PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Focus of principal properties of biobased packaging materials for the food industry

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Podstawowe wlasciwosci materialow sluzacych do produkcji bioopakowan na potrzeby przemyslu spozywczego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
At the turn of the last century most non-fuel industrial products; dyes, inks, paint, medicines, chemicals, clothing, synthetic fibres and plastics were made from biobased resources. By the 1970s petroleum-derived materials, had to a large extent, replaced those materials derived from natural resources. Recent developments are raising the prospects that naturally derived resources again will be a major contributor to the production of industrial products. Currently, scientists and engineers successfully perform developments and technologies that will bring down costs and optimise performance of biobased products. At the same time environmental concerns are intensifying the interest in agricultural and forestry resources as alternative feedstocks. A sustained growth of this industry will depend on the development of new markets and costs and performance competitive biobased products. A potential new market for these materials is food packaging, a highly competitive area with great demands for performance and cost.
PL
W ostatnim czasie coraz więcej wyrobów przemysłowych jest produkowanych z naturalnych i odnawialnych surowców. Coraz więcej ośrodków naukowych pracuje nad technologiami pozwalającymi na szersze wykorzystanie tych surowców przy obniżeniu kosztów ich przerobu. Dalszy rozwój tych technologii będzie możliwy po ich upowszechnieniu i zwiększeniu opłacalności ich wykorzystania. Nowym, potencjalnie dużym kierunkiem wykorzystania tych surowców wydaje się produkcja bioopakowań na potrzeby przemysłu spożywczego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

p.5-12,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Chemical Engineering Department, Izmir Institute of Technology, Ege University of Izmir, Izmir, Turkey
autor

Bibliografia

  • Butler B.L., Vergano P.J., Testin R.F., Bunn J.M., Wiles J.L., 1996. Mechanical and barrier properties of edible chitosan films as affected by composition and storage. J. Food Sci. 61(5), 953- -956.
  • Coombs J., Hall K., 2000. Non-Food Agro-Industral Research information. [CD-Rom] Version I. 2, issue 3, Newbury, CPL Publishing Services, UK 2000.
  • Fischer S., Vlieger de J., Kock T., Gilberts J., Fischer H., Batenburg L., 2000. Green composites - the materials of the future - a combination of natural polymers and inorganic particles. Proceedings of the Food Biopack Conference, 27-29 August 2000, Copenhagen, Denmark, 109.
  • Johansson K.S., 2000. Improved barrier properties of renewable and biodegradable polymers by means of plasma deposition of glass-like SiOx coatings. Proceedings of the Food Biopack Conference, 27-29 August 2000, Copenhagen, Denmark, 110.
  • Iguchi M., Yamanaka S., Budhioni A., 2000. Bacterial cellulose - a masterpiece of nature arts. J. Mater. Sci. 35, 1-10.
  • Petersen K., Nielsen P.V., 2000. Potential biologically based food packaging - A Danish study. Proceedings of the Food Biopack Conference, 27-29 August 2000, Copenhagen, Denmark, 73-76.
  • Rindlav-Westling A., Stading M., Hermansson A.M., Gatenholm P., 1998. Structure, mechanical and barrier properties of amylose and amylopectin films. Carbohydr. Polymers 36, 217-224.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b3f6cff1-a0e8-47ac-ab40-20f743c86a2f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.