PL
Selen (Se) jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka, a jego niedobór może prowadzić do rozwoju różnych stanów chorobowych. Z uwagi na istotne znaczenie biologiczne Se, duże uzasadnienie mają badania dziennego pobrania tego pierwiastka z dietą oraz jego zawartości w poszczególnych artykułach żywnościowych. W Polsce przeprowadzono do tej pory niewiele badań na ten temat, a istniejące dane są kontrowersyjne i wymagają uaktualnienia. Celem pracy było oznaczenie zawartości Se w różnych artykułach żywnościowych oraz wskazanie na najczęstsze źródła pokarmowe tego pierwiastka w diecie mieszkańców Polski. Łącznie zebrano 232 artykuły żywnościowe pochodzące z Polski Centralnej, które podzielono na 10 grup: ryby, mięso, wędliny, jaja, mleko i przetwory, produkty zbożowe, warzywa, ziemniaki, owoce oraz orzechy. Zawartość pierwiastka oznaczano z wykorzystaniem metody fluorymetrycznej. Najwyższą zawartość Se wykazano w jajach: 235,8 ± 69,4 ng/g oraz rybach: 203,5 ± 131,9 ng/g. W pozostałych produktach wartości wynosiły: 95,7 ±41,0 ng/g w orzechach, 68,6 ± 46,8 ng/g w mięsie, 43,6 ± 23,9 ng/g w wędlinach, 22,5 ± 19,5 ng/g w pieczywie, 21,2 ± 18,2 ng/g w nabiale, 10,2 ± 6,8 ng/g w warzywach, 4,6 ± 2,4 ng/g w ziemniakach, 3,2 ± 2,3 ng/g w owocach. Na podstawie danych dotyczących dziennego spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych, oszacowano, iż spośród badanych grup produktów, najczęstszym dostarczycielem selenu w diecie mieszkańców Polski są: mięso (27%), jaja (18%) oraz produkty zbożowe (13%).
EN
Selenium (Se) is a trace element, which is very important for normal development and function of human organism and its deficiency may lead to different diseases. Taking into consideration its particular biological meaning, studies of Se content in daily food ratios and different foods are very required. There are few studies concerning this topic and present data, which are controversial, need to be updated. The aim of the study was to determine Se content in different foods in Polish market in order to idenify main sources of this element in Polish residents. 232 food items from Central Poland were collected and categorized into ten groups: fish, meat, meat products, eggs, dairy, vegetables, fruits and nuts. Se content was assessed using fluorimetric method. The highest Se content was found in eggs: 235,8 ± 69,4 ng/g and fish: 203,5 ± 131,9 ng/g. In the remaining groups the values were: 95,7 ±41,0 ng/g in nuts, 68,6 ± 46,8 ng/g in meat, 43,6 ± 23,9 ng/g in meat products, 22,5 ± 19,5 ng/g in cereals, 21,2 ± 18,2 ng/g in dairy, 10,2 ± 6,8 ng/g in vegetables, 4,6 ± 2,4 ng/g in potatoes, 3,2 ± 2,3 ng/g in fruits. Taking into acount data concerning daily food intake in Polish households, it was estimated, that within studied groups of products, the main source of Se in Polish diet are: meat (27%), eggs (18%) and cereals (13%).