PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Wplyw dodatku preparatow mineralno-huminowych oraz przeciwutleniaczy do paszy niosek na aktywnosc lizozymu i cystatyny w bialku jaj

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The effect with mineral-humine preparations and antioxidants addition to feed on the activity of lysozyme and cystatin in egg white

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu żywienia niosek paszą standardową, wzbogaconą preparatami mineralno-huminowymi oraz przeciwutleniaczami (wit. A i E) na aktywność lizozymu i cystatyny. Materiałem doświadczalnym były jaja pochodzące od trzech grup niosek linii Tetra SL, które skarmiano: A (grupa kontrolna) paszą standardową zawierającą 17% białka, 2700 kcal/kg; B z dodatkiem witamin A i E (kolejno: 10 000 j/kg i 20 mg/kg paszy); C z dodatkiem 2% humobentofetu (HB) i humokarbowitu (HK) oraz witamin A i E (w ilościach jw.). Doświadczenie przeprowadzono na jajach świeżych oraz przechowywanych przez 4 tygodnie w temperaturze 15°C. Aktywność lizozymu oznaczano spektrofotometrycznie, mierząc zmiany absorbancji roztworu bakterii Micrococcus lysodeicticus podczas enzymatycznej reakcji lizozymu. Inhibitorową aktywność cystatyny oznaczano metodą Nishida i wsp. oraz Siewińskiego. Zróżnicowane żywienie istotnie wpłynęło na poziom aktywności cystatyny w świeżym białku jaja. W wariancie A, stanowiącym grupę kontrolną, aktywność cystatyny była najwyższa i osiągnęła wartość 421 j/100 mg białka. W wariantach B i C, będących grupą statystycznie jednorodną, w których nioski skarmiano paszami wzbogaconymi, uzyskano niższe poziomy inhibitorowej aktywności cystatyny. W grupie C aktywność ta była niższa o 26,2%, a w grupie B o 26% w odniesieniu do próby kontrolnej. Białko to nie wykazało stabilności przechowalniczej. Podczas 4-tygodniowego okresu przechowywania jaj aktywność cystatyny znacznie się obniżyła w obrębie wszystkich badanych grup. Najwyższy spadek aktywności cystatyny oznaczono w wariancie A, poziom ten obniżył się o 35% w porównaniu z białkiem świeżym. Wzbogacanie diety niosek korzystnie wpłynęło na aktywność lizozymu w białku jaj. Poziomy aktywności enzymu w grupach B i C były wyższe niż w grupie kontrolnej. Najwyższą wartość aktywności lizozymu otrzymano w białku jaj pochodzących od kur skarmianych paszą z dodatkiem witamin A i E (wariant B).
EN
The aim of this paper was to recognise the effect of feed modification, with standard feeding enriched with mineral-humine preparations and antioxidants (vit. A + E) on the activity of lysozyme and cystatin. Experimental materials were eggs from 3 groups of Tetra SL laying hens: A control group with standard feeding (17% protein, 2700 kcal/kg); B with addition vitamins A (10 000 unit/kg) and E (20 mg/kg); C with addition 2% humobentofet (HB), humocarbovit (HK) and vitamins A +E. Experiment occurred fresh Eggs stored 4 weeks at 15°C. Lysozyme activity was analysed spectrophotometrically by measuring changes in optical density of Micrococcus lysodeicticus solution during enzymatic lysozyme reaction. Inhibitory activity of cystatin was measured according to Nishida et al [7] and Siewiński [8]. Differential feeding significantly affected the level of cystatin activity in fresh egg white. In control group (A) this activity was the highest (421 units/100 mg protein). Lower cystatin activity was estimated in eggs from groups B and C laid by hens with enriched feeding. In group C this activity was lower on about 26.2% and in group B on 26%in comparison to control group. This protein did not have storage stability. The activity of cystatin in all samples decreased during storage for 4 weeks. The highest decrease of cystatin activity (35% related to fresh egg white) was analysed in group A. Feeding modification had a positive effect on lysozyme activity in fresh egg white. The level of lysozyme enzymatic activity was higher in groups B and C than in control group. The highest lysozyme activity was obtained in egg white derivated from layers fed with vitamins A and E (group B).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.360-366,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu, ul.Norwida 25, 50-375 Wroclaw

Bibliografia

  • [1] Barrett A. J.: Cystatin, the egg white inhibitor of cysteine proteinases. Methods Enzymol., 1981, 80, 771-778.
  • [2] Cunningham F. E., Proctor V. A., Goetsch S. J.: Egg white lysozyme as food preservative. An overview. World’s Poultry Sci. J., 1991, 47, 141-163.
  • [3] Grashorn M. A.: Enrichment of eggs and poultry meat with biologically active substances by feed modifications and effects on the final quality of the product. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 14/55, SI 1, 15-20.
  • [4] Kaźmierska M., Jarosz B., Korzeniowska M., Trziszka T., Dobrzański T.: Comparative analysis of fatty acid profile and cholesterol content of egg yolks of different bird species. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 14/55, SI 1, 69-73.
  • [5] Kopeć W., Trziszka T.: Lizozym i jego charakterystyka. Cz. 2. Izolacja i możliwości praktycznego wykorzystania. Przem. Spoż., 1997, 3, 36-37.
  • [6] Kopeć W., Skiba T., Korzeniowska M., Bobak Ł., Trziszka T.: Activity of protease inhibitors and lysozyme of hen’s egg white depending on feed modification and egg storage. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 14/55, SI 1, 79-83.
  • [7] Nishida Y., Sumi H., Mihara H.: A thiol protease inhibitor released from cultured human malignant melanoma cells. Cancer Res., 1984, 44, 3324-3329.
  • [8] Siewiński M.: Method of purification of thiol proteinase inhibitors from human urine. Cancer Biochem. Biophys., 1991, 12, 33-44.
  • [9] Trziszka T.: Budowa i skład chemiczny jaja. W: Jajczarstwo, Nauka, Technologia, Praktyka - red. T. Trziszka, Wyd. AR we Wrocławiu., 2000, s. 147-188.
  • [10] Trziszka. T.: Naturalne bariery obronne jaj kurzych. 2002, www.ppr.pl
  • [11] Trziszka T., Saleh Y., Kopeć W., Siewiński M., Węsierska E.: Effect of hen’s age on the level of cystatin in the chicken egg white. Int. J. Poultry Sci., 2004, 3, 471-477.
  • [12] Trziszka T., Kopeć W., Skiba T., Dobrzański T.: Proteinases activity inhibitors in the egg white depending on various housing systems of egg layers. Proc. XII Europ. Poultry Conference VeronaItaly WPSA 2006, CD
  • [13] Turk V., Bode W.: The cystatins: protein inhibitors of cysteine proteinases. FEBS Lett., 1991, 285, 213-219.
  • [14] Węsierska E., Saleh Y., Trziszka T., Kopeć W., Siewiński M.: Antimicrobial activity of chicken egg white cystatin. World J. Biotechnol. Microbiol., 2005, 22, 59-64.
  • [15] Whitehead C. C., Bowman A. S., Griffin H. D.: Regulation of plasma oestrogen by dietary fats in the laying: relationships with egg weight. Br. Poult. Sci., 1993, 34, 999-1010.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ad432625-29bf-4362-a7d2-1849109c3542
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.