PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Microbiological studies of carp [Cyprinus carpio L.] fingerlings wintered in cooling waters

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was carried out in the winter of 1999/2000 at the fishing base of the Olsztyn Fishing Farm. The base was comprised of 48 fish cages (15 m³ each) suspended in a post-cooling water canal of the Ostrołęka thermal-electric power station. During the 190 days of observations (31 October 1999 - 15 May 2000), the following factors were analysed: bacteriological contamination of skin, muscle and gastric contents of carp fingerlings produced in cages from summer fry (July fry; 3-5 g body weight). Bacteriological analyses consisted of determining the total count of bacteria cultured on agar (TVC 20 °C and TłVC 37°C), the total count of colic bacteria (Escherichia coli) on Endo medium (Enterobactriacea) and bacteria that is potentially pathogenic to fish and humans (Aeromonas hydrophila, Pseudomonas fluorescens, P. aeruginosa, Staphylococcus aureus). The identification of microorganisms was carried out using the biochemical tests Api 20 NE, Api 2E and Api Staph (bioMérieux). Statistical analysis showed significant differences in the number of all the bacteria assayed between the muscle tissue versus digestive tract and skin mucus. The counts of all the groups of bacteria determined in the carp were permissible and did not exceed Polish hygiene norms.
PL
Terenem badań w zimie 1999/2000 roku była baza 48 sadzy (á 15 m³) Gospodarstwa Rybackiego Olsztyn, usytuowana na kanale wód pochłodniczych elektrociepłowni w Ostrołęce. W trakcie 190 dni obserwacji (31.10.1999 -15.05.2000 r.) analizowano stopień zanieczyszczenia bakteriologicznego skóry, mięśni i treści pokarmowej narybku karpia (początkowa średnia masa 435 g x szt⁻¹, tab. 1), wyprodukowanego w sadzach z narybku letniego "lipcówki" (3-5 g) (tab. 1-4). Badania bakteriologiczne obejmowały oznaczenia ogólnej liczby bakterii wyhodowanych na podłożu agarowym (TVC 20ºC i TVC 37ºC), ogólnej liczby bakterii z grupy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli ) na podłożu Endo (Enterobactriacea) oraz bakterii potencjalnie chorobotwórczych dla ryb i człowieka (Aeromonas hydrophila - na podłożu mA, Pseudomonas fluorescens - podłoże Kinga B, P. aeruginosa - podłoże Kinga A, Staphylocccus aureus - podłoże Chapmana). Identyfikację tych drobnoustrojów przeprowadzano na testach biochemicznych Api 20 NE, Api 2E oraz Api Staph firmy bioMérieux. Uzyskane wyniki wykazały, że przewód pokarmowy i śluz z powierzchni skóry posiadają znacznie większą liczebność drobnoustrojów, aniżeli tkanka mięsna (tab. 5, rys. 1-9). Ogólna liczba TVC 20ºC w treści pokarmowej wynosiła 350000 - 950000 jtk x g⁻¹, a TVC 37°C nie przekroczyła 650000 jtk x g⁻¹. Liczebności tych grup bakterii w śluzie pobieranym z 1 cm² skóry wyniosły od 46300 do 65200 jtk , natomiast w tkance mięsnej - zaledwie od 12 do 18 jtk x g⁻¹, przy czym najmniejsze ilości drobnoustrojów wystąpiły w zimie, w najniższych temperaturach wody (5-6ºC - luty 2000 r.). Najwyższą liczebnością wśród bakterii chorobotwórczych charakteryzowały się Aeromonas hydrophila, a nieco niższą - Pseudomonas fluorescens (tab. 5) i to zarówno w treści pokarmowej, jak i śluzie ze skóry. Analiza statystyczna wykazała istotne różnice w liczebnościach badanych bakterii między tkanką mięsną a przewodem pokarmowym i śluzem z powierzchni skóry. Pomimo że stwierdzony poziom liczebności badanych bakterii u karpi jest dopuszczalny i nie przekracza polskich norm higienicznych, to jednak ze względu na ryzyko masowych śnięć ryb wskazane jest stałe bakteriologiczne monitorowanie ryb i zrzutowych wód pochłodniczych, w których są one hodowane.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

p.73-84,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Prawochenskiego 1, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Prawochenskiego 1, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Prawochenskiego 1, 10-957 Olsztyn, Poland
autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Prawochenskiego 1, 10-957 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Albrecht M. 1970 - Physiologische Ergebnisse der Warmwasseraufzucht von Speisenkarpfen (Cyprinus carpio L.) in Netzkäfigen - Z. Fisch.Hilswiss. 1/2: 15-34.
  • Austin B., Allen-Austin D. 1985 - Microbiological quality of water in intensive fish rearing- J. Appl. Bacteriol. (Suppl.): 2018-2068.
  • Burbianka M., Pliszka A. 1983 - Food microbiology - PZWL Warszawa (in Polish).
  • Bertram G. 1978 - K₁ - Überwinterung in Netzkäfigen - Z. Binnenfisch. DDR 10: 314-318.
  • Cabejszek B., Kozorowski S., Łuczak S. 1960 - Proposal of uniform guidelines for the classification of surface water pollution - Gaz, Woda i Techn. Sanit. 34: 18-21 (in Polish).
  • Filipiak J. 1998 - Intensive carp rearing in cages in cooling waters (in Polish) - Magaz. Przem. Rybn. Gdynia 3: 58-61 (in Polish).
