PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 47 | 5 |

Tytuł artykułu

Wplyw rodzaju wilgotnosci zbieranej paszy na jakosc kiszonki w belach cylindrycznych

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Basic features of the silage prepared from green crops of different ability to ensilmg were discussed. It has been proved that the moisture content of preserved green fodder and its buffering capacity considerably affect the nutritive value of final product. A good quality silage can be produced from the material containing much sugar and dry matter content not lower than 30%. At conservation of high protein green fodder, much higher dry matter content in it is necessary.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

5

Opis fizyczny

s.119-135,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Gleboka 28, 20-612 Lublin

Bibliografia

  • [1] Ahmels H.P., Isensee E. 1994. Zur Verdichtung von Anwelkgras in Fahrsilos. Landtechnik 3: 146-147.
  • [2] Andrighetto I., Berzaghi P., Cozzi G., Gottardo F., Zancan M. 1997. Conservation of spring cut italian ryegrass as round bale silage: effect of stage of maturily on ensiling characteristics and forage nutritive value. Journal of Agronomy and Crop Science 79(4): 251-256.
  • [3] Beaulieu R., Seoane J.R., Savoie P., Tremblay D., Tremblay G.F., Theriault R. 1993. Effect of dry matter content on the nutritive value of individually wrapped round-bale timothy silage fed to sheep. Canadian Journal of Animal Science 73(2): 343-354.
  • [4] Belyea R., Restrepo R., Martz F., Ellersieck M. 1999. Effect of year and cutting on equations for estimating net energy of alfalfa forage. Journal of Dairy Science 82(9): 1943-1949.
  • [5] Bodarski R., Krzywiecki S. 1999. Współzależność między składem botanicznym mieszanek koniczynowo-trawiastych a składem chemicznym i wartością pokarmową tych pasz w formie świeżej i kiszonej. Referaty, doniesienia i postery XXVIII Sesji Żywienia Zwierząt „Problemy pokarmowe wysokowydajnych zwierząt fermowych". Krynica 8-10 września 1999: 340-344.
  • [6] Brzóska F., Pieszka M., Sala K. 1999. Wpływ suchej masy i dodatków fermentacyjnych na skład chemiczny i rozkład białka kiszonek z lucerny. Roczniki Naukowe Zootechniki 36(3): 231-242.
  • [7] Cermak B., Lad F., Podkówka W., Novotny D., Podkówka Z. 1998. Wpływ technologii zakiszania na jakość i wartość pokarmową kiszonek z porostu łąkowego i kukurydzy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 462: 423-429.
  • [8] Ciotti A., Canale A., Valente M.E., Peiretti P.G. 1989. Direct and delayed sealing of round bales of lucerne at low degrees of wilting. Proceedings of the XVI International Grassland Congress. Nice-France, 4-11 October 1989: 971-972.
  • [9] Cushnahan A., Mayne C.S., Goodall E.A., Unsworth E.F. 1996. Effects of stage of maturity and period of ensilage on the production and utilization of grass silage by dairy cows. Proceedings of the XIIII International Silage Conference. University of Wales Aberystwyth, 8th-11th September 1996: 78-79.
  • [10] Dawson L.E.R., Ferris C.P., Steen R.W.J., Gordon F.J., Kilpatrick D.J. 1999. The effects of wilting grass before ensiling on silage intake. Grass and Forage Science 54(3): 237-247.
  • [11] Dulcet E., Kaszkowiak J., Mójta K. 1999. Wpływ wilgotności zielonki z dodatkiem preparatu mikrobiologiczno-enzymatycznego zbieranej prasa zwijająca na jakość uzyskanej sianokiszonki. Inżynieria Rolnicza 4(10): 67-73.
  • [12] Falkowski M. 1981. Cukrowce a wartość pokarmowa roślin pastewnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 231 : 11-19.
  • [13] Field M., Wilman D., Jones D.J.C. 1999. Chemical composition of clamped and baled grass silages harvested in England and Wales and relationships between dry matter content, pH and volatile N. Journal of Agricultural Science 132(1): 163-172.
  • [14] Field M., Wilman D. 1996. pH in relation to dry matter content in clamped and baled grass silages harvested in England and Wales. Proceedings of the XIth International Silage Conference. University of Wales, Aberystwyth, 8th-11th September 1996: 126-127.
  • [15] Gach S., Kostyra K. 1999. Wybrane aspekty zbioru zielonki prasami zwijającymi z przeznaczeniem na kiszonkę. Ogólnopolska Konferencja „Badania Maszyn i Urządzeń Rolniczych". SGGW w Warszawie, 14-15 września 1999: 77-86.
  • [16] Gieroba J., Nowak J. 1998. Influence of round bales density on quality of silage. International conference on agricultural engineering. Oslo 24-27 August 1998 part 2: 732-733.
  • [17] Haigh P. M. 1990. The effect of dry matter content on the preservation of big bale grass silages rnade during the autumn on commercial farms in South Wales 1983-87. Grassand Forage Science 45(1): 29-34.
  • [18] Haigh P.M. 1995. Chemical composition and energy value of big bale silages made in England, 1984-91. Journal of Agricultural Engineering Research 60(3): 211-216.
