PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 02 |

Tytuł artykułu

Mieszanie zageszczonych sokow owocowych. Cz.I. Proces mieszania - aktualne wymagania i sposoby realizacji

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przeanalizowano stosowane dotychczas metody mieszania zagęszczonych soków owocowych i dokonano oceny ich jakości. Przedyskutowano możliwości wprowadzenia automatyzacji oraz kontroli procesu w mieszalnikach.
EN
The actual methods of mixing of the concentrated fruit juices have been discussed and the quality evaluation has been done. The possibility to introduce automatisation and the process control in the mixing tanks has been discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

02

Opis fizyczny

s.38-42,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, 96-100 Skierniewice, ul.Pomologiczna 18

Bibliografia

  • [1] Albers L. R. (1990): Control of a blending system. USA Patent 4, 979, 091.
  • [2] Davis T.R. (1987): Apparatus for mixing fruit concentrates and still water. EP Patent 0 222 596 B1.
  • [3] Decker J., Burch W., Brady D., Hinzman G., Kromrey E., Samille K., Southworth D., Chace M., Peloquin P. (1990): Chemical mixing and dispensing system. USA Patent 4, 976, 137.
  • [4] Färber K., Eichler W., Deininger A., Giefer H., Raab A. (1994): Device for the measured dispensing of liquids out of a storage container and synchronous mixing with a diluent. USA Patent 5, 332, 123.
  • [5] Gerson D. F. (1990): Measuring the degree of mixing in a turbulent liquid. PCT Patent 90/02330.
  • [6] Heine H., Kuhn K., Sittig W. (1981): Process and apparatus for improving the mixing capability of liquid especially viscous media. EP Patent 0 025 571 A1.
  • [7] Higuchi N.. Kobayashi Ch., Ichikawa Y., Matsui K., Yamaguchi S.( 1989): Liquid and powder measuring apparatus. EP Patent 0 304 093 A2.
  • [8] Marty J.L., Plumbo P.S. (1990): Mixing system for use with concentrated liquids. USA Patent 4, 941, 596.
  • [9] Norma WE-94/Nr 228 (1994): Sok jabłkowy zagęszczony. Wymagania eksportowe. Min. Wsp. Gosp. z Zagr., CIS
  • [10] Stręk F. (1981): Mieszanie i mieszalniki. WNT, Warszawa.
  • [11] Wagenbreth H. (1987): Density Measuring for the Determination of the Ekstract Content in the Production of Non-alkoholic Beverages. Confructa Studien, 31 (I/II), 33-38.
  • [12] Weetman R.J. (1992): Mixing impellers and impeller systems for mixing and blending liquids and liquid suspentions having a wide range of viscosities. USA Patent 5, 158, 434.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b8c1b756-b06a-43dd-b0e5-f6234d1e29fa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.