PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc antagonistyczna bakterii fermentacji mlekowej z gatunku Lactobacillus plantarum

Warianty tytułu

EN
Antagonistic activity of Lactobacillus plantarum strains

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie antagonlstycznych właściwości 6 szczepów z gatunku Lactobacillus plantarum, używanych przez autorów w badaniach nad bioaktywnym napojem słodowym. Zastosowano metodę studzienkową i słupkową oraz zbadano możliwość produkcji przez badane szczepy nadtlenku wodoru. Antagonizm bakteryjny określano w stosunku do wybranych bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych oraz drożdży. Stwierdzono, że badane szczepy nie mają zdolności produkcji nadtlenku wodoru. Wszystkie szczepy L. plantarum hamują wzrost stosowanych bakterii wskaźnikowych, a powstałe strefy zahamowania wzrostu są prawdopodobnie wynikiem produkcji kwasu mlekowego przez bakterie antagonistyczne. Badane bakterie mlekowe nie wykazują inhibicji wzrostu drożdży. Zaobserwowano również zróżnicowany poziom wrażliwości wśród mikroorganizmów wskaźnikowych należących do tego samego rodzaju lub gatunku. W metodzie słupkowej stwierdzano większe strefy zahamowania wzrostu niż w metodzie studzienkowej.
EN
The aim of this study was to determine the antagonistic properties of six Lactobacillus plantarum strains against Gram-positive, Gram-negative bacteria and chosen yeast strain. Agar slab method and well diffusion assays were used in this study. The ability of bacteria to produce the hydrogen peroxide was investigated. All the chosen L. plantarum strains are able to inhibit used indicator bacterial strains. It was concluded that there appeared lack of bacterial growth zones and it resulted in lactic acid production. The chosen lactic acid bacteria did not inhibit growth of C. albicans yeast. Better results - bigger inhibition zones were obtained using agar slab method then well diffusion assays. All the L. plantarum strains did not reveal production hydrogen peroxide.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.39-52,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Zywnosci, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-787 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Abee T., Krockel L., Hill C., 1995. Bacteriocins: modes of action and potentials in food preservation and control of food poisoning. Int. J. Food Microbiol. 28, 169-185.
  • Alakomi H.L., Skytta E., Saarela M., Mattila-Sandholm T., Latva-Kala K., Helander I.M., 2000. Lactic acid permeabilizes Gram-negative bacteria by disrupting the outer membrane. Appl. Environ. Microbiol. 66, 2001-2005.
  • Annuk H., Shchepetova J., Kullisaar T., Songisepp E., Zilmer M., Mikelsaar M., 2003. Characterization of intestinal lactobacilli as putative probiotic candidates. J. Appl. Microbiol. 94, 403- -412.
  • Brauncajs M., Sakowska D., Krzemiński Z., 2001. Występowanie w jamie ustnej pałeczek kwasu mlekowego wytwarzających nadtlenek wodoru. Med. Dośw. Mikrobiol. 53, 331-336.
  • Çon A.H., Gókalp H.Y., 2000. Production of bacteriocin-like metabolites by lactic acid cultures isolated fom sucuk samples. Meat Sci. 55, 89-96.
  • Çon A.H., Gokalp H.Y., Kaya M., 2001. Antagonistic effect on Listeria monocytogenes and L. innocua of bacteriocin-like metabolite produced by lactic acid bacteria isolated from sucuk. MeatSci. 59, 437-441.
  • Dunne C., O’Mahony L., Murphy L., Thornton G., Morrissey D., O’Halloran., Feeney M., Flynn S., Fitzgerald G., Daly C., Kiely B., O’Sullivan G., Shanahan F., Collins J. K., 2001. In vitro selection criteria for probiotic bacteria of human origin: correlation with in vivo findings. Am. J. Clin. Nutr. 73, 386S-92S.
  • Hartnett D.J., Vaughan A., Van Sinderen D. 2002. Antimicrobial-producing lactic acid bacteria isolated from raw barley and sorghum. J. Inst. Brew. 108 (2), 169-177.
