PL
Szereg różnorodnych czynników wpływa na aktywność enzymatyczną mikroorganizmów. Również nitrogenaza, enzym odpowiadający za wiązanie azotu u Acetobacter diazotrophicus zależy od różnorodnych zmian środowiska. Jednym z tych czynników jest poziom pH. Dlatego też celem badań było określenie wpływu różnych poziomów pH na aktywność wiązania N₂ przez bakterie i wyznaczenie granicznych poziomów stężenia jonów wodorowych dla tego szczepu. Bakterie hodowano w różnych zakresach pH od 2 do 11 na półpłynnym podłożu bezazotowym. Aktywność nitrogenazy w poszczególnych hodowlach oznaczano metodą redukcji acetylenu do etylenu z użyciem chromatografu gazowego. Ilości etylenu oznaczano po 1, 24, 48, 72 i 96 godzinach hodowli. Najwyższe wartości aktywności nitrogenazy zanotowano po 48 godzinach hodowli badanego szczepu. Najlepszym podłożem dla Acetobacter diazotrophicus okazała się pożywka o pH w zakresie 5,0-9,0.
EN
The different environmental factors are influencing on enzymatic activity of microorganisms. Also the nitrogenase, an enzyme responsible for dinitrogen fixation in Acetobacter diazotrophicus depends of different natural changes in environment. One of them is the pH level. Therefore, the objective of this experiment was to recognize possibilities of the influence of the different pH ranges on N₂ fixation activity and determine the border levels of pH for this bacteria strain. The bacteria were grown in different pH range from 2 to 11 on a semi-fluid medium without nitrogen. Nitrogenase activity in cultures was estimated by acetylene to ethylene reduction method using gas chromatograph. The amounts of the ethylene in the cultures were determined after 1, 24, 48,72 and 96 hours. The highest result of nitrogenase activity were recorded in 48-hour cultures. The best solution for Acetobacter diazotrophicus was a medium with pH range 5.0-9.0.