  • [19] Haigh P.M., Peers D.G. 1992. A note on the chemical composition of big-bale silages made on Welsh farms, 1984-88. Irish Journal of Agricultural and Food Research 31(2): 193-197.
  • [20] Huhnke R.L., Muck R.E., Payton M.E. 1997. Round bale silage storage losses of ryegrass and legume-grass forages. Applied Engineering in Agriculture 13(4): 451-457.
  • [21] Janicki B., Piłat J. 1998. Wpływ różnych dodatków do zakiszania na wartość pH kiszonek sporządzanych z traw i motylkowych oraz kukurydzy o zróżnicowanej zawartości suchej masy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 462: 403-408.
  • [22] Joki-Tokola E. 1992. The effect of dry matter content, storing place and sealing methodon the quality of big bale silage. Proceedings of the 14th General Meeting of the European Grassland Federation. Lahti-Finland. June 8-11, 1992: 149-152.
  • [23] Jones L., Harris C.E. 1979. Plant and swath limits to drying. Proceedings of a Conference on Forage Conservation in the 80's. Brighton UK, 27-30 November 1979: 53-60.
  • [24] Jones R., Fychan R., Young N.E. 1996. Conservation of kale as big bale silage. Proceedings of the XIth International Silage Conference. University of Wales, Aberystwyth, 8th-11th, September 1996: 180-181.
  • [25] Keller Th. 1996. Untersuchungen zur Rundballensilierung von Luzerne mit biologischen Silierzusätzen. Verlag Dr. Köster. Berlin 1996.
  • [26] Kjus O., Selmer-Olsen I. 1992. Norwegian experiences with round bale silage. Proceedings of the 14th General Meeting of the European Grassland Federation. Lahti-Finland, 8th-11th June 1992: 633-635.
  • [27] Kruczyńska H., Król H. 1999. Skład chemiczny i rozkład w żwaczu białka ogólnego oraz suchej masy kiszonek z lucerny. Roczniki Naukowe Zootechniki 36(3): 209-218.
  • [28] Kujawa A. 1994. Wpływ wybranych dodatków kiszonkarskich na skład chemiczny, strawność i spożycie suchej masy kiszonek z mieszanek trawiasto-motylkowych z dużym udziałem koniczyn. Praca doktorska. Akademia Rolnicza. Poznań.
  • [29] McDonald P. 1981. The Biochemistry of Silage. Chichester-New York-Brisbane-Toronto, John Wiley & Sons.
  • [30] Mikołajczak Z. 1981. Wpływ fazy rozwojowej i poziomu nawożenia na zawartość włókna surowego i tkanek niestrawnych w trawach. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 241: 81-96.
  • [31] Neitz B., Sorge R. 1993. Siliernng in folieumwickelten Rundgroßballen. Neue Landwirtschaft 4: 74-77.
  • [32] Neitz B., Sorge R. 1994. Siliermittelanwendung für Rundballensilage? Neue Landwirtschaft 2: 77-8 l.
  • [33] Nicholson J.W.G., Charmley E., Bush R.S. 1992. Effect of moisture level on ensiling characteristics of alfalfa in big bales or chopped rund compacted in plastic tubes. Canadian Journal of Animal Science 72(2): 347-357.
  • [34] Nonn H., Keller Th., Jeroch H. 1996. Effect of biological additives on digestibility of lucerne silages produced in bales. Proceedings of the XIth International Silage Conference. University of Wales, Aberystwyth, 8th-11th September 1996: 172-173.
  • [35] Ohlsson C. 1998. Effects of silage additives, harvest date and particle reduction on quality of whale-crop barley ensiled in round bales in Denmark. Proceedings of the 17th General Meeting of the European Grassland Federation. Debrecen Agricultural University, Debrecen-Hungary, May 18-21, 1998: 813-817.
  • [36] Podkówka Z., Podkówka L., Cermak B. 1998. Zakiszanie świeżej i podsuszonej zielonki z lucerny z dodatkiem preparatu Feedtech TM Silage. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 462: 349-355.
  • [37] Pres J., Fritz Z. 1981. Rola węglowodanów w żywieniu przeżuwaczy i procesach konserwacji pasz. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 241: 55-72.
  • [38] Rohner R., Wyss U. 1995. Einflussgrössen auf das Raumgewicht von Grassilagen. Agrarforschung 2(8): 333-336.
  • [39] Ścibior H., Magnuszewska K. 1998. Wartość pokarmowa koniczyny czerwonej i kostrzewy łąkowej oraz ich mieszanki w zależności od terminu zbioru pierwszego pokosu. Zesz. Probl.Post. Nauk Rol. 462: 157-163.
  • [40] Zastawny J., Paluch B. 1996. The influence of technology of preservation on the nutritive value of roughages from grassland. Proceedings of the XIth International Silage Conference. University of Wales, Abeiystwyth, 8th-11th September 1996: 204-205.
  • [41] Zastawny J., Wróbel B., Krzywiec H. 1998. Nutritional evaluation of clamp and big bal grass silages harvested in Poland. Proceedings of the the General Meeting of the European Grassland Federation. Debrecen Agricultural University, Debrecen – Hungary, May 18-21, 1998: 953-955.
  • [42] Żurek J. 1995. Czynniki agrotechniczne warunkujące strawność stokłosy unilowatej i kostrzewy trzcinowej. Praca doktorska. IUNG. Puławy.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-af6d997c-1318-4aa5-9393-667ba48a2af0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.