PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1999 | 52 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Effect of spraying with calcium chloride at different water rates on 'Jonagold' apple calcium concentration

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to examine the effect of calcium chloride (CaCl,) spraying at different rates of water on apple (Malus domestica Borkh.) calcium concentration. The examination was carried out in 1997-1998 on 'Jonagold' apple trees grafted on M.26 rootstock and planted in 1990 on sandy-loam soil at a distance of 4 x 2.5 m.The trees were trained as a spindle at 2.4 m and 2 m of height and canopy width, respectively. In the experiment apple trees were sprayed with CaCl, at a rate of 7 kg ha 1 using 250, 500, 1000 and 1500 L of water volumes which gives: 2.8, 1.4, 0.7 and 0.5% CaCl, solutions, respectively. Sprays with CaCl, solutions were applied 6, 4 and 2 weeks before commercial fruit harvest. The trees unsprayed with Ca served as a control. The study showed that sprays with CaCl, at all studied water volumes had not effect on leaf and fruit damages. Regardless of the applied water rates, apples from the middle and the bottom of the canopy had higher calcium concentrations as a result of CaCl, sprays whereas this treatment had not effect on fruit calcium concentration from the top of the canopy. However, the laboratory study showed that 'Jonagolď apples from the canopy top had ability to take up exogenous calcium. It was found that efficacy of CaCl, sprays at studied water rates in increasing fruit calcium concentration was similar. The study showed as well that young 'Jonagold' fruitlets took up clearly less exogenous calcium compared to mature fruit which suggests that sprays of this cultivar with calcium salts should be applied mainly at late apple development stages.
PL
Celem tego doświadczenia było określenie wpływu opryskiwania jabłoni (Malus domestica Borkh.) chlorkiem wapnia (CaCl,) w różnych objętościach wody na zawartość wapnia w owocach. Doświadczenie zostało przeprowadzone w latach 1997-1998 na jabłoniach odmiany Jonagold szczepionych na podkłace M26 i posadzonych w 1990 roku na glebie piaszczysto-gliniastej w roztawie 4 x 2,5 m. Drzewa prowadzone były w formie wrzecionowej o wysokości korony 2,4 m i jej szerokości 2 m. Jabłonie opryskiwano CaCl, w dawce 7 kg hastosując 250,500,1000 i 1500 L wody, co daje następujące stężenia roztworu: 2,8; 1,4; 0,7 i 0,5%. Opryskiwania wykonywane były 6, 4 i 2 tygodnie przed zbiorem owoców. Drzewa nieopryskiwane wapniem stanowiły kontrolę. Wyniki badań wykazały, że opryskiwania CaCl, w badanych objętościach wody nie miały wpływu na uszkodzenia liści oraz owoców. Pod wpływem opryskiwania CaCl2, niezależnie od zastosowanej dawki wody, jabłka ze środka i podstawy korony miały wyższą koncentrację wapnia niż owoce z drzew kontrolnych. Jednakże opryskiwania CaCl, nie miały wpływu na zawartość wapnia w jabłkach pochodzących z wierzchołka korony. Badania laboratoryjne wykazały jednak, że jabłka z wierzchołka korony drzew miały zdolność do pobierania egzogennego wapnia. W badaniach stwierdzono także, że skuteczność opryskiwań CaCl w zwiększaniu koncentracji wapnia w jabłkach nie była uzależniona od stosowanej dawki wody. Wykazano także, że zawiązki odmiany Jonagold zbierane z drzew pobierały mniej wapnia w porównaniu do owoców zbieranych w momecie ich dojrzałości zbiorczej, co sugeruje, że opryskiwania tej odmiany roztworami wapnia powinny być wykonywane w późniejszych fazach wzrostu owoców.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

52

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.75-84

Twórcy

autor
  • Research Institute of Pomology and Floriculture, Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice, Poland

