PL
Prowadzono badania nad przydatnością testu Vidas Salmonella do wykrywania chorobotwórczych bakterii w żywności. Do doświadczeń modelowych wytypowano 21 surowców i produktów spożywczych (surowe mięso, jaja, mrożone owoce i warzywa, mleko i produkty mleczne, kakao, solone orzeszki ziemne, majonez, zupy w proszku). Próbki żywności o wadze 25 g zakażano komórkami (w liczbie do 10) różnych szczepów Salmonella. Stwierdzono, że test Vidas wykrywał wszystkie badane szczepy Salmonella, łącznie z dwoma nietypowymi izolowanymi z żywności. Czułość testu była zależna od stosowanego szczepu patogénnych bakterii i zmieniała się w zakresie od 105-106 j.t.k./ml. Granice wykrywalności ulegały przesunięciu w kierunku wyższych wartości w obecności licznej populacji bakterii towarzyszących. Istniała 94% zgodność w wykrywaniu bakterii Salmonella w próbkach różnych surowców i produktów spożywczych (z pominięciem mięsa surowego) metodą alternatywną i metodą standardową hodowlaną. Nie obserwowano żadnych wyników fałszywie dodatnich. Wyniki fałszywie ujemne (głównie w próbkach surowego mięsa) byty spowodowane niedostatecznym namnożeniem patogennych bakterii.
EN
In model experiments 21 raw materials and food products (raw meat, egg, frozen fruits and vegetables, milk and dairy products, cocoa, salted peanuts, mayonnaise, dried soups) were tested. As much as 25 g of portions of foods were artificially contaminated with less than 10 cells of different strains of Salmonella. It was found, that all tested Salmonella strains, including two non typical (isolated from foods) were detected by Vidas Salmonella test. Specific limit of Salmonella detection generally ranged from 105-106 cfu/ml depending upon species of pathogenic bacteria. Values of this limit increased by the presence of high number of competing microflora in foods. There was a 94% agreement in Salmonella detection between alternative method and the conventional cultural method for processed foods and raw foods (excluding raw meat). No false positive results were observed. False negative results (mainly in samples of raw meat) was caused by insufficient growth of Salmonella.