PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 45 | 02 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka wlokna pokarmowego porzeczkowych preparatow wytlokowych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wskutek zmiany struktury produkcji w przetwórstwie owocowym w Polsce w latach 90. wzrosła ilość wytłoków owocowych do 15-20% masy przetwarzanych owoców. Mogą one stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w codziennej diecie człowieka. Dokonano oznaczeń analizy jakościowej i ilościowej przemysłowych preparatów wytłokowych. Ze względu па dużą zawartość błonnika -ponad 65% oraz zróżnicowany skład frakcyjny preparaty te mogą być stosowane jako dodatki do żywności, poprawiające jej jakość zdrowotną, w postaci środka żelifikującego, np. do deserów mlecznych i owocowo-warzywnych, dżemów, soków, jogurtów, twarożków, serków.
EN
In the years 90 's in Poland the quantity of fruit extrudates increased to 15-20% of processed fruits. It happened because of the change of production structure in fruit processing. Extrudates can be good source of alimentary cellulose, which is needed in daily human diet. Quality and quantity analysis of industrial extrudates were performed. These preparations can be used as gelling factors to the food. They content over 65% of cellulose and improve the food quality in production of milk and fruit desserts, jams, juices, yoghurts and cottage cheeses.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

02

Opis fizyczny

s30-32,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Radomska, Radom
autor

