PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 58 | 10 |

Tytuł artykułu

Zagrozenia mikrobiologiczne w produkcji sokow owocowych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Microbiological endangers in fruit juice production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono charakterystykę mikroflory naturalnie bytującej na owocach i stanowiącej zagrożenie w produkcji soków i koncentratów soków owocowych. Opisano najczęściej spotykane defekty owoców wywołane rozwojem mikroorganizmów. Omówiono czynniki determinujące obecność poszczególnych grup drobnoustrojów w sokach i koncentratach oraz zjawisko zepsucia mikrobiologicznego tych produktów. Podkreślono również zagrożenie jakości soków i koncentratów przez acidotermofilne bakterie przetrwalnikujące Alicyclobacillus acidoterrestris.
EN
The general characteristics of natural fruit microflora endangering fruit juice and concentrated fruit juice production are presented. The most frequent fruit defects caused by microorganism development were outlined. Environmental factors affecting the presence of microorganisms specific for fruit juices as well as ways of juices microbial deterioration are described. Acidothermophilic sporeforming bacteria Alicyclobacillus acidoterrestris as a spoilage organism in fruit juices and fruit concentrated juices is considered.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

10

Opis fizyczny

s.42-45,tab.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b126f4ba-7fc1-45d5-a33b-edb5f3673d81
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.