PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 46 | 10 |

Tytuł artykułu

Zasady klasyfikacji i wymagania jakosciowe oraz produkcyjne odnoszace sie do wod butelkowanych w przepisach Unii Europejskiej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono kryteria klasyfikacyjne, wymagania jakościowe (dopuszczalne maksymalne stężenia zawartości składników niepożądanych lub szkodliwych dla zdrowia), w tym wymagania mikrobiologiczne, a także wymagania ogólne i technologiczne w opakowanych naturalnych wodach mineralnych. Zasygnalizowano problemy w międzynarodowym obrocie naturalnych wód mineralnych i próby ich rozwiązania.
EN
The qualifying criteria and quality requirements (permissible maximum concentration of undesirable and unwholesome ingredients) for packed natural mineral water are presented in this paper. Especially the microbiological and also general and technological requirements are described. The problems in international trade turnover of natural mineral water and the attempts to solution these problems are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

10

Opis fizyczny

s.35-37,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Zaklad Higieny, Poznan

Bibliografia

  • [1] Council Directive 80/777/EEC of 15 July 1980 on the approximation of the laws of the Members States relating to the exploitation and marketing of natural mineral waters. Official Journal L 229,30 August 1980.
  • [2] Directive 96/70/EC of the European Parliament and of the Council of 28 October 1996 amending Council Directive 80/777/EEC of 15 July 1980. Official Journal L 299,23 November 1996.
  • [3] Codex Standard for Natural Mineral Waters. Codex Alim., vol. 11,1996.
  • [4] Recommended International Code of Hygiene Practice for the Collecting, Processing and Marketing of Natural Mineral Waters. Codex Alimentarius vol. K, 1990.
  • [5] Rozporządzenie Min. Zdrowia z 27 XII 2000 r. w sprawie szczególnych warunków i wymagań sanitarnych przy produkcji i w obrocie w opakowaniach jednostkowych naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. Nr 4 z 23 12001 r., poz. 38).
  • [6] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 4IX 2000 r. w sprawie warunków jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze, woda w kąpieliskach oraz zasad kontroli jakości wody przez organy sanitarne (Dz. U. Nr 82 z 15 X 2000 r., poz. 937).
  • [7] Codex General Standard for food additives - 1992-1995 (Rev. 1 - 1997). Report of the Seventh Session of the Codex Committee on Natural Mineral Waters (Fribourg, Switzerland, 30 October - 1 November 2000).
  • [8] Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption. Official Journal L 330,5 December 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b1f87ccc-28f4-4b57-b3c0-b226c2535902
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.