PL
Przeprowadzono dwa doświadczenia (A i В) na 42 cielętach (21 jałówkach i 21 byczkach) rasy czarno-białej. Badania obejmowały okres odchowu od 11. do 80. dnia życia cieląt. Doświadczenie A przeprowadzono na 24 cielętach (12 ♀ i 12 ♂), a doświadczenie В na 18 cielętach (9 ♀ i 9 ♂) podzielonych na 3 grupy. Kwas fumarowy wprowadzono do mleka w ilości 0.4% oraz do paszy treściwej w ilości 3 części wagowe 1-procentowego roztworu kwasu fumarowego na 1 część wagową paszy treściwej. Ponadto dla porównania przy zakwaszaniu mleka zastosowano krajowy probiotyk Bifidovac. Zastosowanie 0.4-procentowego dodatku kwasu fumarowego do mleka wpłynęło korzystnie na przyrosty masy ciała, wykorzystanie paszy i zdrowotność cieląt. Dodatek kwasu fumarowego do mleka i paszy treściwej nie miał istotnego wpływu na wyniki odchowu cieląt. Stosowane dodatki zakwaszające mleko nie miały wpływu na wybrane wskaźniki krwi.
EN
Two experiments (A and В) were conducted on 42 calves (21 heifers and 21 bulls) of the Black and White breed. The experimental period lasted from 11th to 80th day of calf raising. The first experiment (A) was performed on 24 calves (12 ♀ and 12 ♂), while the other (В) - on 18 calves (9 ♀ and 9 ♂), divided into three groups. 0.4% of fumaric acid was I added to milk; in the case of feed concentrates, 3 parts by weight of 1% solution of fumaric acid were used per part by weight of the concentrate. A Polish probiotic Bifidovac was | applied in the process of milk souring for the purpose of comparison. Adding of 0.4% of fumaric acid to milk had a favourable effect on weight gains, feed conversion and health state of calves. Adding of fumaric acid both to milk and feed concentrate did not have any 1 significant influence on the results of calf raising. The applied milk souring additives did not affect any of selected blood indices.