  • Füllner G. 1985 - Die Bedeutung der Aufzuchtbedingungn im ersten Sommer für die Winterfesigkeit einsommerriger Karpfen - Z. Binnenfish. DDR 32: 10 - 14.
  • Guziur J., Woźniak M., Zmysłowska I. 2000b - Experiences with intensive rearing of the commercial European wels (Silurus glanis L.) cage culture in cooling water. IV Ceske Ichtyolog. Konfer. Vodñany VUHR-JU, 10-12.05.2000.
  • Guziur J., Smoczyńska K., Woźniak M. 2000a - Effect of cage fattening in cooling waters on the content of PCB , Σ DDT and γ-HCH in muscles of the sheatfish (Silurus glanis L.) - Biul. Nauk. UWM Olsztyn (in press).
  • Karpiński A. 1995 - Pollution in intense fish rearing - Komun. Ryb. 3:18-22 (in Polish).
  • Lèsel R. 1979 - Etude de la microflore du tube digestif d'un salmonidé d'élevage. Mis au point technique - D.E.S. Sc. Univ. Bordeaux 1: 1-74.
  • Łomnicki A. 1995 - Introduction to statistics for natural science researchers - PWN Warszawa (in Polish).
  • Niewolak S., Tucholski S. 1995 - Sanitary and bacteriological study of common carp reared in ponds supplied with biologically pretreated sewage - Arch. Pol. Fish. 3: 203-215.
  • Ostroumova I.N. 1979 - Vyrashchivanie tovarnogo karpa uskorennom metodom - Rybn. Khoz. Moskva 10: 21-24.
  • Rodina A. 1968 - Microbiological water analysis methods - PWRiL Warszawa (in Polish).
  • Sadowski J., Trzebiatowski R., Wielopolska M. 1999 - The influence of rearing methods of carp fry on wintering in cooling waters - Komun. Ryb. 3:19-21 (in Polish).
  • Spanggard B., Jorgensen F., Gram L., Huss H. 1993 - Antibiotic esisance in bacteria isolated from three freshwater fish farms and an unpolluted stream in Denmark - Aquaculture 115:195-207.
  • Steffens W. 1969 - Neuere japanische Ergebnisse bei der intensiven Karpfenaufzucht in Käfigen und Kreislaufanlagen - Dtsch. Fisch. Ztg. Radebeul Bd. 15 (12): 323 -328.
  • Steffens W., Rennert B. 1987 - Einfluss von erhöhten Futterfettgehalt auf die Überwinterung einsomriger Karpfen (Cyprinus carpio L.) und die anschliessende weitere Aufzucht unter Warmwasserbedingungen - Fortschr. Fisch. Wiss. 5/6: 37-47.
  • Sugita H., Tokuyama K., Deguchi Y. 1985a - The intestinal microflora of carp (Cyprinus carpio L.) grass carp (Ctenopharyngodon idella) and tilapia (Sorotherodon niloticus) - Bull. Japan. Soc. Sci. Fish. 51:1325-1329.
  • Sugita H., Ushioka S., Kihara D., Deguchi Y. 1985b - Changes in the bacterial composition of water in a carp rearing tank - Aquaculture 44: 243-247.
  • Svobodová Z. 1992 - Vliv znečištěni na hygienickou kvalitu masa ryb. In:Vykusovaá B. (ed) Havarijní a dlouhodobé znečištěni povrchových vod, VÚRH-Ju Vodňany, p.179.
  • Trzebiatowski R., Filipiak J., Jakubowski R. 1976 - Results of rearing carp in "DOLNA ODRA" power station cooling waters - Acta Icht. et Piscatoria. VI (2): 131-145,
  • Trzebiatowski R., Filipiak J., Jakubowski R. 1978 - Carp (C₁₋₂) overwintered and breeding in cooling waters - Zesz. Nauk. AR Szczecin 70: 51-61.
  • Yoshimizu M., Kimura T., Sakai M. 1976 - Studies on the intestinal microflora of salmonids. Effects of artificial transplanting from fresh water into sea on the intestinal microflora of feeding and non-feeding fish - Bul. Soc. Sci. Fish. 42: 863-873.
  • Zaleski S. J. 1985 - Microbiology of animal food products - WNT Warszawa, (in Polish).
  • Zmysłowska I.1987 - The effect of removing the hypolimnion of waters on the bacterial microflora in Lake Kortowskie - Acta Acad. Agricult. Olst. Protectio Aquarum et Pisc. 14-C, ART Olsztyn (in Polish).
  • Zmysłowska I., Guziur J., Woźniak M., Harnisz M., Mientki C. 2000a - Effects of cage culture of the sheatfish (Silurus glanis L.) on the hygienic state of fish and of water environment - Bull. VURH-Ju Vodňany 36 (3): 90-98.
  • Zmysłowska I., Lewandowska D., Guziur J. 2000b - Microbiological evaluation of pond water during carp and ide rearing - Arch. Pol. Fish. 8: 75-93.
  • Zmysłowska I., Lewandowska D., Guziur J. 2000c - Microbiological study of ide (Leuciscus idus L. ) from pond of different trophy - Arch. Pol. Fish. 8: 259-269.
  • Zmysłowska I., Lewandowska D., Pimpicka E. 2000d - Microbiological evaluation of water and digestive tract content of tench (Tinca tinca L.) during tank rearing - Arch. Pol. Fish 8: 107-117.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b96c823a-1d94-4227-9204-7f943032342f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.