special dietary use gluten-free products and 19 naturally gluten-free products was analysed by ELISA method. Gluten content in dietetic foods ranged from 5,19 to 57,16 mg/kg. Within the group of foods "gluten-free" by nature - gluten was not detected in rice and buckwheat groats samples, however in rice flakes and pearl millet gluten content ranged from 7,05 mg/kg- 27,51 mg/kg. Particularly high contamination with gluten (>100 mg/kg) was detected in oat products what puts in doubt their usefulness in gluten-free diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

1

Opis fizyczny

s.51-55,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Wartosci Odzywczych Zywnosci, Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61/63 02-903 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Cichańska B.A.: Problemy osób chorych na celiakię związane z zakupami żywności bezglutenowej. II Krajowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa: Alergeny i składniki powodujące nietolerancje pokarmowe występujące w surowcach roślinnych i żywności. Materiały konferencyjne, Olsztyn 19 wrzesień 2007, 17-20.
  • 2. Codex Alimentarius Commission. Ad hoc Working Group on the Revision of the Standard for Gluten-free Foods. Agenda Item 4, CRD 1, November 2007.
  • 3. Cornell H., Wieser H., Belitz H.D.: Characterization of the gliadin-derived peptides which are biologically active coeliac disease. Clin. Chim. Acta 1992, 213, 37-50.
  • 4. Dyrektywa nr 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000r w sprawie zbliżenia ustawodawstwa Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych. Dz. Urz. UE L 109 z dnia 6.05.2000.
  • 5. Dyrektywa nr 2003/89/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003r. zmieniająca dyrektywę 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczania składników obecnych w środkach spożywczych, Dz. Urz. UE L 308 z dnia 25.11.2003.
  • 6. Dyrektywa nr 2007/68/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 listopada 2007r. zmieniająca dyrektywę nr 2000/13/WE w odniesieniu do pewnych składników żywności. Dz. Urz. UE L 310 z dnia 28.11.2007.
  • 7. Gregorek H., Stolarczyk A., Socha J.: Residual gluten contamination in some foodstuffs used in gluten-free diet by celiac patients in Poland. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2006, 15/56, 3, 329-332
  • 8. Hernand A., Mujico J.R., Juanas D., Mendez E.: Confirmation of cereal type in oat products highly contaminated with gluten. J. Am. Diet. Assoc. 2006, 96(12), 665.
  • 9. Hallert C., Olsson M., Störsrud S., Lenner R.A., Kalander A., Stenhammer L.: Oats can be included in gluten-free diet. Lakartidningen. 1999, 96, 3339.
  • 10. Hoffenberg E.J., Haas J., Drescher A., Barnhurst R., Osberg I., Bao F., Eisenbarth G.: A trial of oats in children with newly diagnosed celiac disease. J. Pediatr. 2000, 137, 361-366.
  • 11. Högberg L., Laurin P., Fälth-Magnusson K., Grant C., Grodzinsky E., Jansson G., Ascher H., Browaldh L., Hammersjö J.-Å., Lindberg E., Myrdal U., Stenhammar L.: Oats to children with newly diagnosed coeliac disease: a randomised double blind study. Gut. 2004 53(5), 649-654.
  • 12. Janatuinen E.K., Pikkarainen P.H., Kemppainen T.A., Kosma V.-M., Järvinen R.M.K., Uusitupa M.I.J., Risto J.K. Julkunen R.J.K.: A comparison of diets with and without oats in adults with celiac disease. N. Engl. J. Med. 1995, 333, 1033-1037.
  • 13. Kaganoff M.F.: Celiac disease: pathogenesis of a model immunogenetic disease. Clin. Invest. 2007, 117, 41-49.
  • 14. Kahlenberg F., Sanchez D., Lachmann I., Tuckova L., Tlaskalova H., Méndez E., Mothes T.: Monoclonal antibody R5 for detection of putatively coeliac-toxic gliadin peptides. Eur. Food. Res. Technol. 2006, 222, 8-82.
  • 15. Kupper C.: Dietary guidelines and implementation for celiac disease. Gastroenterology. 2005, 128(4 Suppl 1), 121-7.
  • 16. Lundin K.E., Nilsen E.M., Scott H.G., Løberg E.M., Gjøen A., Bratlie J., Skar V., Mendez E., Løvik A., Kett K.: Oats induced villous atrophy in coeliac disease. Gut. 2003, 52(11), 1649-52.
  • 17. Méndez E., Vela C., Immer U., Janssen F.W.: Report of a collaborative trial to investigate the performance of the R5 enzyme linked immunoassay to determine gliadin in gluten-free food. Eur. J. Gastroenterol. Hepatol. 2005, 17(10), 1053-63.
  • 18. Ratkovska B., Wojtasik A., Kunachowicz H.: Łatwość rozpoznania produktów spożywczych do stosowania w diecie bezglutenowej na podstawie informacji na etykietach. Bromat. Chem. Toksykol. 2008, 41(3), 252-257.
  • 19. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych. Dz. U. Nr 137, poz. 966.
  • 20. Storsrud S., Olsson M., Arvidsson Lenner R., Nilsson L.Å., Nilsson O., Kilander A.: Adult celiac patients do tolerate large amounts of oats. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, 163–169.
  • 21. Szaflarska-Popławska A., Popławski C., Müller L., Bartuzi Z.: Czy owies może być składnikiem diety bezglutenowej? Pediat. Pol. 2005, 80(11), 1007-1010.
  • 22. Thompson T.: Gluten contamination of commercial oat products in the United States. N. Engl. J. Med. 2004, 351(19), 2021-2022.
  • 23. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. z 2006, Nr 171, poz. 1225.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-beca624f-a29e-4013-be75-5d2308ff2096
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.