PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2008 | 54 | 4 |

Tytuł artykułu

Herb yield, essential oil content and its composition in two cultivars of sweet basil [Ocimum basilicum L.] grown in two different locations

Warianty tytułu

PL
Plon surowca, zawartosc olejku eterycznego oraz jego sklad w dwoch odmianach bazylii pospolitej [Ocimum basilicum L.] rosnacych w Polsce i w Finlandii

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Content and composition of essential oil and yield of herb and seed of two Polish sweet basil cultivars (‘Wala’ and ‘Kasia’) were analyzed. In 2005 and 2006 the field experiments were conducted in order to investigate usefulness of basil cultivars in two different locations (Mikkeli, Finland and Poznań, Poland). The weather conditions were similar in both locations in the period from transplantation to full flowering. The biomasses developed similarly. In addition, the shorter growing season in Finland is not favorable for the seed development and seed production of basil. The chemical composition of basil oil was almost identical in both experimental sites. Two newly bred Polish basil cultivars performed stable growth and good quality characters. The morphological and chemical features were almost identical, even one plantation was conducted 1000 km up to the north.
PL
W latach 2005–2006 analizowano zawartość olejku i jego skład oraz plon surowca i nasion dwóch polskich odmian bazylii pospolitej ‘Wala’ i ‘Kasia’. Doświadczenia polowe prowadzono w dwóch lokalizacjach (Mikkeli, Finlandia i Poznań, Polska) w celu sprawdzenia przydatności polskich odmian. Warunki pogodowe w obu latach były podobne, a rośliny rozwijały się tak samo. Krótki okres wegetacji w Finlandii nie sprzyjał zawiązywaniu nasion bazylii. Surowiec pochodzący z Poznania zawierał więcej olejku niż surowiec fiński. Skład chemiczny obu olejków był niemal identyczny. Obie polskie odmiany wykazały stabilność genetyczną i dobrą jakość w dwóch różnych lokalizacjach.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

54

Numer

4

Opis fizyczny

p.35-42,ref.

Twórcy

  • Research Institute of Medicinal Plants, Libelta 27, 61-707 Poznan, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Seidler-Łożykowska K. Introduction of new Polish cultivars of sweet basil (Ocimum basilicum L.) to cultivation. In: Book of abstracts of 3rd Conference on Medicinal and Aromatic Plants of Southeast European Countries; 5-8 September 2004; Nitra, Slovakia. 2003:64.
  • 2. Polish Pharmacopoeia VI, Essential oil determination. Warszawa 2002:58-9.
  • 3. Grayer RJ, Kite GC, Goldstone FJ, Bryan SE, Paton A, Putievsky A. Infraspecific taxonomy and essential oil chemotypes in sweet basil, Ocimum basilicum. Phytochem 1996; 43 :1033-9.
  • 4. Marotti M, Piccaglia R, Giovanelli E. Differences in essential oil composition of basil (Ocimum basilicum L.) italian cultivars related to morphological characteristics. J Agric Food Chem 1996; 44:3926-9.
  • 5. Pessala R, Hupila I, Galambosi B. Yield of different basil cultivars in pot culture indoors. Drogenrep 1996; 9:16-18.
  • 6. Özcan M, Chalchat J-C. Essential oil composition of Ocimum basilicum L. and Ocimum minimum L. in Turkey. Czech J Food Sci 2002; 20:223-8.
  • 7. Putievsky E, Galambosi B. Production systems of sweet basil. In: Hiltunen R, Holm Y (eds.). Basil. The Genus Ocimum. Medicinal and Aromatic Plants-Industrial Profiles. London, 1999:39-65.
  • 8. Galambosi B, Szebeni Zs. Chemical analyses of Hungarian basil varieties in Finland. Kertgazdasag 2002; XII.(5):44-53.
  • 9. Galambosi B, Kaukovirta E, Galambosi Zs-Sz. Cultivation of spices and medicinal plants. Dept of Horticulture, Univ. of Helsinki 1991; Publication no 18:104.
  • 10. Hälvä S. Effect of Agryl P17 mulching on herb yield and volatile oils of basil (Ocimum basilicum L.) and marjoram (Origanum majorana L.). J Agric Sc in Finland 1987; 59:31-6.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b953e4d1-ffb4-41c4-b267-63b4c36eff34
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.