PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 47 | 10 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie preparatow bakterii kwasu mlekowego do konserwowania odpadow z przemyslu piwowarskiego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono doświadczenia kiszenia wysłodzin mokrych z udziałem termolizatu drożdży odpadowych i melasy buraczanej, a następnie żywienia grupy zwierząt otrzymaną kiszonką. Przebadano starterowe kultury bakterii kwasu mlekowego stosowane do wytwarzania kiszonek z produktów odpadowych z browarów. Podano skład chemiczny produktów użytych do kiszenia oraz kiszonek przechowywanych przez 6 miesięcy w temperaturze otoczenia.
EN
The experiences with the ensiling of wet white beet pulp with the participation of the waste yeast thermolysate and beet molasses are presented in this paper. Obtained ensilages were used for feeding the animals. The starter cultures of lactic acid bacteria used for production of ensilage from the waste products from breweries were researched. The chemical compositions of the products used for ensiling and the ensilages stored through 6 months in the temperature of surroundings are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

10

Opis fizyczny

s.20-22,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Kontrola chemiczno-techniczna produkcji słodu i piwa. Praca zbiorowa. WPLiS. Warszawa 1959. 357-364.
  • [2] Mikrobiologia. Praca zbiorowa pod red. Z. Szynkiewicza. PWN. Warszawa 1975.
  • [3] Adrjanowicz E., Janczar M., Pietkiewicz J.: 1999. Kierunki zagospodarowania odpadów przemysłu piwowarskiego. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 11, 13-16.
  • [4] Angelino-SAGF: 1993. Processing of brewery by-products. Voedingsmiddelentechnologie, 25 (11), 37-10, 18 ref.
  • [5] Dylkowski W.: 1978. Browarnictwo. WSiP Warszawa.
  • [6] Grondai J.: 1996. Utilisation of brewers spent grain fractions as ingredients in the food and feed industry. Dissertation-Abstracts- -International-C., 57 (1), 109.
  • [7] Grzeszak A.: 2002. Poszliœmy na piwo. Polityka, nr 27,3-10.
  • [8] Hug H.: 1992. Verwertung von Nebenprodukten des Sudhauses. Brauerei und Getränke Rundschen, 103 (7/8), 123-126.
  • [9] Jager M.: 1998. Preservation of [brewers'] spent grains with Registered Hoechst potassium sorbate. Brauwelt International, 15 (4), 352-356, 9 ref.
  • [10] Knirsch M., Penschke A., Meyer-Pittroff R.: 1997. Die Entsorgungssituation für Brauereiabfalle in Deutschland. Brauwelt, 137, 33/34, 1322-1326.
  • [11] Kumider J.: 1996. Niektóre problemy racjonalnego wykorzystania odpadów powstających podczas otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego (1). Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 11, 11.
  • [12] Kumider J. : 1997. Niektóre problemy racjonalnego wykorzystania odpadów powstających podczas otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego (2). Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1, 11.
  • [13] Kunze W.: 1999. Technologia Piwa i Słodu. Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa.
  • [14] Narziss L.: 1989. Neuere und Neue Technologien und ihre Relevanz für Deutsche Brauereien. Brauwelt, 129(42), 1992-1999.
  • [15] Pazera T., Rzemieniuk T.: 1998. Browarnictwo. WSiP Warszawa.
  • [16] Podkówka W.: 1974. Nowoczesne metody kiszenia pasz. PWRiL Warszawa.
  • [17] Ruß W., Meyer-Pittroff R., Feix R., Kirnbauer P.: 1993. Die Verwertung von Brauereireststoffen in der Baustoffindustrie. Brauwelt, 133 (30)1328, 1330-1334.
  • [18] Sabbioni A., Superchi P., Bonomi A.: 1996. Assessment of nutritive value of dry brewers grain using the growth responses of lambs. Rivista di Scienza dell' Alimentazione, 24 (4), 575-581,22 ref.
  • [19] Szaposznikow I.: 1951. Mikrobiologia Techniczna. PWRiL Warszawa.
  • [20] Zielińska K., Miecznikowski A.: 1995. Badania nad synergizmem działania bakterii fermentacji mlekowej i enzymów w kierunku poprawy wartości pokarmowej kiszonki. Dokumentacja. 1BPRS Warszawa.
  • [21] Zielińska K., Sawicka-Żukowska R., Miecznikowski A.: 1994. Wpływ biopreparatów zawierających starterowe kultury bakterii fermentacji mlekowej na proces kiszenia pasz. Materiały z konferencji Naukowej ART pt. Współczesne kierunki wykorzystania bakterii fermentacji mlekowej i ich enzymów. Olsztyn, s. 17.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b75b2953-c84e-4651-b555-f8df2b3e0ed1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.