PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Model urzadzenia AQN do elektrostymulacji miesa konskiego i wolowego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The experimental determination of optimal parameters and development of a new technique for electrostimulation treatment made it possible to induce favourable changes in the quality of meat cuts. The results of the experiments served to establish the optimal technological data on the basis of which the construction and operation of a meat electrostimulation appliance were designed. The originality of the construction in comparison with that of the appliances used to date in the meat industry is emphasized.
PL
Doświadczalne określenie optymalnych parametrów i opracowanie nowej techniki elektrostymulacji umożliwiło uzyskanie korzystnych zmian w jakości mięsa. Wyniki przeprowadzonych doświadczeń były podstawą dla ustalenia optymalnych parametrów technologicznych, na bazie których opracowano konstrukcję urządzeń do elektrostymulacji mięsa. Zwrócono uwagę na oryginalność opracowanej konstrukcji w porównaniu z dotychczas stosowanymi w przemyśle mięsnym.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.62-64,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, 85-225 Bydgoszcz, ul.ks.A.Kordeckiego 20
autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, 85-225 Bydgoszcz, ul.ks.A.Kordeckiego 20
autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, 85-225 Bydgoszcz, ul.ks.A.Kordeckiego 20

Bibliografia

  • 1. Adamski L.: Fizyka medyczna i elementy biofizyki. PZWL, Warszawa, 1969.
  • 2. Braathen C.S.: Apparatus for electric stimulation of hot boned meat curs. Ann. Technol. Agric., vol. 29, 4/1980, 691 - 695.
  • 3. Pezacki W.: Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa 1984.
  • 4. Sprawocznik po ochranie truda w miasnej i mołocznoj promyszlennosti. Praca zbiorowa. Piszcz. Prom., Moskwa, 1979.
  • 5. Szorc J.: Urządzenie do elektrostymulacji mięsa. Prace Naukowe nr 3 IBM WSInż. Koszalin, 1979, s. 5 - 32.
  • 6. Szorc J.: Elektrostymulacyjna regulacja jakości mięsa bydlęcego. Zeszyty Naukowe - Nauki Techniczne nr 4 Politechniki Białostockiej, Białystok, 1984, s. 1 - 123.
  • 7. Szorc J.: Urządzenie do elektrostymulacji tusz mięsnych zwłaszcza bydlęcych. Patent PRL nr 135151, 1985.
  • 8. Szorc J., Demianiuk L.: Urządzenie do elektrostymulacji zasadniczych tusz owczych oraz tusz ptactwa. Zgłoszenie patentowe nr W - 43054 Politechnika Białostocka, Białystok, 1986.
  • 9. Szorc J.: Układ elektryczny do elektrostymulacji mięsa bydlęcego i końskiego. Zgłoszenie patentowe nr P - 141829 Politechnika Białostocka, Białystok, 1987.
  • 10. Szorc J., Sokołowski R.: Układ elektryczny do kształtowania parametrów prądu przy elektrostymulacji mięsa. Zgłoszenie patentowe nr P - 141452 Politechnika Białostocka, Białystok, 1988.
  • 11. Szorc J.: Badania modelowe pracy układu elektrycznego do przyspieszania dojrzewania mięsa. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych PAN, Warszawa 1989, z. 355.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b457f2c2-9dd8-475f-bce2-9c2ee5498d7a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.