PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 10 |

Tytuł artykułu

Zywnosc genetycznie zmodyfikowana. Czesc II

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Genetically modified food. Part II.

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W 2001 r. wprowadzono w życie dwie zasadnicze ustawy dla przemysłu spożywczego oraz biotechnologii: „o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia" (DzU z 22.06.2001, nr 63, poz. 634) oraz „o genetycznie zmodyfikowanych organizmach" (DzU z 25.07.01 r., nr 76, poz. 811). W artykule rozważano znaczenie tych ustaw dla dalszego rozwoju przemysłu spożywczego w kontekście nowoczesnej biotechnologii oraz odbioru społecznego. Cz. I artykułu nt. postępu, osiągnięć, sukcesów, a także obaw związanych z żywnością genetycznie modyfikowaną zamieściliśmy w nr. 9'01 P.S.
EN
The legislation of food and genetically modified organisms was introduced in Poland this year (DzU z 22.06.2001, nr 63, poz. 634 and DzU z 25.07.01, nr 76, poz. 811, respectively). In this paper the role and perspectives of modern biotechnology in the context of public perception and the new legislation is discussed. Part I of this paper discussing progress, achievements, success and worries concerning genetically modified food was published in P.S. No.9 this year.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

10

Opis fizyczny

s.10-12

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b66d4330-bf83-4d96-8a71-b0cdfd6c80d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.