PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 1 |

Tytuł artykułu

Sorption of copper and zinc ions by various cereal bran and collagen and elastin preparations

Warianty tytułu

PL
Sorpcja jonów Cu i Zn przez otręby wybranych zbóż oraz preparaty kolagenu i elastyny

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Sorption of copper and zinc on wheat and rye bran as well as on collagen and elastin preparations under conditions simulating human digestive system parameters was determined. Results collected during this study indicate, that sorption abilities of investigated preparations are differential and depend on the origin source, as well as pH environment. Wheat and rye bran showed higher sorption ability. The value of copper and zinc sorption was between 39-82% and was lower for collagen and elastin (15-17%). Examined preparations show higher sorption ability when pH equals 8.7 and 6.8, and lower value of this parameter in an acidic environment.
PL
Określono wielkość sorpcji miedzi i cynku na otrębach pszennych i żytnich oraz preparatach kolagenu i elastyny w warunkach symulujących parametry układu pokarmowego człowieka. Stwierdzono, że zdolności sorpcyjne badanych preparatów są zróżnicowane i zależą od źródła pochodzenia oraz pH środowiska. Wykazano, że otręby pszenne i żytnie w porównaniu z preparatami kolagenu i elastyny charakteryzują się większą zdolnością sorpcji. Wartość sorpcji miedzi i cynku wahała się od 39-82% i przyjmowała niższe wartości dla kolagenu i elastyny (15-17%). Badane preparaty cechuje wyższa zdolność sorpcyjna w środowisku o pH = 8,7 i 6,8, niższa - w środowisku kwaśnym.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

1

Opis fizyczny

p.5-12,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Poznan, Poznan, Poland

Bibliografia

  • Anderson J.W., 1985. Physiological and metabolic effects of dietary fibre. Fed. Proc. 44, 20902- -2906.
  • Anderson J.W., 1990. Dietary fiber and human health. Hortic. Sei. 25, 1488-1492.
  • Bartnikowska E., 1987. Włókno pokarmowe w żywieniu człowieka. Przem. Spoż. 51, 5, 43-44.
  • Borycka B., Żuchowski J., 1998. Metal sorption capacity of fibre preparation from fruit pomace. Pol. J. FoodNutr. 7/48, 1,67.
  • Casterline J. L., Ku Y., 1993. Binding of zinc to apple fibre, wheat, bran and fibre components. J. Food Sei. 58, 2, 365-368.
  • Dobrowolski J.W., 1989. Efekty biologiczne niektórych pierwiastków (Fe, Cu, Co, Mo, Mn, 1, Si, Cr, Cd, Pb, Hg, Ni, Sn) ze szczególnym uwzględnieniem cynku i selenu. Ekol. Ochr. Zdr. 2, 17-44.
  • Duda Z., 2001. Dodatki funkcjonalne w przetwórstwie mięsa - uwarunkowania jakościowe i ilościowe. Mag. Przem. Spoż. 1, 11, 17-23.
  • Elhardallou S.B., Walker A.F., 1999. The effect of multi-mineral mix (Fe, Zn, Ca, and Cu) on magnesium binding to starchy legumes under simulated gastrointestinal conditions. Food Chem. 67, 113-121.
  • Gancarek B., Czagarowski A., Piercewoj F., 1996. Wiązanie metali przez wybrane polisacharydy. Sesja Naukowa KTiChŻ PAN Szczecin, 174-176.
  • Górecka D., Stachowiak J., 2002. Sorption of copper, zinc and cobalt by fiber oats and oats products. Nahrung/ Food 46, 2, 93-96.
  • Harris P.J., Robertson A.M., Watson M.E., Triggs C.M., Ferguson., 1993. The effects of soluble- -fibre plysaccharides on the adsorption of hydrophobic cancinogen to an insoluble fibre. Nutr. Cancer. 19, 43-45.
  • Kabata-Pendias A., 1998. Biogeochemia pierwiastków śladowych. PWN Warszawa.
  • Kolb K.B., Kunkel M.E., 1994, Effect of pH and hemicellulase digestion on binding by selected gums. Food Chem. 49, 379-38.
  • Kopp J., 1971. Einfluss von Temperatur, Kochzeit und Kochsalzkoncentration auf Löslichkeit des Kollagens im Schweinemusket. Fleischwirtschaft 51, 1647-1652.
  • Laszlo J., 1989. Effects of gastrointestinal conditions on the mineralbinding properties of dietary fibres. Adv. Exp. Med. Biol. 249, 133-145.
  • Łoś-Kuczera M., 1980. Błonnik pokarmowy w żywieniu człowieka. Przem. Spoż. 1,7-8.
  • Mochnacka J., 1987. Kurs praktyczny z biochemii. PWN Warszawa.
  • Malovikowa A., Kohn R., 1982. Binding of cadmium cations to pectin. Collec. Czech. Chem. Commun. 47, 702-709.
  • Pais J., Jones B.J., 2000. The Hanbook of Trace Elements. CRC Press LLC Florida.
  • Stachowiak J., 1993. Właściwości sorpcyjne błonnika i jego frakcji. Rocz. AR Pozn. 256, 57-63.
  • Stachowiak J., Gawęcki J., 1989. Sorption of copper, molybdenum and selenium ions on selected dietary fibre preparations. Acta Aliment. Pol. 15, 107-112.
  • Stachowiak J., Kubiak A., 1990. Sorpcja cynku na wybranych preparatach błonnikowych w symulowanych warunkach pH przewodu pokarmowego człowieka. Rocz. AR Pozn. 220, 77-82.
  • Szajkowski Z., Gertig H., Duda G., Kulesza C., Maruszewska M., Przysłowski J., Drabowicz E., 1992. Nutritive value of food rations in selected populations from the Wielkopolska region. Pol. J. Food Sei. 1/42, 3, 87-94.
  • Szponar L., Ołtarzewski M., Rychlik E., 2002. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennym pożywieniu Polaków . Żyw. Człow. Metab. Supl. 24, 114-118.
  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., 2001. Hydrokoloidy - substancje i składniki żywności specjalnego przeznaczenia. Przem. Spoż. 3, 12-16.
  • Thompson S.A., Weber C.W., 1979. Influence of pH the binding of copper, zinc and iron i six fiber sources. J. Food Sei. 44, 752-754.
  • Torre M., Rodrigeuz A.R., Saura-Calixto F., 1995. Interaction of Fell, Ca II and Fe III with high dietary materials: A physicochemical apporoach. Food Chem. 54, 23-31.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b3e02494-f1ea-40bb-baa3-c2a91f7b47d7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.