Bibliografia

  • Bangerth F. 1979. Calcium-related physiological disorders of plants. Ann. Rev. Phytopathol. 17: 97-122.
  • Conway W. S. 1982. Effect of postharvest calcium treatment on decay of 'Delicious' apples. Plant Dis. 66: 402-403.
  • Conway W. S., Sams C. E., Hickey K. D. 1995. Commercial potential for increasing apple tissue calcium sufficiently to maintain fruit quality in storage. Postharvest Physiology, Pathology and Technologies for Horticultural Commodities, Marocco: 7-74.
  • Cross J. V., Berrie A. M. 1990. Efficacy of reduced volume and reduced rate spray programmes in apple orchards. Crop Protection 9: 207-217.
  • Faust M., Shear C. B., Oberle G. M., Carpenter G.T. 1971. Calcium accumulation in fruit of certain apple crosses. HortScience 6: 542-543.
  • Ferguson I. B., Clarkson D.T. 1976. Simultaneous uptake and translocation of magnesium and calcium in barley roots. Planta 128: 267-269.
  • Ferguson I. B., Reid M. S., Prasad M . 1979. Calcium analysis and the prediction of bitter pit in apple fruit. N. Z. J. Agr. Res. 22: 485-490.
  • Ferguson I. B., Watkins C. B. 1992. Crop load affects mineral concentrations and incidence of bitter pit in 'Cox's Orange Pippin' apple fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci 117: 373- 376.
  • Glenn G. M., Poovaiah B . W. 1985. Cuticular permeability to calcium compounds in 'Golden Delicious' apple fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 110: 192-195.
  • Glenn G. M., Poovaiah B. W., Rasmussen H. P. 1985. Pathways of calcium penetration through isolated cuticles of 'Golden Delicious' apple fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 110: 166-171.
  • Harker F. R., Ferguson I. B. 1988. Transport of calcium across cuticles isolated from apple fruit. Scientia Hort. 36: 205-217.
  • Herrington P. J., Mapother H. R., Stringer A. 1981. Spray retention and distribution on apple trees. Pest. Sci. 12: 512-520.
  • Lewis T. L., Martin D. 1973. Longitudinal distribution of applied calcium and of naturally occurring calcium, magnesium and potassium in Merton apple fruit. Aust. J. Agric. Res. 24: 363-371.
  • Marcelle R. D. 1995. Mineral nutrition and fruit quality. Acta Hort. 383: 219-226.
  • Martin D., Lewis T. L. 1967. The effect of various treatments on the penetration into apple fruits of calcium applied after harvest. Aust. C.S.I.R.O. Div. Plant Ind. Field Stn. Ree. 6: 41-48.
  • Michalczuk L., Kubik M. 1984. Influence of several factors on penetration of surface applied calcium into Jonathan apple fruits at different stages of fruit development. Fruit Sci. Rep. 11: 87-97.
  • Miller R. H . 1982. Apple fruit cuticles and the occurrence of pores and transcuticular canals. Ann. Bot. 50: 355-371.
  • Norris R. F., Bukovac M. J. 1968. Structure of the pear leaf cuticle with special reference to cuticular penetration. Amer. J. Bot. 55: 975-983.
  • Poovaiah B. W. 1986. Role of calcium in prolonging storage life of fruit and vegetables. Food Tech. 40: 86-89.
  • Price C . E. 1982. A review of the factors influencing the penetration of pesticides through plant leaves. In Cutler D.F., Alwin K.L. and Price C.E. (editors). The Plant Cuticle. Academic Press, London, pp: 237-252.
  • Schönherr J. 1976. Water permeability of isolated cuticular membranes: the effect of pH and cations on diffusion, hydrodynamic permeability and size of polar pores in the cutin matrix. Planta 128: 113-126.
  • Sharpies R. O., Johnson D. S. 1977. The influence of calcium on senescence change in apples. Ann. Applied Biol. 85: 450-453.
  • Shear C. B . 1975. Calcium-related disorders of fruit and vegetables. HortScience 10: 361-365.
  • Stahley E. A. 1986. Time of application of calcium sprays to increase fruit calcium and reduce fruit pitting of apples sprayed with TIBA. HortScience 21: 95-96.
  • Tomala K., Dilley D. R. 1990. Some factors influencing the calcium level in apple fruits. Acta Hort. 274: 481-485.
  • Wieneke J . 1968. Untersuchengen an Apfelfruchten zur Aufnahme und Verlagerung von 45Ca- chlorid nach Applikation auf die Schale in verschiedenen Stadien der Fruhchtentwicklung. Atompraxis 14: 305-308.
  • Wiersum L. K. 1966. Calcium content of fruits and storage tissues in relation to the mode of water supply. Acta Bot. Neerlandica 15: 406-418.
  • Wilkinson B. G., Fidler J. C. 1973. Physiological disorders. The biology of apple and pear storage. Common. Agr. Bur., Farnham Royal, Slough, U.K, pp:32-45.
  • Wójcik P., Dyki B., Cieślinski G. 1997. Fine structure of the fruit surface of seven apple cultivars. J. Fruit and Ornament. Plant Res. 5: 119-127.
  • Van Goor B. J. 1973. Penetration of surface applied ⁴⁵Ca into apple fruit. J. Hort. Sci. 48: 261- 270.
  • Vang-Petersen O. 1980. Calcium nutrition of apple trees: a review. Scienta Hort. 12: 1-9.
  • Yates W. E., Cowden R. E., Akesson N. B. 1983. Effect of airspeed, nozzle orientation and spray concentration on drop size spectrums. Translactions of the ASAE. 26: 1638-1643.
  • Yates W. E., Cowden R. E., Akesson N. B. 1985. Drop size spectra from nozzles in high-speed air streams. Translactions of the ASAE. 28: 405-414.
  • Yuen Ch. M. C. 1993. Calcium and fruit storage potential. Postharvest Handling of Tropical Fruits, Chiang Mai, Thailand, pp: 218-227.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b2ce2e86-e4ee-4c07-9e25-06987f770007
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.