PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2003 | 56 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Prediction of viability of leek [Allium porrum] seeds by a new test

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Ocena zywotnosci nasion pora [Allium porrum] nowym testem

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The objective of this research was to determine the suitability of boiling water test in the prediction of seed viability in leek seed and to compare this test with standard germination and vigour test. Basic principle of boiling water test is the evaluation of radicle protrusion from the seeds immersed to boiling water for certain time. The viability of aged and unaged leek seeds in boiling water test was correlated with standard germination and vigour test. In this research, the mean germination of unaged leek seeds varied from 29,63% to 70,18% depending on the cultivars. While the range of boiling water test in unaged leek seeds was between 35,57% to 51,06%, the range for emergence was between 27,63% to 72,05%. The viability of aged and unaged leek seeds in boiling water test was correlated with standard germination test. According to the results of this research, it might be assessed that boiling water test is a rapid and simple method to measure seed viability by evaluating radicle protrusion of leek seeds in boiling water. In conclusion, boiling water test as a new viability test for leek seed could be used as a rapid method for determining the viability in leek seeds.
PL
Celem badań była ocena przydatności testu z użyciem wrzącej wody do określenia żywotności nasion pora i porównanie uzyskanych przy jego pomocy wyników w rezultatami testów standardowych zdolności kiełkowania i wigoru. Podstawową zasadą tego testu jest ocena stopnia przebicia okrywy nasiennej przez korzonek zarodkowy u nasion umieszczonych przez określony czas we wrzącej wodzie. Żywotność nasion pora poddanych i nie poddanych sztucznemu postarzaniu była zgodna z wynikami powszechnie stosowanych testów kiełkowania i wigoru. Średni procent nasion pora nie poddanych starzeniu wahał się od 29,63 do 70,18 zależnie od odmiany, podczas gdy wyniki uzyskane przy użyciu testu wrzącej wody wahały się w granicach 35,57 - 51,06%, a zakres wschodów roślin - w granicach 27,63 - 72,05%. Na podstawie otrzymanych wyników można uznać test wrzącej wody jako szybką i prostą metodę, przydatną do oceny żywotności nasion pora. Polega ona na ocenie przebicia okrywy nasiennej przez korzonek zarodkowy u nasion, które umieszczono we wrzącej wodzie. Reasumując, test we wrzącej wodzie jest nową metodą oceny żywotności nasion pora i może być wykorzystany do szybkiej oceny tej cechy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

56

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.21-25,ref.

Twórcy

autor
  • College of Agriculture, Ataturk University, 25240 Erzurum, Turkey
autor
  • College of Agriculture, Ataturk University, 25240 Erzurum, Turkey

Bibliografia

  • ISTA. 1996. International for Seed Testing Rules. International Seed Testing Association, Zurich, Switzerland.
  • Copeland L. O., M. B. Mc Donald, 1985. Principles of Seed Science and Technology (Second Edition). Macmillan Publishing Company, New York, USA, pp. 321.
  • Hall R. D., L. E. Wiesner, 1990. Relationship between seed vigor test and field performance of Regar meadow bromegrass. Crop Science, 30 (5): 967-970.
  • Güvenç I., 2002. Prediction of viability of onion (Allium cepa) seeds by boiling water test. Indian J. Agrie. Sei. 72: 111-2.
  • Kantar F., Güvenç I., 1995. Estimation of Cardinal Temperature and Thermal Time Requirements for Nationally Registered Cultivars of Phaseolus Beans. Journal of the Faculty of Agriculture 26: 285-93.
  • Waters L. Jr., B. L. B lanchette, 1983. Prediction of sweet corn field emergence by conductivity and cold tests. J. Amer. Soc. Hort. Sei., 108:778-781.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-aea97932-c3e0-48a4-8260-0a5cc82ae725
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.