PL
W pracy oznaczono zawartość żelaza i cynku w całodziennych racjach pokarmowych studentek studiów niestacjonarnych Wydziału Pielęgniarstwa i Ochrony Zdrowia AMB. Badania przeprowadzono w oparciu o trzydniowy 24-godz. wywiad żywieniowy (dwa dni obejmowały posiłki spoz˙ywane w domu, trzeci był dniem uczestnictwa w zajęciach). Uzyskane wyniki porównano z normą na poziomie bezpiecznym odpowiednią do płci i wieku dla małej aktywności fizycznej oraz obliczono % realizacji normy. Analizowane racje pokarmowe nie zapewniały prawidłowej podaży zarówno cynku jak i żelaza (realizacja normy Zn w 78,3%, Fe 62,1%). Nie stwierdzono różnic istotnych statystycznie w zawartości cynku i żelaza w CRP obejmujących poszczególne dni badania.
EN
Mineral components constitute the exogenic group in nutrition and should be supplied in adea˛uate quantities and proportions. The aim of the study was to assess and compare the levels of zinc and iron in 3-day food rations (DFR) of part-time female students of the Faculty of Nursing and Health Care, Medical University of Białystok. In the autumn-winter period, 56 part-time female students participated in anonymous 24-hour dietary recalls. The mean age of the participants was 36 years, most of them came from the North-East region of Poland. Dietary recalls referred to 3 consecutive weekdays (two days included meals consumed at home, on the third day the students attended the school). The sizes of consumed portions were assessed in home measures according to the “Photographic Album of Products and Dishes”. Dietary levels of Zn and Fe were calculated using the FOOD 3 computer software. Results were compared to the safe values suitable for gender and age of subjects with low physical activity, and subjected to a statistical analysis. The dietary supply of zinc and iron was found to be insufficient. The contribution to the daily requirement for Zn was 78.3%, while for Fe the respective value was only 62.1%. The percentage of diets showing acceptable Zn content was low (only 16.1%), while for Fe the respective value was dramatically low (5.9%). The insufficient supply of the elements with the students’ diets may have a deleterious effect on their health condition.