  • Klewicka E., Libudzisz Z., 1998. Przeciwdrobnoustrojowa aktywność bakterii mlekowych. Prz. Mlecz. 12,411-416.
  • Klewicka E., Libudzisz Z., Czajka D., Kuc K., 1999. Antagonistyczna aktywność bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus acodophilus. Żywność, 4 (21), 168-175.
  • Klewicka E., Motyl I., Libudzisz Z., 2003. Oporność probiotycznych kultur LAB na spermicydy i ich zdolność do nagromadzenia H202. Bakterie fermentacji mlekowej: Metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Spała, 2003.
  • Kot B., Jakubczak A., Bukowski K., 2000. Wpływ temperatury na anty bakteryjną aktywność bakterii fermentacji mlekowej w stosunku do bakterii gram-ujemnych. W: Materiały Szkoły Letniej „Bakterie fermentacji mlekowej - klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie”. 29 maja-2 czerwca 2000, Kazimierz Dolny.
  • Lewus C.B., Montville T.J., 1991. Detection of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. J. Microbiol. Meth. 13, 145-150.
  • Mattila-Sandholm T., Myllarinen P., Crittenden R., Mogensen G., Fonden R., Saarela M., 2002. Technological challenges for future probiotic foods. Int. Dairy J. 12, 173-182.
  • Messens W., Vuyst L., 2002. Inhibitory substances produced by Lactobacilli isolated from sour- doughs-a review. Int. J. Food Microbiol. 72, 31-43.
  • Messi P., Bondi M., Sabia C., Battini G., Manicardi G., 2001. Detection and preliminary characterization of a bacteriocin (plantaricin 35d) produced by a Lactobacillus plantarum strain. Int. J. Food Microbiol. 64, 193-198.
  • Navarro L., Zarazaga M., Saenz J., Ruiz-Larrea F., Torres C., 2000. Bacteriocin production by lactic acid bacteria isolated from Rioja red wines. J. Appl. Microbiol. 88, 44-51.
  • Ogunbanwo S.T., Sanni A.I., Onilude A.A. 2003. Influence of cultural conditions on the production of bacteriocin by Lactobacillus brevis OG1. Afr. J. Biotechnol. 2 (7), 179-184.
  • Ogunbanwo S.T., Sanni A.I., Onilude A.A., 2003. Influence of cultural conditions on the production of bacteriocin by Lactobacillus brevis OG1. Afr. J. Biotechnol. 2(7), 179-184.
  • Schillinger U., Liicke F.-K., 1989. Antibacterial Activity of Lactobacillus sake Isolated from Meat. Appl. Environ. Microbiol. 55, 8, 1901-1906.
  • Soomro A.H., Masud T., Anwaar K. 2002. Role of lactic acid bacteria (LAB) in food preservation and human health-a review. Pak. J. Nutr. 1 (1), 20-24.
  • Struś M., 1998. Nowa metoda oceny antagonistycznego działania bakterii kwasu mlekowego (LAB) na wybrane, chorobotwórcze bakterie wskaźnikowe. Med. Dośw. Mikrobiol. 50, 123-130.
  • Tahara T., Oshimura M., Umezawa C., Kanatani K., 1996. Isolation, partial characterization, and mode of action of acidocin J1132, a two-component bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus JCM 1132. Appl. Environ. Microbiol. 62, 3, 892-897.
  • Todorov S., Onno B., Sorokine O., Chobert J.M., Ivanova 1., Dousset X., 1999. Detection and characterization of a novel antibacterial substance produced by Lactobacillus plantarum ST 31 isolated from sourdough. Int. J. Food Microbiol. 48, 167-177.
  • Usajewicz L, 1998. Fizjologiczne i immunologiczne uwarunkowania stosowania bakterii fermentacji mlekowej w żywieniu człowieka. W: Bakterie fermentacji mlekowej: klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Red. Z. Libudzisz, P. Walczak, J. Bardowski. Wyd. P. Łódź.
  • Visser R., Holzapfel W.H., 1992. Lactic acid bacteria in the control of plant pathogens. W: The lactic acid bacteria: The lactic acid bacteria in health and disease. Red. B.J.B. Wood. Elsevier London.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-acee43fc-4b4a-48d2-8a52-a025918cc4df
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.