PL
W grupie marynarzy i studentów przeprowadzono ocenę ważkości jedenastu czynników wyboru zup. W grupie marynarzy zbadano także wpływ wieku, wykształcenia i stażu pracy na morzu na kształtowanie się szeregu ważkości tych czynników. Ważkość czynników wyboru oceniono metodą testową przy zastosowaniu skali 10-punktowej. Stwierdzono, że smak i pożywność stanowią najważniejsze czynniki wyboru zup przez marynarzy i studentów. Wykazano także, iż wiek, wykształcenie i staż pracy na morzu wywierają zauważalny wpływ na kształtowanie się szeregów ważkości czynników wyboru zup.
EN
In a population of seamen and students, the weight assessment of 11 factors of soup choice was studied. In the population of seamen was analysed the influence of age, educational level and length of time spent on sea on the sequence of weight of these factors. The weight of these choice factors was assessed by the test method with a 10-degree scale. It was found that taste and nutritional value were the most important factors in the choice of soups by both populations. Age, educational level and time spent on sea had also a detectable influence on the sequence of importance of the factors decisive for soup choice.