PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 04 |

Tytuł artykułu

Nowoczesne technologie konserwowania pasz z uzytkow zielonych oraz ich wykorzystanie w zywieniu bydla

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
On the basis of reference review here the most important problems concerning the modern technologies of forage conservation are discussed. Also, here the basal actions such as preparing, storage (chopping, pressing, silo tightness and aerobic stability of silages) as well as factors affected the usefulness of plants for ensiling (species, vegetation's stage, nitrogenous fertilising) and the procedures that facilitated their conservation (prewilting, chemical additives, inoculants) are characterised. Also here the advantages and disadvantages of the modern silages production systems using high-press techniques are presented. At least the examples of using of these feeds in cattle feeding are showed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Opis fizyczny

s.25-36,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Wroclaw

Bibliografia

  • ASHBELL G. & Z.G. WEINBERG, 1992. Top silage losses in horizontal silos. Canadian Agricultural Engineering, 34, 171-175.
  • BODARSKI R. & S. KRZYWIECKI, 1999. Współzależność między składem botanicznym mieszanek koniczynowo-trawiastych a składem chemicznym i wartością pokarmową tych pasz w formie świeżej i kiszonej. Materiały XXVIII Sesji Żywienia Zwierząt, Krynica, 340-344.
  • FALKOWSKI M., KOZŁOWSKI S. & I. KUKUŁKA, 1997. Czynniki ograniczające wykorzystanie gatunków i odmian traw w procesie produkcji pasz. Biuletyn Oceny Odmian, 29, 27-37.
  • GREENHILL W.L., 1964. Plant juices in relation to silage fermentation. II Factors effecting the release of juice. Journal of British Grassland Society, 19, 231-236.
  • HONIG H., 1980. Mechanical and respiration losses during pre-wilting of grass. Occasional Symposium of British Grassland Society, 201-204.
  • HONIG H., 1991. Reduces losses during storage and unloading of silage. Proceedings of Conference ,,Forage Conservation Towards 2000". Landbauforschung Völkenrode, Sonderheft, 123, 116-128.
  • JARRIGE R., 1993. Żywienie przeżuwaczy. Zalecane normy i tabele wartości pokarmowej pasz. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna.
  • KEISER E., RAHN S. & J. ZIMMER, 1993. Untersuchungen zur Unterbindung der Buttersãurebildung in Silagen aus nitratfreiem Grünfutter. Arbeitsgemeischaft Grünland und Futterbau, 37. Jahrestagung in Husum, 102-108.
  • KEISER E., ZIMMER J. & K. SCHMERBAUCH, 1994. Zur Bedeutung des Nitratgehaltes im Mähgut für Frischerfütterung und Konservierungseignung des Materials - Erste Ergebnisse zur Silierung extensiv erzeugten Grünfutters. In: Technik und Verfahren zur Landschaftspflege und für die Verwertung der anfallenden Materialen. Bornimer Agrarberichte, 4, 196-205.
  • KELLER TH., MOSER M., NONN H. & H. JEROCH, 1997. Effect of biological additives on fermentation, in vitro digestibility of organic matter in Hohenheimer Gas Test and in sacco dry matter disappearance of lucerne silages. Proceeding of the 8th International Symposium of Forage Conservation, Brno, 106-107.
  • KELLER TH., THAYSEN J., MATTHIAS J., JEROCH H. & J. KAMPHUES, 1997. Bereitung von Pressen-Silagen-Verfahrenstehnik, Silagequalität und ökonomische Bewertung. Übersicht der Tierernährug, 25, I 55-187.
  • KNOTEK S., 1997. Qualitative criteria of preserved forage and their effects on animal nutrition. Proceedings of the 8th International Symposium of Forage Conservation, Brno, 37-49.
  • KOWALSKI Z.M. & J. KAMIŃSKI, 1999. Niektóre aspekty żywienia krów wysoko wydajnych. Materiały XXVIII Sesji Żywienia Zwierząt, Krynica, 13-31.
  • KRZYWIECKI S., 1984. Wpływ nawożenia azotem na wysokość i jakość plonów jednogatunkowych zasiewów traw oraz ich przydatność do kiszenia. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Seria Rozprawy, 39.
  • LEWICKI C., RYDZIK W. & H. BLASZKA, 1978. Wpływ przewiędnięcia lub podsuszenia zielonki z traw na jakość i wartość pokarmową kiszonek oraz straty składników pokarmowych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 216, 137-146.
  • MCDONALD P., EDWARDS R.A., GREENHALGH J.F.D. & C.A. MORGAN, 1995. Animal Nutrition. Fifth Edition. Longman, United Kingdom.
  • MERRY R.J., LOWERS K.F. & A.L. WINTERS, 1997. Current and future approaches to biocontrol in silage. Proceedings of the 8th International Symposium of Forage Conservation, Brno, 17-27.
  • MICHNA G., POLOCZEK A. & E. HADULA, 1991. Porównanie jakości i wartości pokarmowej kiszonek z runi niepodsuszonej i podsuszonej oraz strat w czasie ich produkcji w warunkach podgórskich. Roczniki Naukowe Zootechniki, Monografie, Rozprawy, 29, 239-250.
  • NONN H., KELLER TH. & H. JEROCH, 1995. Einfluss biologischer Siliermittel auf die Verdaulichkeit von in Ballen bereiteter Luzernesilage. Das Wirtschaftseigene Futter, 41, 3, 293-305.
  • O'KIELY P., MOLONEY A., KEATING T. & P. SHIELS, 1999. Maximising output of beef within cost efficient, environmentally compatible conservation system. End of project report, May 1999, ARMIS No. 4283.
  • OWEN I.G. & D. WILMAN, 1983. Differences between grass species and varieties in rate of drying at 25°C. Journal of Agricultural, Cambridge, 100, 629-636.
  • ØRSKOV E.R. (ed.), 1988. Feed Science. World Animal Science 84. Elsevier Science Publishers B.V. Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo.
  • STEKAR J.M.A., BUBNIK D., VERBIĆ J. & A. MALENSEK, 1996. Effect of the silage additive Plantanaze R on the fermentation properties and nutritive value of grass silage. Sadobno Kmetijstvo, 29, 2, 51-53.
  • UPPENKAMP N., 1994. Anwelksilage - ein Verfahrsvergleich. AID-Veröffentlichung 1284/1994. Auswertungs- und Informationsdienst für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten (AID) e.V., Bonn.
  • WEDDELL J.R., 1997. Quality in big bale grass silage. Proceedings of the 8th International Symposium of Forage Conservation, Brno, 142-143.
  • WEDDELL J.R, 1999. Production of milk and meat: quality, evaluation and intake of grass silage. Proceedings of the 9th International Symposium of Forage Conservation, Nitra, 42-51.
  • WEIβBACH F., 1999. Consequences of grassland de-intensification on the ensilability and feeding value of herbage. Proceedings of the 9th International Symposium of Forage Conservation, Nitra, 22-32.
  • WEIβBACH F. & H. HONIG, 1996. Über die Vorhersage und Steuerung des Gärungsverlauf bei der Silierung von Grünfutter aus extensivem Anbau. Landbauforschung Völkenrode, 46, 10-17.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bbdfd2a9-e224-4816-936e-9488077140c5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.