PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 517 | 2 |

Tytuł artykułu

Porownanie zawartosci suchej substancji owocnikow kultur jednozarodnikowych pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus [LANGE] IMBACH.

Warianty tytułu

EN
Comparison of dry matter content in carpophores of Agaricus bisporus [LANGE] IMBACH. single-spore cultures

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zawartość suchej substancji owocników jest jedną z najważniejszych cech odmianowych pieczarki przeznaczonej do przemysłu przetwórczego. W doświadczeniu badano zawartość suchej substancji owocników kultur jednozarodnikowych dwóch odmian: Amycel Alpha oraz Amycel 2600. W doświadczeniu użyto ośmiu kultur jednozarodnikowych uzyskanych z odmiany Amycel Alpha oraz ośmiu kultur jednozarodnikowych uzyskanych z odmiany Amycel 2600. Kontrolę stanowiły odmiany wyjściowe. Stwierdzono dość znaczne zróżnicowanie zawartości suchej substancji w owocnikach kultur jednozarodnikowych. Spośród kultur jednozarodnikowych pochodzących z odmiany Amycel Alpha, owocniki dwóch kultur wykazały istotnie niższą zawartość suchej substancji niż owocniki odmiany wyjściowej. Spośród kultur jednozarodnikowych uzyskanych z odmiany Amycel 2600, owocniki trzech kultur wykazały mniejszą zawartość suchej substancji niż odmiana wyjściowa, a owocniki jednej kultury wykazały zawartość suchej substancji większą niż odmiana wyjściowa.
EN
The content of dry matter in carpophores of Agaricus bisporus was studied. Eight single-spore cultures obtained from Amycel Alpha strain and eight single-spore cultures obtained from Amycel 2600 strain were used in the experiment. The original strains were used as control. The content of dry matter in carpophores of Agaricus single-spore cultures was differentiated. Carpophores of two single-spore cultures originated from Amycel Alpha strain were characterized by lower dry matter content than the original strain. Three single-spore cultures originated from Amycel 2600 strain showed lower dry matter content than the original strain while one single-spore culture was characterized by the higher content of dry matter.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

517

Numer

2

Opis fizyczny

s.689-693,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan
autor
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan
autor
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan

Bibliografia

  • Bąkowski J., Czapski J. 1983. Biological and nutritional values of the mushroom (Agaricus bisporus (Lange) Sing. at different stages of its development. Biul. Warz., suplement: 63-71.
  • Fritsche G. 1972. Beispel der Wirkung der Einsporkulturauslese als zuchterische Methode beim Kulturchampingnon. Theor. Appl. Genet. 42: 62-64.
  • Kalberer P. 1997. Trockensubstanzgehalt der Pilze. Der Champignon 399: 240-244.
  • Kneebone L.R., Patton T. G., Schultz P.G. 1976. Improvement of the brown variety of Agaricus bisporus by single spore selection. Mushroom Sci. 9: 237-243.
  • Lemke G. 1971. Mycelenzucht und Fruchtkörperproduktion des Kulturchampingnons Agaricus bisporus (Lange) Sing. Gaartenbauwissenschaft 36(18): 19-27.
  • Siwulski M. 1989. Wpływ mnożenia grzybni metodą kultur tkankowych na wzrost i plonowanie pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus (Lange) Sing. Maszynopis. Katedra Warzywnictwa, AR w Poznaniu.
  • Siwulski M., Sobieralski K. 1994. Porównanie właściwości plonotwórczych grzybni pieczarki pochodzącej z wytwórni krajowych. Problemy Higieny 44: 116-117.
  • Sobieralski K. 1998. Selekcja, ocena i krzyżowanie wybranych kultur jednozarodnikowych pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus (Lange) Sing. Roczniki AR w Poznaniu, Rozprawy Naukowe 291.
  • Sobieralski K, Grzebielucha I. 2005. Wpływ pasażowania na wzrost grzybni i wiązanie owocników pieczarki Agaricus bitorquis (Quel.) Sacc. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu 515: 503-509.
  • Van Loon P. 1998. Drogestofgehalte is een maat voor kwaliteit. Groenten en Friut 12. Juni: 26-27.
  • Wdowienko S. 1993. Wpływ niektórych czynników fizycznych i chemicznych na kiełkowanie zarodników, wzrost grzybni i plonowanie pieczarki Agaricus bisporus (Lange) Sing. Katedra Warzywnictwa, AR w Poznaniu (maszynopis).
  • Woźniak W. 1995. Grzyby - surowiec spożywczy, problemy przechowywania. Nowości w uprawie grzybów. Akademia Rolnicza w Poznaniu: 60-66.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ae9dbbb6-acfa-433b-b597-bd4eb4828bfa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.