PL
Celem pracy było porównanie wartości odżywczej diety tradycyjnej, semiwegetariańskiej i wegańskiej. Badania wykonano metodą symulacji komputerowej. Zawartość białka ogólnego oraz węglowodanów we wszystkich analizowanych dietach była zbliżona, w diecie wegańskiej zanotowano jednak więcej błonnika pokarmowego. Zanotowano dodatnią korelację między zawartością tłuszczu oraz cholesterolu w dietach a spożyciem produktów zwierzęcych. Zawartość składników mineralnych oraz witamin B1 i B2 w diecie wegańskiej była niższa niż w pozostałych analizowanych dietach. Zawartość witaminy C w diecie wegańskiej była znacznie wyższa niż w pozostałych dietach.
EN
The purpose of this study was the comparison of the nutritional value of traditional, semivegetarian and vegan diets with the utilization of the computer simulation method. The crude protein and carbohydrates contents in the analysed diets were similar, but vegan diet was characterized by a higher content of dietary fibre. The positive correlation between crude fat and cholesterol in the diets and consumption of the animal products was noted. The minerals and the vitamins B1 and B2 contents in the vegan diets were lower than those of semivegetarian and non-vegetarian ones. A higher level of vitamin C was noted in the vegan diet in comparison with the other diets.