PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 434 | 2 |

Tytuł artykułu

Poziom mikro- i makroelementow w koncentratach bialkowych flokulowanych z chemicznie modyfikowanego soku z lucerny

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Koncentraty chloroplastyczne wytrącano z soku lucerny (odm. Kleszczewska) flokulantem anionowym Magnafloc LT-26 w obecności jonów srebra, rtęci, aldehydu octowego, simaziny i przesączy otrzymanych w procesie frakcjonowania soku z lucerny termicznie i flokulantem. Czynniki stosowane w celu modyfikacji soku spowodowały zmiany zawartości mikro- i makroelementów w wytrąconych koncentratach.
EN
The chloroplastic protein concentrates was precipitated with the anionic flocculant Magnafloc LT-26 from alfaalfa juice (var. Kleszczewska) in the presence of silver and mercury ions, acetic aldehyde, simazine, filtrates obtained from the fractionation of alfalfa juice by temperature and flocculant. Factors applied for modifyng the juice caused the changes in mineral composition of obtained protein concentrates.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

434

Numer

2

Opis fizyczny

s.653-657,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 15, 20-934 Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Baraniak B. (1990). The effect of flocculant applied in the process of fractionating alfalfa juice on chemical composition of obtained protein concentrates. Anim. Feed Sci. Technol., 31, 305 - 311.
  • 2. Bubicz M., Jelinowska A., Majewski K. (1982). Zawartość mikro- i makroelementów w zielonce i koncentratach białkowych z lucerny. Pam. Puł. 78, 139 - 152.
  • 3. Gregory J. (1989). Fundamentals of flocculation. Critical Rev. Envviron. Con., 19, (3), 185 - 230.
  • 4. Hernandez G., Martinez C., Para M. (1988). Leaf protein concentrates. A review. Anal. Bromatol. 42, 311 - 325.
  • 5. Horigome T., Kim J. K., Uchida S. (1983). Nutritive quality of leaf proteins coagulated at different pH. J. Nutr. Sci. Vitaminol., 29, 611 - 620.
  • 6. Finley J. W., Pallavicini C., Kohler G. O. (1980). Partial izolation and characterisation of Medicago sativa leaf proteases. J. Sci. Food Agric. 31, 156 - 161.
  • 7. Rawate P. D. (1989). Jerusalem artichoke (topinambur): an ideal perennial for the production of leaf protein concentrate. Proc. 3rd Intern. Conf. LEAF-PRO’89, 93 - 96.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b057f3ae-221c-4eb6-a07d-8da3da6925ac
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.