PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

The effect of concentration of sodium chloride on enzymatic activity of Candida sp.

Warianty tytułu

PL
Wpływ stężenia chlorku sodu na aktywność enzymatyczną grzybów z rodzaju Candida

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of various concentrations of salt (0%, 0.7%, 1.5% and 3.6% of sodium chloride) on enzymatic activity of C. famata, C. lipolytica, C. colliculosa, C. holmi and C. albicans isolated from the Szczecin Lagoon was tested. The activity revealed low enzymatic activity of Candida isolated deceasing with the rise in concentration of NaCl in the medium. C. colliculosa expressed the lowest hydrolytic activity regardless of the salt concentration in the medium. The highest enzymatic activity at 0% of NaCl was demonstrated by C. lipolytica (15.16 nmol) and C. albicans (14.79 nmol).
PL
Badano wpływ różnych stężeń soli (0%, 0,7%, 1,5% i 3,6% NaCl) na aktywność enzymatyczną - C. famata, C. lipolytica, C. colliculosa, C. holmi i C. albicans, wyizolowanych z Zalewu Szczecińskiego. Ocenę aktywności hydrolaz powyższych szczepów przeprowadzono za pomocą zestawu API ZYM (bioMerieux). Na podstawie badań stwierdzono, że wyizolowane szczepy Candida charakteryzuje niska aktywność enzymatyczna, która spada wraz ze wzrostem stężenia chlorku sodu w podłożu. Ustalono, że najniższą aktywność hydrolityczną wykazuje C. colliculosa bez względu na zawartość soli w podłożu. Najwyższą aktywność enzymatyczną przy stężeniu 0% NaCl stwierdzono w przypadku C. lipolytica- 15,16 nmol i C. albicans- 14,79 nmol.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

p.5-15,fig.

Twórcy

  • Agricultural University of Szczecin, Papieza Pawla VI 3, 71-459 Szczecin, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Adler L., 1994. Response of the yeast Saccharomyces cerevisiae to salt stress. 3. Int. Marine Biotechnol. Conf., Norway, 7-12 Aug.
  • Andre L., Hemming A., Adler L., 1991. Osmoregulation in Saccharomyces cerevisiae. Studies on the osmotic induction of glicerol production and glycerol 3-phosphate dehydrogenase. FEBS- Letters, 286(1/2), 13-17.
  • Aquatic Microbiology, 1993. Ed. T.E. Ford, Blackwell Sci. Public., Boston.
  • Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D., 1990. Yeast characteristics and identification. Cambrige Univ. Press, New York.
  • Bogusławska-Wąs E., Dąbrowski W., 2000 a. Wpływ stresu solnego na tempo namnażania i aktywność enzymatyczną grzybów z rodzaju Candida. XVIII Zjazd Hydrobiol. Polskich, 4-8 wrzesień, Białystok.
  • Bogusławska-Wąs E., Dąbrowski W., 2000 b. Enzymatic activity of yeasts and yeast-like organisms isolated from the Szczecin Lagoon. Folia Univ. Agric. Stetin., 205 (26), 15-22.
  • Dynowska M., Giełwanowska I., 1991-1992. The influence of senescence on fungi of the genus Candida. Acta Mycol. 27 (1), 33-40.
  • Enzymes in Food Processing. 1993. Eds. T. Nagodawithama, G. Reed. Academic Press New York.
  • Haard N.F., Simpson B.K., 2000. Seafood Enzymes. Marcel Dekker New York.
  • Hemandez-Saavedra N.Y., Choa J.L., Vazquez-Dulhalt R., 1995. Osmotic adjustment in marine yeast. J. Plankton Res., 17(17), 59-69.
  • Katoda S., Taniguchi K., Nakajima S., 1991. Cell wall composition of Zygosaccharomyces rouxii after a shift to high concentration of NaCl. Agric. Biol. Chem., 55 (11), 2757-2763.
  • Kockova-Kratochvilova A., 1990. Yeast and yeast-like organisms. VCH Publ. New York.
  • Lampert W., Sommer U., 1996. Ekologia wód śródlądowych. PWN Warszawa.
  • Lodder J., 1971. The yeast. North-Holland Publ. Company Amsterdam.
  • Mahmoud M.I., El-Mokadem M.T., Khairalla Z.H., 1982. The effect of the growth medium on the levels of carbohydrates and proteins in some osmotolerant yeasts. Egypt. J. Microbiol., 17 (1-2), 81-90.
  • Malik N.N., Freitas Y.M., 1991. The effect of sodium chloride on single cell oil production by yeasts from marine sources. Indian J. Microbiol., 31 (1), 10-103.
  • Monografia Dolnej Odry. Hydrografia i hydrodynamika, 1991. Ed. W. Bucholtz, IB W PAN Gdańsk, 25, 1-130.
  • Rheinhaimer G., 1987. Mikrobiologia wód. PWRiL Warszawa.
  • Schlegel H.G., 1996. Mikrobiologia wód. PWN Warszawa.
  • Wcisło R., Chróst R.J., 1997. Selected Enzymatic Properties of Bacterioplankton in Lakes of Various Degrees of Eutrophication. Acta Microbiol. Pol., 47 (2), 203-218.
  • Wolska-Mitaszko B., 1988. Metabolizm polimerów ściany komórkowej drożdży. Metabolizm glukanów. Post. Mikrobiol., 24, 187-208.
  • Zalew Szczeciński, Wielki Zalew. Zmiany jakościowe w wieloleciu. 1994. Ed. T. Mutko. WIOŚ Szczecin.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b0642d00-4f59-4469-a5f3-3388b42edde4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.