PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 44 |

Tytuł artykułu

Kwas fumarowy jako dodatek do paszy dla cielat

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono dwa doświadczenia (A i В) na 42 cielętach (21 jałówkach i 21 bycz­kach) rasy czarno-białej. Badania obejmowały okres odchowu od 11. do 80. dnia życia cieląt. Doświadczenie A przeprowadzono na 24 cielętach (12 ♀ i 12 ♂), a doświadczenie В na 18 cielętach (9 ♀ i 9 ♂) podzielonych na 3 grupy. Kwas fumarowy wprowadzono do mleka w ilości 0.4% oraz do paszy treściwej w ilości 3 części wagowe 1-procentowego roztworu kwasu fumarowego na 1 część wagową paszy treściwej. Ponadto dla porównania przy zakwaszaniu mleka zastosowano krajowy probiotyk Bifidovac. Zastosowanie 0.4-procentowego dodatku kwasu fumarowego do mleka wpłynęło korzystnie na przyrosty masy ciała, wykorzystanie paszy i zdrowotność cieląt. Dodatek kwasu fumarowego do mleka i paszy treściwej nie miał istotnego wpływu na wyniki odchowu cieląt. Stosowane dodatki zakwa­szające mleko nie miały wpływu na wybrane wskaźniki krwi.
EN
Two experiments (A and В) were conducted on 42 calves (21 heifers and 21 bulls) of the Black and White breed. The experimental period lasted from 11th to 80th day of calf raising. The first experiment (A) was performed on 24 calves (12 ♀ and 12 ♂), while the other (В) - on 18 calves (9 ♀ and 9 ♂), divided into three groups. 0.4% of fumaric acid was I added to milk; in the case of feed concentrates, 3 parts by weight of 1% solution of fumaric acid were used per part by weight of the concentrate. A Polish probiotic Bifidovac was | applied in the process of milk souring for the purpose of comparison. Adding of 0.4% of fumaric acid to milk had a favourable effect on weight gains, feed conversion and health state of calves. Adding of fumaric acid both to milk and feed concentrate did not have any 1 significant influence on the results of calf raising. The applied milk souring additives did not affect any of selected blood indices.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Opis fizyczny

s.61-69,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Higgibbotham G. E., Вath D. L. 1993. Evaluation of Lactobacillus fermentation cultures in calf feeding systems. J.Dairy Sci., 76: 615-620.
  • Jenny B. F., Vanaijk H. J. and Collins J. A. 1991. Performance and fecal flora of calves fed a Bacillus subtilis Concentrate. J. Dairy Sci., 74: 1968-1973.
  • Kłopocki Т., Winnicka A. 1992. Wartości prawidłowe podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wyd II. SGGW Warszawa.
  • Kozik E., Korniewicz A., Czarnik-Matusewicz H. 1992. Ocena skuteczności kwasu fumarowego jako konserwantu mieszanek treściwych. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. 31: 349-358.
  • Krawczyński J., Osiński T. 1967. Laboratoryjne metody diagnostyczne. PZWL.
  • Ruszczyc Z. 1978. Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa.
  • Skulmowski J. 1974. Metody określania składu pasz i ich jakości. PWRiL, Warszawa.
  • Stallcup О. Т., Barr J. Т. 1983. Organic acid additions to urea containing diets and nitro­gen metabolism and energy digestibility in cattle. Nutrition - Reports - International, 28(5): 1061-1071.
  • Urbańczyk J. 1989. Kwas fumarowy jako dodatek do paszy dla rosnących świń. Materiały do rejestracji w Ministerstwie Rolnictwa, Leśnictwa i Gosp. Żywieniowej (maszynopis).
  • Urbańczyk J., Hańczakowska E., Horyl L. 1992. Kwas fumarowy jako dodatek do paszy dla świń. Biul. Inf. Przem.Pasz., 4(25): 25-33.
  • Vogel A. 1984. Preparatyka organiczna. PWN, Warszawa.
  • Zduńczyk Z. 1989. Uwarunkowanie wczesnego odsadzania cieląt związane z wielkością po­bierania mieszanki typu Starter oraz systemem oceny wartości pokarmowej dawek. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Zoot. 31, suppl. E:3-54.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b6f521b4-1347-4dc9-bfd0-0f76495398c0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.