PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2001 | 54 | 1 |

Tytuł artykułu

Grzyby chorobotworcze porazajace korzenie i podstawe lodygi soi [Glycine max [L.] Merrill]

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono w latach 1996 - 1998 na polu doświadczalnym AR w Lublinie zlokalizowanym w Czesławicach k/Nałęczowa Przedmiotem badań była soja odmiany Polan, a celem badań było określenie składu gatunkowego grzybów porażających korzenie i podstawę łodygi tej rośliny w różnych stadiach rozwojowych. Przeprowadzone badania wykazały, że na lm2 wyrosło od 61 do 70 siewek soi oraz od 60 do 69 roślin w fazie kwitnienia. Udział porażonych siewek wynosił od 14,3% do 18%, natomiast w fazie kwitnienia zanotowano tylko nieznaczny wzrost udziału roślin porażonych. W przypadku siewek szczególnie szkodliwymi okazały się P. irreguläre, F. solemi, R. solemi i F. oxysporum f. sp. glycines. Natomiast w porażaniu korzeni i podstawy łodygi roślin w fazie kwitnienia największy udział miał F. oxysporum f. sp. glycines.
EN
The studies were conducted in the years 1996 - 1998 on an experimental plot of the University of Agriculture in Lublin localised in Czesławice near Nałęczów. The subject of the studies was soybean, Polan cultivar, and their purpose was to determine the species composition of fungi infecting the roots and stem base of this plant in different stages of its growth. The studies showed that on an area of 1 m2, 61 - 70 soybean seedlings and 60 - 69 plants at anthesis grew. The proportion of infected seedlings ranged from 14.3% to 18%, while at anthesis only a small increase of the number of infected plants was observed. In the case of seed1ings, the following fungi turned out to be most harmful: P. irregulare , F. solani, R. solani and F. oxysporum f. sp. glycines. On the other hand, F. oxysporum f. sp. glycines had the greatest effect in infecting the roots and stem base of plant s at anthesis.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

54

Numer

1

Opis fizyczny

s.105-113,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Leszczynskiego 7, 20-069 Lublin

Bibliografia

  • Aloj B., Marziano F., Zoina A., Noviello C. 1983. La tracheofusariosi del fagiolo in Italia. Inf. Fitopatolog., 33: 63-68.
  • Armstrong G. M., Armstrong J. K. 1950. Biological races of the Fusarium causing wilt of cowpea and soybeans. Phytopathology 40: 181-193.
  • Armstrong G. M., Armstrong J. K. 1965. A wilt of soybean caused by a new form of Fusarium oxysporum. Phytopathology 55: 237-239.
  • Ferrant N. P., Carroll R. B. 1981. Fusarium wilt of soybean in Delaware. Plant Dis. 65: 596-599.
  • French E. R., Kennedy B. W. 1963. The role of Fusarium in the root rot complex of soybean in Minnesota. Plant Dis. Rep. 47: 672-676.
  • Killebrew J. F. 1993. Fusaria and other fungi on soybean seedlings and roots of older plants and interrelationships among fungi, symptoms and soil characteristics. Can. J. Pl. Pathol. 15: 139-146.
  • Leslie J. F., Pearson C. A. S., Toussoun T. A. 1990. Fusarium spp. from com, sorghum and soybean fields in the central and eastern United States. Phytopathology 80: 343-350.
  • Marcinkowska J. 1985. Fungi of the genus Fusarium as pathogens of soybean seedlings. Acta Agrob. 78, 2: 123-135.
  • Mc Gee D. C. 1992. Soybean diseases. APS PRESS. The American Phytopathological Society. St. Paul, Minnesota.
  • Minton N. A., Parker M. B., Summer D. D. 1983. Nematode control related to Fusarium with in soybean and zinc dificiency in corn. J. Nemat., 17: 314-321.
  • Pastucha A. 1998. Fungi infecting soybean roots (Glycine max (L.) Merrill) cultivated in the region of Lublin. Vegetable Crops Research Bulletin 49: 81-95.
  • Pięta D. 1985. Występowanie wolnych aminokwasów w wydzielinach korzeni fasoli (Phaseolus vulgaris L.) Rocz. Nauk Roln., s. E, 15: 193-203.
  • Pięta D. 1988. Mikozy występujące w uprawach fasoli (Phaseolus vulgaris L.) i podatność różnych odmian na porażenie przez niektóre grzyby. Seria Wydawnicza - Rozpr. Nauk. AR Lublin.
  • Pięta D., Pastucha A., Patkowska E. 1998. The efficiency of microbiological dressing of soybean seed (Glycine max (L.) Merrill) against root and stem base diseases. Annals of Agricultural Sciences, s. E - Plant Protection v. 27, Vr. 103 - 109.
  • Pięta D., Pastucha A., Patkowska E. 1999. The effect of organic substance on the healthiness and yielding of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Annals of Agricultural Sciences, s. E - Plant Protection, v. 28, ½. 93-100.
  • Ruppe J. C., Becton K. J., Williams K. J., Yount P. 1996. Isolation, identification and evaluation of fungi for the control of sudden death syndrome of soybean. J. Pl. Pathol. 18: 1-6.
  • Schlub R. L., Lockwood J. L., Komada H. 1981. Colonization of soybean seeds and plant tissue by Fusarium species in soil. Phytopathology 71: 693-697.
  • Sinclair J. B., Backman P. A. 1989. Compedium of soybean diseases. American Phytopathological Society, PRESS, USA pp. 106.
  • Sumner D. R., Dowler C. C., Johnson A. W., Baker S. H. 1995a. Conservation tillage and seedling diseases in cotton and soybean double - cropped with triticale. Plant Dis. 79: 372-375.
  • Sumner D. R., Phatak S.C., Gay J. D., Chalfant R. B., Brunson K. E., Bugg R. L. 1995b. Soilborne pathogens in a vegetable double-crop with conservation tillage following winter cover crops. Crop Protection 14, 6: 195-500.
  • Tseng T. C., Tu J. C., Soo L. C. 1995. Comparison of the profiles of seedbome fungi and the occurrence of alfatoxins in mould-damaged beans and soybeans. Microbios. 84: 105-116.
  • Yang X. B., Berggren G. T., Snow J. P. 1990a. Types of Rhizoctonia foliar blight on soybean in Louisiana. Plant Dis. 74: 501-504.
  • Yang X. B., Berggren G. T., Snow J. P. 1990b. Seedling infection of soybean by isolates of Rhizoctonia solani AG-1, causal agent of aerial blight and web blight of soybean. Plant Dis. 74: 485-488.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-be27252c-a102-47e4-86a6-37367261daea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.