PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 21 |

Tytuł artykułu

Niedobory zelaza u wegetarian z terenu Warszawy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W okresie wiosny 1993 r. zbadano stan odżywienia żelazem 104 wegetarian (WEG) - osób dorosłych z terenu Warszawy (59 kobiet i 45 mężczyzn) oraz 44 osób w tym samym przedziale wieku (27 kobiet i 17 mężczyzn) żywiących się w sposób zwyczajowy (ZW). Ocenę stanu odżywiania żelazem oparto na wynikach oznaczeń SF, TS, FEP, Hb i Ht. Niedobory żelaza, w tym także niedokrwistość z niedoboru żelaza, stwierdzono u 45,8% kobiet z grupy WEG, 22,2% kobiet z grupy ZW i 6,6% mężczyzn z grupy WEG.
EN
In spring 1993 the iron status was determined in 104 vegetarians (WEG), adults living in Warsaw (59 women and 45 men) and in 44 individuals (27 women and 17 men) in the same age group taking normal diet (ZW). The assessment of the iron status was based on the results of determinations of SF, TS, FEP, Hb and Ht. Iron deficiency (iron depletion, iron deficient erythropoesis and iron-deficiency anaemia) was found in 45.8% of women from the WEG group, 22.2% of women from the ZW group, and 6.6% of men in the WEG group.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Opis fizyczny

s.3-8,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Zywnosci i Zywienia,02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61/63

Bibliografia

  • 1. Anderson B.M., Gibson R.S., Sabry J.H.: The iron and zinc status of long-term vegetarian women. Am. J. Clin. Nutr., 1981, 34, 1042.
  • 2. Ballot D., Baynes R.D., Bothwell T.H., et al.: The effect of fruit juice and fruits on the absorption of iron from rice meal. Brit. J. Nutr., 1987, 57, 331.
  • 3. Barker S.J., De Mayer E.M.: Nutritional anemia: its understanding and control with special reference to the work of the World Health Organization. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 368.
  • 4. Baynes R.D., Bothwell T.H.: Iron deficiency. Annu. Rev. Nutr., 1990, 10, 133.
  • 5. Cook J.D., Baynes R.D., Skikne B.S.: Iron deficiency and the measurement of iron status. Nutr. Res. Rev., 1992, 5, 189.
  • 6. Cook J.D., Finch C.A.: Assessing iron status of a population. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 2115.
  • 7. Cook J.D., Finch C.A., Smith N.J.: Evaluation of the iron status of a population. Blood 1976, 48, 449.
  • 8. Craig W.J.: Iron status of vegetarians, Am. J. Clin. Nutr., 1994, 59 (Suppl.) 1233S.
  • 9. Dallman P.R.: Iron, In: Present knowledge in nutrition. 6th ed. Washington D.C. International Life Science Institute, Nutrition Foundation, 1991, 241.
  • 10. DeMayer E.M., Adiels-Tegman M.: The prevalence of anemia in the world. World Health Stat. Quart., 1985, 38, 302.
  • 11.Halberg L., Bruna M., Rossander L.: Iron absorption in man: ascorbic acid and dosedependent inhibition by phytate. Am. J. Clin. Nutr., 1989, 49, 140.
  • 12. Havala S., Dwyer J.: Positions of the American Dietetic Association: vegetarian diets — technical support paper. J. Am. Diet. Assoc., 1988, 88, 352.
  • 13. Hallman A.D., Darnton-Hill I.: Vitamin and iron status in new vegetarians. Am. Clin. Nutr., 1987, 45, 785.
  • 14. Laboratory tests for the assessment of nutritional status, H.E. Sauberlich, R.P. Dowdy, J.H. Skala, CRC Press, Inc., Cleveland, Ohio, 1976.
  • 15.Lotta D., Liebman M.: Iron and zinc status of vegetarian and nonvegetarian males. Nutr. Rep. Int., 1984, 30, 141.
  • 16. Monsen E.R.: Iron nutrition and absorption: dietary factors with impact iron bioavailability. J. Am. Diet. Assoc., 1988, 88, 786.
  • 17. Piomelli S.: A micromethod for free erythrocyte porphyrins: The FEP test. J. Lab. Clin. Med., 1973, 81, 932.
  • 18. Requirements of vitamin A, iron, folate and vitamin B12. Report of a joint FAO/WHO Expert Group, Geneva, WHO, 1989.
  • 19. Sanders T.A.B., Ellis F.R., Dickerson J.W.T.: Hematological studies on vegans. Brit. J. Nutr., 1987, 40, 9.
  • 20. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Podstawy naukowe wegetarianizmu (przegląd piśmiennictwa światowego). Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 221.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-af185993-dc36-4048-8696-98e6a1290be4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.