PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 29 | 2 |

Tytuł artykułu

Badania zawartosci niektorych pierwiastkow sladowych w herbatach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W dwudziestu rodzajach herbat (liściastych i granulowanych) oraz w naparach o średniej mocy sporządzonych z tych samych próbek herbat, oznaczono bezpośrednio z fazy wodnej zawartości: cynku, manganu, miedzi i żelaza. Analizę przeprowadzono metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej. Określono także stopień ekstrakcji tych mikroelementów do fazy wodnej.
EN
Zinc, manganese, copper and iron content was determined in twenty grades of tea and tea infusions by atomic absorption spectroscopy using a Pye Unicam SP 192 apparatus. The following average concentrations were found in dry tea products: zinc - from 21.90 ppm to 57.80 ppm, degree of extraction (DE) from 27.3% to 56.0%; manganese - from 412.50 ppm to 1123.75 ppm, DE 20.5% to 51.9%; copper - from 20.50 ppm to 46.40 ppm, DE 10.8% to 28.3%; iron - from 116.50 ppm to 744.00 ppm, DE 2.5% to 10.1%. Overnormative amounts of copper in all tested tea samples may point to extensive use of copper fungicides in tea plantations. No evident differences were observed in trace elements content (except for iron) between the leafand granulated tea grades. The elements were not completely extracted to water phase during infusion, and the degree of extraction was not identical for all of them. Lowest extraction rate was observed for iron (about 10% maximum), followed by copper, manganese, and zinc (56% maximum).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

29

Numer

2

Opis fizyczny

s.157-165,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Rejewski M.: Rośliny przyprawowe i używki roślinne. PWRiL, Warszawa 1992; 241 -250
  • 2. Czikow P., Łaptiew J.: Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Warszawa 1987; 14-15, 132-134
  • 3. Dowell P., Bailey A.: Wielka księga ingrediencji. Polish Edition by „Wiedza i Życie", Warszawa 1992; 287-288
  • 4. Falandysz J., Kotecka W.: Zawartość manganu, miedzi, cynku i żelaza w liściach herbaty czarnej, Przem. Spoż., 1990; 44: 222-223
  • 5. Rutkowska U.: Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej. PZWL, Warszawa 1981; 187- 189
  • 6. Pinta M.: Absorpcyjna spektrometria atomowa. PWN, Warszawa 1977; 423-438
  • 7. Whiteside P.J.: Pye Unicam Atomie Data Book. Published by Pye Unicam Ltd., Second Edition, May 1976, Cambridge, England
  • 8. Monitor Polski Nr 22. Warszawa 1993; Załącznik nr 4; 334-335
  • 9. Wajda P., Walczyk D.: Über der ursprünglichen Gehalt des Schwarztees an Nickel, Kobalt, Eisen, Mangan, Zinc und Chrom und die Verteilung der Metallionen zwischen dem bereiteten Teegetränk und den extrahierten Blätterrückständen, Z. Lebensm. Unters. Forsch., 1978; 166: 339-343
  • 10. Falandysz J., Kotecka W.: Zawartość manganu, miedzi, cynku i żelaza w naparze herbacianym w zależności od jego mocy, Bromat. Chem. Toksykol., 1994; 27: 199-206
  • 11. Pennington J.A.T., Young B.: Iron, Zinc, Copper, Manganese, Selenium, and Iodine in Foods from the United States Total Diet Study, J. Food Compos. Anal., 1990; 3: 166-184
  • 12. Varo P., Nuurtamo M., Saari E., Koivistoinen P.: IX. Beverages, Confectionaries, Sugar and Condiments, Acta Agriculturae Scandinavica, Suppl. 22., 1980; 127-139
  • 13. Łoś-Kuczera M.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1990; 230
  • 14. Falandysz J., Kotecka W.: Mangan w żywności. Cz. II. Wielkość spożycia manganu na terenie Polski Północnej, Bromat. Chem. Toksykol., 1994; 27: 199-206
  • 15. Chorąży W., Bliwert K., Swoszowska M.: Oznaczanie manganu w herbacie metodą SAA, Bromat. Chem. Toksykol., 1976; 9: 361-362
  • 16. Falandysz J., Kotecka W.: Wpływ sposobu zaparzania na wydajność ługowania manganu, miedzi i żelaza z liści herbaty, Bromat. Chem. Toksykol., 1991; 24: 309-315
  • 17. Wajda P., Walczyk D.: Substancje mineralne w herbacie, Przem. Spoż., 1974; 28: 435-437

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b855ded2-fe6d-41b9-bdaf-4d8e42823c0b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.