PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 59 | 09 |

Tytuł artykułu

Nowoczesne sposoby pakowania a ich wplyw na jakosc i trwalosc produktow

Warianty tytułu

EN
Novel methods of packaging and their influence on quality and stability of products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Praca stanowi przegląd już stosowanych oraz będących jeszcze w sferze prób technologicznych nowoczesnych metod pakowania żywności. Omówiono zasady pakowania próżniowego i pakowania z zastosowaniem atmosfery ochronnej produktów suszonych, a także o średniej i dużej wilgotności pochodzących z surowców roślinnych oraz zwierzęcych. Scharakteryzowano aktywne i inteligentne systemy pakowania. Wskazano na znaczenie opakowań podczas pakowania aseptycznego.
EN
An overview of the presently used methods of food packaging as well as of these new, still tested techniques, has been done in this paper. The problems concerning of vacuum and modified atmosphere packaging of dried, intermediate moisture and the products showing high humidity have been discussed. Moreover, the rules of foods of plant and animal origin packaging have been presented. Aspects considered also included: characteristics of active and intelligent packaging systems, the role of packaging materials in aseptic packaging systems.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

09

Opis fizyczny

s.20-25,40,rys.,tab.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Bratyslawie, Slowacja
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b44b99ff-e423-43b2-be3f-0f7e6998ae7b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.