PL
Badano wpływ etefonu stosowanego w fazie dojrzewania owoców na zawartość barwników karotenoidowych i wartość odżywczą owoców papryki ostrej. Otrzymane wyniki wykazały, że zastosowanie etefonu na dojrzewające owoce papryki ostrej przyspieszą dojrzewanie i zwiększą procentowy udział owoców czerwonych w plonie ogólnym w porównaniu z kontrolą. Wiąże się to ze wzrostem koncentracji czerwonych barwników w owocach papryki. Jednocześnie nie zanotowano istotnego ujemnego wpływu etefonu na zawartość witaminy C, cukrów redukujących i białka ogólnego.
EN
The content of carotenoid pigments and quality of hot pepper fruit after ethephon treatment at the stage of initial ripening were examined. Its has been shown that ethephon accelerated maturation of the fruits and increased the percentage of red fruits in total yield. It was connected with increasing accumulation of red pigments in pepper fruit. Simultaneous wasn't noticed significant undesirable of ethephon influence on vitamin C, reducing sugars and crude protein concentrations in pepper fruit.