PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 49 | 05 |

Tytuł artykułu

Zmiennosc zanieczyszczenia bakteryjnego w produkcji kielbas

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the investigations was to determine the variability of saprophytic bacteria contamination of steamed and liver sausages in particular stages of production. The investigations were carried out on meat after deboning and curing, on edible offals, on force-meat after filling the casings and on final products immediately after production and already designated for sale. It was discovered that the bacterial contamination of raw materials for sausage production was relatively high and amounted from 10³ to 10⁵ per gram. Technological thermic operations reduced quantity of microflora to 10² per gram. During transport and sales, however, the total count of bacteria increased rapidly again to 10⁴ per gram. Therefore particular attention must be paid to storage conditions after the production of these types of sausages.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

05

Opis fizyczny

s.214-215,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 12, 20-033 Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. BN-80/8014-05. Wędliny.
  • 2. Burzyńska H., Frasunkiewicz B. i wsp.: Roczn. PZH, 20, 271, 1969.
  • 3. Farber J. M., Malcolm S. A., Weiss K. F., Johnsten M. A.: J. Fd Prot. 51, 397, 1988.
  • 4. Gardner J. A.: J. Fd Technol. 6, 225, 1971.
  • 5. Golicz K.: Medycyna Wet. 23, 362, 1937.
  • 6. Kim H. R., Lee K. T., Kataoka K.: Korean J. Anim. Sci. 32, 334, 1990.
  • 7. Lee K. T., Park S. Y., Kang J. O.: Korean J. Anim. Sci. 33, 168, 1991.
  • 8. Libelt K.: Pol. Arch. wet. 23, 73, 1983.
  • 9. Maleszewski J., Barlik I. i wsp.: Roczn. PZH 16, 217, 1965.
  • 10. Nowicki L.: Medycyna wet. 40, 88, 1984.
  • 11. Pełczyńska E., Szkucik K.: Medycyna wet. 45, 42, 1989.
  • 12. Pełczyńska E., Szkucik K.: Medycyna wet. 45, 88, 1989.
  • 13. Pełczyńska E., Prost E., Kowalska-Pyłka H., Szkucik K., Libelt K.: Medycyna wet. 48, 459, 1992.
  • 14. PN-83/A-82054. Mięso i przetwory mięsne. Badanie bakteriologiczne.
  • 15. Riha W. E., Solberg M. J.: J. Fd Sci. 35, 860, 1970.
  • 16. Sheleff J. A.: J. Appl. Bacteriol. 39, 273, 1975.
  • 17. Szota K.: Gosp. mięs. 41, 29, 1989.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bb354c3c-d114-4145-aa0c-73d2736b9fe0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.