PL
Badaniom poddano próby sera tylżyckiego, wyprodukowanego w Zakładzie Mleczarskim w Biskupcu. Ser solono w 20% roztworach NaCl oraz w mieszaninie NaCl i KC1 (1:1) przez 25% i 100% czasu normatywnego. Biodostępność Zn określono metodą bilansową na rosnących szczurach szczepu Wistar w oparciu o spożycie danego pierwiastka i jego wydalanie z kałem i moczem oraz wyrażono wskaźnikami absorpcji (A) i retencji (R) pozornej. Ponadto oznaczono koncentrację cynku w wątrobie i osoczu krwi szczurów. Wykazano, że rodzaj solanki, czas solenia sera tylżyckiego istotnie wpływały na uzyskanie wysokich wartości współczynników A i R dla cynku oraz na jego zawartość w wątrobie szczurów. Nie zaobserwowano wpływu badanych czynników na poziom Zn w osoczu krwi zwierząt.
EN
The tylżycki ripening cheese - produced at the Biskupiec Dairy, was a subject of this study. The cheese was salted in 20% NaCl solutions and in NaCl and KC1 mixture (1:1). Different time of salting, equal 25 and 100% of normative salting time, was applied. The bioavailability of zinc was determined by balance method, using the growing Wistar rats, on the base zinc intake and its fecal and urinary exrection, and expressed by apparent absorption (A) and apparent retention (R) indices. The content of Zn in rat’s liver and blood plasma was analysed as well. The obtained results confirmed that the type of brine and salting time of tylżycki cheese affected a high values of A and R indices for Zn and his content in the rat’s liver, in a significant way. The effect of type of brine and time salting on Zn level in animal’s blood plasma was not observed.