PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena krótkoterminowego narażenia konsumentów na pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych wyprodukowanych w zachodniej Polsce w 2007 roku

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Estimation of the acute dietary exposure of consumers to pesticides residues in crops from western Poland in 2007

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Szacowanie narażenia krótkoterminowego konsumentów na pozostałości środków ochrony roślin jest ważnym zagadnieniem w pojęciu bezpiecznej żywności, która powinna charakteryzować się najmniejszym dopuszczalnym poziomem tych substancji, mogących stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Celem pracy było oszacowanie narażenia krótkoterminowego na pozostałości środków ochrony roślin (śor) w płodach rolnych wyprodukowanych na terenach zachodniej Polski w 2007 roku. Oszacowanie narażenia krótkoterminowego na pozostałości śor wykonano na podstawie modelu brytyjskiego dla 10 grup populacji, opracowanego przez Pesticide Safety Directorate (PSD). Materiał do oceny narażenia ostrego na pozostałości śor stanowiło 7 prób warzyw i owoców (spośród 415 przebadanych), w których wykryto pozostałości śor na poziomie równym lub przekraczającym najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP). Najwyższe wartości narażenia krótkoterminowego na pozostałości śor w płodach rolnych wyprodukowanych na terenach zachodniej Polski w 2007 roku odnotowano dla dorosłych i dzieci w wieku 4- 6 lat (24% ostrej dawki referencyjnej, Acute Reference Dose - ARfD), dla dzieci w wieku 7- 10 lat (34% ARfD) oraz dla grupy dzieci w wieku 15-18 (39% ARfD). Jednak w żadnym przypadku nie zaistniało ryzyko ostrego narażenia żywieniowego konsumentów, ponieważ za dopuszczalne przyjmuje się pozostałości, dla których narażenie krótkoterminowe nie przekracza 100% ARfD. Narażenie ostre zdrowia konsumentów na pozostałości śor przekraczające NDP w płodach rolnych wyprodukowanych na terenach zachodniej Polski, oszacowane w oparciu o badania pozostałości śor w 2007 pozostawało na bezpiecznym poziome ARfD.
EN
Estimation of the acute dietary exposure of consumers to pesticides residues is a vital issue in problem of safe food which should be characterized by the tolerably low content of the substances that presence could be a risk and threat for health, e.g. pesticide residues. The aim of this work was to estimate the acute dietary exposure of consumers to pesticides residues in crops from western Poland in 2007. Estimation of the acute dietary exposure of consumers to pesticides residues in crops from western Poland in 2007 was made using PSD’s ten consumer model. Estimation was made in 7 samples of vegetables and fruits (among from 415 analyzed), in which pesticide residues were present at equal or higher levels than ADI (Acceptable Daily Intake). The highest values of the acute dietary exposure of consumers to pesticides residues in crops from western Poland in 2007 were observed in group of adults and 4-6 years old children (24% of Acute Reference Dose - ARfD), 7- 10 years old children (34% of ARfD) and 15-18 years old children (39% of ARfD), however in described cases there were not risk of acute dietary exposure of consumers to pesticides residues because admissible value (100% of ARfD) was not exceeded. The acute dietary exposure of consumers to pesticides residues in crops from western Poland in 2007 remained on safe level of ARfD.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.468-474,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ochrony Roslin - Panstwowy Instytut Badawczy w Poznaniu, Poznan

Bibliografia

  • 1. Solecki R., Davies L., Dellarco V. I wsp.:Guidance on setting of acute reference dose (ArfD) for pesticides. 2005, 43, 1569-1593.
  • 2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 roku w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni.2007, Dz.U. nr. 119, poz 817.
  • 3. Nowacka A., Gnusowski B., Dąbrowski J., i wsp. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (Rok 2007). Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin. 2008, 48, 1220-1234.
  • 4. Pesticide toxicological reference values. European Food Safety Directorate. 2008, http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/General/report_toxico_values.pdf?ssbinary=true.
  • 5. New intake calculation models for consumer intake assessments. Chemicals Regulation Directorate. 2009, http://www.pesticides.gov.uk/approvals.asp?id=1687.
  • 6. Nowacka A., Gnusowski B. Estimation of the dietary exposure to pesticide residues in polish crops in 2006. Journal of Plant Protection Research. 2007, 47, 469-476.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-afd14dc4-b9d1-4398-b854-808da66c5da4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.