PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 50 | 04 |

Tytuł artykułu

Zanieczyszczenie mikrobiologiczne oraz substancje hamujace w mleku spozywczym z rejonu Olsztyna

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Samples of milk were examined for the presence of microbiological contaminations and antibiotic residues and other inhibitory substances. Out of 281 samples under study aerobic bacteria were found in 40 samples and E. coli titers were higher than those which are commonly accepted in 56. The presence of antibiotic residues and other infibitory substances was tested by means of two methods, i.e. Delvotest-SP and Petri dish test produced by Biolacty. In 51 samples inhibitory substances were found by Delvotest but they were not revealed by the Petri dish test. The examinations showed a poor quality of milk and frequent occurrence of antibiotic residues and other inhibitory substances.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

04

Opis fizyczny

s.166-168,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, ul.Oczapowskiego 14, 10-957 Olsztyn-Kortowo
autor

Bibliografia

  • 1. Brandi E.: Wien. tierarztl. Mschr. 60, 372, 1973.
  • 2. Dobrzyńska B., Kotlarek J., Rogowska D.: Mat. Kont. Nauk. Mleko i jego przetwory w żywieniu człowieka. Olsztyn, 1986, s. 23.
  • 3. Krzyżanowski J, Łopuszański W., Krakowski L., Szczubiał M.: Medycyna wet. 49, 24, 1993.
  • 4. Milkowska A., Skrzypek H., Jamróz M.: Mat. Konf. Nauk. Mleko i jego przetwoty w żywieniu człowieka. Olsztyn, 1986, s. 26.
  • 5. Pijanowski E.: Zarys chemii i technologii mleczarstwa. T. 1, PWRiL, Warszawa 1984.
  • 6. Polska Norma-91/A 86003 - Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko spożywcze.
  • 7. Polska Norma-91/A 86033 - Mleko. Wykrywanie antybiotyków i innych substancji hamujących.
  • 8. Polska Norma-77/A 86031 - Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne.
  • 9. Skibniewska K, Smoczyński S.: Prz. mlecz, nr 4, 16, 1989.
  • 10. Stryjakowska-Sekulska M.: Mat. Konf. Nauk. Mleko i jego przetwory w żywieniu człowieka. Olsztyn, 1986, s. 22.
  • 11. Tietze M., Majewski T., Krukowski H., Popiołek M.: Mat. Konf. Nauk. Substancje chemiczne w mleku działające hamująco. Olsztyn, 1992, s. 21.
  • 12. Wieczorek J., Smoczyński S.: Mat. Konf. Nauk. Substancje chemiczne w mleku działające hamująco. Olsztyn, 1992, s. 18.
  • 13. Wieczorek J., Smoczyński S.: Medycyna wet. 48, 129, 1992.
  • 14. Zając M.: Mat. Konf. nauk-tech. Problemy jakości mleka - nowe techniki w ocenie jakości mleka w skupie. Kraków, 1986, s. 28.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b25a334f-b42b-480f-9ef0-22ec87a3c325
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.