Bibliografia

  • [1] Anioła J., Gawęcki J., Krejpcio Z, Lis В.: Fizykochemiczna charakterystyka nowych preparatów wysokobłonnikowych. Materiały z XXIII Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Poznań 1992, 207.
  • [2] AOAC (Official Method of Analysis of the AOAC), 1990, (ed. Kenneth Helrich), Association of Official Analytical Chemist, INC., Arlington, Virginia.
  • [3] Asp N. G., Johansson C. G., Hallmer H., Siljestrom M.: Rapid enzymatic assay of insoluble and soluble dietary fibre. J. Agric. FoodChem., 1983, 3, 476-482.
  • [4] Bartnikowska E.: Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Materiały konferencyjne: Włókno pokarmowe - skład chemiczny i biologiczne działanie. Radzików, kwiecień 1997, 101-118.
  • [5] Bartnikowska E.: Wpływ włókna pokarmowego na metabolizm lipidów. Żyw. Człowieka i Metabolizm, 1994, 21, 3, 269-285.
  • [6] Bjergegaard C., Eggum B. O., Jensen S. K., Sörensen H.: Dietary fibres in oilseed rape: Physiological and anti-nutritional effects in rats of isolated IDF and SDF added to the standard diet (I). J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 66, 1991a, 69-79.
  • [7] Bjergegaard C., Jensen S. K., Sörensen H.: Dietary fibres in oilseed rape: Properties and effects on the destability of rape- seed meal. In abstract: GCIRC - Congress, Sacaton, Canada, II, 1991b, 448-453.
  • [8] Bjergegaard C., Sörensen H.: Biochemical - physical properties of dietary fibres (DF) in pea compared to the properties of DF from other plants. In abstract: 1st European Conference on Grain Legumes. Angers, France. June 1992, 459-461.
  • [9] Borycka В.: Wytłoki owocowe w kompozycjach błonnikowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1996, 12, 37-39.
  • [10] Borycka В., Żuchowski J.: Metal sorption capacity of fibre preparations from fruit pomace. Pol. Journal of Food and Nutrition Sciences 1998, 1, 67-76.
  • [11] Carpita N. C.: The chemical structure of cell walls of higher plants. In: New Development in Dietary Fiber (ed. Furda I., ? Brine D. J), New York 1990, Plenum Press.
  • [12] Casterline J. L. Jr., Ku Y.: Binding of zinc to apple fibre, wheat bran, and fibre components. J. Food Science, 1993, 58, 2, 365-368.
  • [13] Chobot R.: Błonnik pokarmowy w żywności. Przem. Spoż., i 1990, 2-3, 45-47.
  • [14] Cummings J. H.: Nutritional implications of dietary fiber. Amer. J. Clin. Nutr., 1978, 31, Suppl., 521-528.
  • [15] Drapała T.: Chemia organiczna. PWN, Warszawa-Poznań 1970.
  • [16] Dudkin M. S., Schelkunov L. F., Denisyuk N. A., Korzun V. P., Saglo V. I.: Dietary fibre as radioprotector. Voprosy pitaniya, 1997, 2, 12-14.
  • [17] Gawęcki J., Stachowiak J.: Sorpcja Cu, Zn i Mn na preparatach błonnikowych z ziemniaka otrzymanych w zróżnicowanych warunkach obróbki termicznej. Przem. Spoż. 1991, 3, 71-72.
  • [18] Gawęcki J., Stachowiak J.: Stability of copper, molybdenum, and selenium ions binding to the surface of dietary fibre preparations in simulated conditions of the human gastrointestinal tract. Acta Alim. Pol., 1989, 1, 113-118.
  • [19] Gralak M. A., Leontowicz M., Morawiec M., Bartnikowska E., Kulasek G. W.: Comparison of the influence of dietary fibre on Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu apparent absorption in rats. Archives of Anim. Nutrition 1996, 49, 4, 293-299.
  • [20] Hasik J., Bartnikowska E.: Włókno roślinne w żywieniu człowieka. PZWL, Warszawa 1987.
  • [21] Kłyszejko-Stefanowicz L.: Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa 1972.
  • [22] Kritschevsky D.: Dietary fibre an antitoxin agent. Curr. Top. Nutr. Dis., 1989, 22, 327-341.
  • [23] Lipiec A.: Badania nad oceną zawartości włókna pokarmowego ijego frakcji przy zastosowaniu różnych metod oznaczania oraz wykorzystaniem frakcji włókna do szacowania wartości energetycznej pasz dla przeżuwaczy. Rozprawa habilitacyjna. Lublin AR, 1989.
  • [24] Łoś-Kuczera M.: Ocena zawartości błonnika pokarmowego w wybranych produktach żywnościowych. Przem. Spoż., 1990, 4-5, 111-112.
  • [25] Łoś-Kuczera M.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. A. Szczygła, Warszawa 1990.
  • [26] Malovikowa A., Kohn R. : Binding of cadmium cations to pectin. Collection Czech. Chem. Communicate, 1982, 47, 702-709.
  • [27] Marcinkowska-Suchowierska E.: Błonnik a rak jelita grubego. Żyw. Człowieka i Metabolizm, 1986, 13, 2, 152-156.
  • [28] McConnell A. A., Eastwood M. A., Mitchell W. D.: Physical characteristics of vegetable foodstuffs that could influence bowel function. J. Sci. Food Agric., 1974, 25, 1457-1463.
  • [29] McQueen R. E., Nicholson J. W. G.: Modification of the neutral-detergent fibre procedure for cereals and vegetables by using amylase. J. AOAC, 1979, 62, 3, 676-680.
  • [30] Prosky L., Asp N. G., Furda I., Devries J. W., Schweitzer T. F., Harland B. F.: Determination of total dietary fibre in products, and total diets: interlaboratory study. J. Assoc. Anal. Chem., 67, 6, 1984, 1044-1052.
  • [31] Reddy B. S., Mastromarino A., Wynder E. L.: Further leads on metabolic epidemiology of large bowel cancer. Cancer Res., 1975, 35, 3403-3408.
  • [32] Schäfer L., Anderson O., Nielsen J. B.: Effects of dietary factors on G. I. Cd absorption in mice. Acta Farmacol. Toxical. (Copenhagen) 59, Suppl., 1986, 7, 549.
  • [33] Torre M., Rodriquez A. R., Saura-Calixto F.: Binding of minerals by new sources of high dietary fibre content. Spec. Publ. Soc. Chem., 1990, 83 (Diet. Fibre. Chem. Biol. Aspects), 197-202.
  • [34] Van Soest P. J.: Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. J. AOAC, 1963, 13, 5, 825-835.
  • [35] Zalewska-Korona M., Kalbarczyk J.: Otrzymywanie preparatów błonnika pokarmowego z wytłoków jabłkowych i nasion malin. Materiały z XXV Sesji Naukowej KTiChŻ PAN. Lublin 1994,156.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b85e1c28-8f0b-42e8-bcc1-a612498bd324
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.