PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 05 |

Tytuł artykułu

Zelatyna - wytwarzanie i rola w przetworstwie spozywczym

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono charakterystykę żelatyny, opisując sposoby wytwarzania, cechy jakościowe żelatyn stosowanych w przetwórstwie oraz możliwości ich zastosowania w przemyśle spożywczym. Z ogólnej ilości wytwarzanej żelatyny, około 35% wykorzystywane jest na cele niespożywcze, głównie w farmacji i fotografii, ok. 65% znajduje szerokie zastosowanie w produkcji żywności przetworzonej. W produktach spożywczych żelatyna pełni różne funkcje technologiczne, które umożliwiają osiąganie wymaganych cech jakościowych produktów.
EN
Methods to manufacture gelatine, its properties and the range of applications in food processing are presented. About 35% of the total gelatine production is used for non-food applications, particulary in pharmacy and photography. The rest has a wide application in processing of various food products. It affects technology or adds needed quality attributes.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

05

Opis fizyczny

s.37-38,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b088a722-33c2-4c64-8c50-a3cc49af4ccb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.