Chelkowski J., 1997. Mikotoksyny i grzyby toksynotwórcze w paszach. Drobiarstwo 1: 5-9.
Chelkowski J., 2004. Znaczenie mikotoksyn w hodowli zbóż. Hod. Rośl. Nasienn. 3: 36-40.
Glenn A.E., 2007. Mycotoxigenic Fusarium species in animals feed. Anim. Feed Sci. Technol. 137, 3-4: 213-240.
HajślovA J., LancovA K., SehnalovA M., KrplovA A., ZachariAsova M., MoravcovA H., Nedelnik J., MarkovA J., EhrenbergerovA J., 2007. Occurrence of trichothecene mycotoxins in cereals harvested in Czech Republic. Czech J. Food Sci. 25, 6: 339-350.
Horoszkiewicz-Janka J., 2007. Ziarno bez mikotoksyn. Roln. Dzierżawca 6. [http://www.apra.pl/rolnik/archiwum/rd0706_04.htm].
Hussein H.S., Brasel J.M., 2001. Toxicity, metabolism and impact of mycotoxins on human and animals. Toxicology 167: 101-134.
Jarczyk A., Bancewicz E., 2006. Mikotoksyny - aktualny problem. Farmer 12. [http://www. farmer.pl].
Jouany J.P., 2007. Methods for preventing, decontaminating and minimizing the toxicity of mycotoxins in feeds. Anim. Feed Sci. Technol. 137, 3-4: 342-362.
Korol W., 2007. Wymagania dotyczące higieny produkcji pasz oraz żywienia zwierząt. Pasze Przem. 9/10: 35-38.
Krska R., Welzig E., Berthiller F., Molinelli A., Mizaikoff B., 2005. Advances in the analysis of mycotoxins and its quality assurance. Food Additiv. Contam. 22: 345-353.
Kwiatek K., 2007 a. Analiza zagrożeń i analiza ryzyka w zapewnieniu bezpieczeństwa pasz. Pasze Przem. 5/6: 11-12.
Kwiatek K., 2007 b. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia a higiena pasz. Pasze Przem. 1: 7-8.
Ostry V., Skarkova J., 2003. A HPTLC method for determination of the mycotoxin zearalenone in cereal products. Mycotoxin Res. 19, 1: 64-68.
Perkowski J., 1999. Badania zawartości toksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż. Rocz. AR Pozn. Rozpr. Nauk. 295.
Pittet A., 1998. Natural occurrence of mycotoxins in foods and feeds - an updated review. Rev. Med. Vet. (Toulouse) 149, 6: 479-492.
PN-EN iso 22000:2006. systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. wymagania dla każdej organizacji z należącej do łańcucha żywnościowego. PKN, Warszawa.
Quillien J., 2002. Les mycotoxines. Le projet no QLK 1-CT-2000-00040. Institut National de la Recherche Agronomique, Paris. [http://www.nutrition.org.uk].
Report EC SCOOP TASK 3.2.10. Collection of occurence data of Fusarium toxins in food and assessment of dietary intake by the population of EU Member States. 2003. [http://ec.europa. eu/food/fs/scoop/task3210.pdf].
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. (zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006) ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy. 2007. Dz.U. L 255/14.
Saeger S., Sibanda L., Paepens C., Lobeau M., Delmulle B., Barna-Vetro I., Van Peteghrm C., 2006. Novel developments in rapid mycotoxin detection. Mycotoxin Res. 22, 2: 100-104.
Schothorst R.C., Egmond H.P., 2004. Report from SCOOP task 3.2.10 “Collection of occurrence data of Fusarium toxins and assessment of dietary intake by the population of Eu member states”. Subtask: trichothecenes. Toxicol. Lett. (Amst.) 153, 1: 133-143.
Schrodter R., 2004. Influence of harvest and storage conditions on trichothecenes levels in various cereals. Toxicol. Lett. (Amst.) 153, 1: 47-49.
Zalecenie Komisji z dnia 17 sierpnia 2006 r. w sprawie obecności deoksyniwalenolu, zearalenonu, ochratoksyny A, T-2 i HT-2 oraz fumonizyn w produktach przeznaczonych do żywienia zwierząt. 2006. Dz.U. UE L 229/7.