EN
A study was undertaken to assess the nutritional value of tubers of transgenic lines of potato cv. Desiree with repression of a and c isoforms of 14-3-3 proteins obtained by means of antisense transformations. Isoforms of 14-3-3 protein are responsible for metabolism of carbohydrates, amino acids and calcium. Repression of that protein, i.e. reduction of its synthesis in a potato plant, results in: a decrease in total protein content of tuber with a slight but favourable change in the amino acid profile, enhanced synthesis of starch, small differentiation in contents of minerals – diminished concentrations of Fe, P, and Ca. The 30% addition of dried transgenic potato tubers with repression of isoform a, c as well as a and c of 14-3-3 protein was found not to affect values of digestibility coefficients of nutrients. Repression of 14-3-3 protein was demonstrated to affect diversification of the chemical composition of tuber and contents of nutrients only to a small extent, without diminishing the nutritional value of potato tubers.
PL
Oceniano wartość pokarmową bulw transgenicznych linii ziemniaka odmiany Desiree z represją izoform a i c białka 14-3-3 uzyskanych poprzez transformacje antysensowe. Izoformy białka 14-3-3 są odpowiedzialne za metabolizm węglowodanów aminokwasów i wapnia. Efektem represji tego białka, redukcji poziomu jego syntezy w roślinie ziemniaka jest: zmniejszenie zawartości białka ogólnego w bulwie z niewielką ale korzystną zmianą profilu aminokwasowego, wzrost syntezy skrobi, niewielkie zróżnicowanie zawartości składników mineralnych – zmniejszenie koncentracji Fe, P, Ca. Nie stwierdzono wpływu 30% dodatku suszu z bulw ziemniaków transgenicznych z represją izoformy a, c oraz a i c białka 14-3-3 na wartość współczynników strawności składników pokarmowych. Represja białka 14-3-3 wpłynęła w niewielkim stopniu na zróżnicowanie składu chemicznego bulwy i zawartość składników pokarmowych nie zmniejszając wartości odżywczej bulw ziemniaków.