EN
The present investigation deals with a possible use of rice straw bales as "soilless" cultivation medium, thus escaping the problems inherent in the natural soils and avoiding a serious pollution when disposed about 5°C million tons of rice straw annually by burning. Strawberry fruits of good quality and quantity were harvested from plants cultivated on compacted rice straw bales in comparison with the control plots under natural soil conditions. A higher temperature of 2 to 5 in comparison to natural soil conditions favours all physiological activities including the absorption of nutrients by roots and thus stimulating the vegetative and the generative growth of strawberry plants. The pH values around the roots in straw bales ranged from 5.5 to 6.5, while values obtained around the root system in natural soil ranged from 7.5 to 8.5. So, growing strawberry on rice straw bales helps avoid and overcome the problem of alkalinity and salinity in the rhizosphere. This is very important, as strawberries are very sensitive to salinity. Fruit rot diseases reached 0.8% on rice straw bales while on the control plots these were about 52% of fruits were infected with fungi. Cultivating strawberry on rice straw bales keeps the fruits away from contacting the soil and thus limits the possibility of injection by soilborne fungi. The occurrence of damping-off, root rot, crown rot and root knot nematodes in strawberry plants grown on rice straw bales reached 4.0, 0.85, 0.35 and 0.0%, respectively. However, the corresponding figures for strawberry plants grown in natural soil under the same conditions were 27.0, 16.15, 11.70 and 13.20%, respectively, 135 days after planting. Isolation from strawberry plants grown in natural soil showing symptoms of crown rot and black root rot yielded several fungi identified as Phytophthora cactorum, Colletotrichum fragariae, Pythium ultimum, Rhizoctonia solani and Fusarium oxysporum. The wilt symptoms observed on few strawberry plants on rice straw bales might be attributed to very sporadic contamination with soil particles or through irrigation water. Based on the above results, it could be recommended using rice straw bales as growing media to replace naturally infested soil, this can improve the production of strawberry under open field conditions in Egypt. Also, it is important to avoid the serious pollution when disposed rice straw by burning.
PL
Badania dotyczyły możliwości użycia bali słomy ryżu stanowiących podłoże nie zawierające ziemi, co pozwala na uniknięcie problemów występujących w przypadku naturalnych gleb, jak również zanieczyszczenia powietrza w wyniku pozbywania się 5 miliardów ton słomy rocznie poprzez jej spalanie. W porównaniu do kontrolnych poletek na naturalnej glebie, z bali słomy ryżowej zebrano dobry plon owoców truskawek o wysokiej jakości. Wyższa o 2 do 5°C temperatura bali słomy ryżu w porównaniu do poletek kontrolnych w naturalnej glebie sprzyja wszystkim procesom fizjologicznym, włącznie z pobieraniem składników pokarmowych przez korzenie stymulując wegetatywny i generatywny rozwój oślin truskawek. Wartość pH wokół korzeni w balach słomy ryżu wynosiła 5,5 do 6,5, a w naturalnej glebie od 7,5 do 8,5. Więc uprawa truskawek na balach słomy ryżu pomaga uniknąć problemu alkaliczności i zasolenia. To jest bardzo ważne, ponieważ truskawki są bardzo wrażliwe na zasolenie. W przypadku bali słomy ryżu gnicie owoców truskawek osiągnęło wartość 0,8%, natomiast na poletkach kontrolnych w ziemi stwierdzono 52% owoców porażonych grzybami. Uprawa truskawek na balach słomy ryżu pozwala na uniknięcie kontaktu owoców z ziemią, a więc ogranicza możliwość zakażenia grzybami przenoszącymi się przez glebę. Występowanie zgorzeli sadzonek, gnicia korzeni, gnicia części nadziemnej roślin i nicieni w uprawie truskawek na balach słomy ryżu wynosiło odpowiednio 4,0, 0,85, 0,35 i 0,0%. Natomiast analogiczne wartości dla truskawek uprawianych w naturalnej glebie w tych samych warunkach wynosiło odpowiednio 27,0, 16,5, 11,70 i 13,20% po 135 dniach od sadzenia. Izolacje wykonane z roślin truskawek rosnących w naturalnej glebie i wykazujących objawy gnicia części nadziemnej i czarnej zgnilizny korzeni wykazały obecność kilku grzybów patogenicznych określonych jako Phytophthora cactorum, Colletotrichum fragariae, Pythium ultimum, Rhizoctonia solani i Fusarium oxysporum. Objawy więdnięcia obserwowane u nielicznych roślin truskawek rosnących na balach słomy ryżu mogły być przypisane sporadycznemu zanieczyszczeniu cząstkami ziemi albo wodzie użytej do podlewania. Na podstawie uzyskanych wyników można zalecić wykorzystywanie bali słomy ryżu jako podłoża do uprawy truskawek zastępującego naturalną glebę, co może być korzystniejsze od uprawy w ziemi w warunkach Egiptu. Pozwala to także na uniknięcie znacznego zanieczyszczenia powietrza występującego podczas spalania bali słomy ryżu.